Skocz do zawartości

Szczupaki 2009

vitacola

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, apeluję. Rozmowa o rybach w łowiskach, w porządku.

Efex :D To nie było do Ciebie. Dlatego napisałem to powyżej zacytowane. Fakt, mogłem wyraźniej zaznaczyć

Chodziło mi o początek rozmowy, gdzie padła odpowiedź gdzie rybka 96cm została złowiona, a 100-110 zerwana.. No i padł link do galerii koła PZW...

O to mi chodziło. Ja wiem, że kłusole węszą gdzie się da, ale zawsze to mniej śladów dobrego tropu. Tak mi się wydaje..

Pozdrawiam

Grzesiek

oczywiście już wyprostowywuję, nie mam nic do @kaspina, powiem więcej bardzo się cieszę z tego że pojawiają sie tam nie tylko mięsiarze ale i normalni wędkarze, @włóczykij trafnie zinterpretował treść mojego posta, bo głównie o to mi chodziło, nie mam za złe ludziom którzy łapią te szczupaki, ale mam za złe takim którzy przyjadą , w godzinę złapie limit, jedzie do domu i za godzinę jest ponownie na łowisku, po prostu ręce opadają, tak więc kolego @kaspin jeśli poczułeś się urażony moim postem to bardzo mi przykro bo nie to było moją intencją, ymm jeśli chodzi o dalszą część posta którą napisałeś (dotyczącej jakiejś zazdrości) to pozostawię to bez komentarza.

Co do całego fenomenu tego łowiska to może napisze tak: zbiornik był zarybiany w dużych ilościach karpi , karasi i innym białorybem, w małej ilości drapieżnikiem, przez kilka lat nikt nie łapał i nawet nie nastawiał się na szczupaki, trafiały się pojedyncze sztuki ale to takie max 70 cm, oczywiście taki szczupak był już tutaj sensacją, było za to również sporo ładnych okoni, jeszcze dwa lata temu można było połapać fajnych garbusków(mój największy 47cm) ale nie o okoniach mowa, wszystko ładnie pięknie , ludzie przyjeżdżali tam głównie na karpie i karasie( które zresztą do najmniejszych nie należały) aż nagle nastała jesień zeszłego roku, ryby dotąd nie łapane, niewiadomo z kąd pojawiły się i to w ogromnych ilościach jak na polskie realia, szczupaki które dotąd były tak ostrożne, stawały się łupem nawet największego laika spinningowego, może kolega @kaspin nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co tam się działo zeszłą jesienią, bo naprawdę aż ciarki przechodziły po plecach na widok tylu pięknych ryb które wyjeżdżały z tego łowiska. Na zbiorniku był i jest zakaz wędkowania z łodzi. Co do pojawienia się tak dużych ryb do końca nikt tego nie wie, niektórzy twierdzą że szczupaki żerowały wcześniej na dalszych odległościach, głównie w strefie przy starym korycie, białoryb nęcony ogromną ilością zanęty jak na taki zbiornik grupował się przy brzegu za nimi oczywiście podążały drapieżniki, może dlatego 2 lata temu był prawdziwy wysyp okoni a w tamtym roku to samo stało się ze szczupakami. Jak dotąd nie słyszałem o tym by zmieniło się coś na tym zbiorniku w lepszą stronę ( np rozmiar widełkowy szczupaka do 70-75cm) a szkoda bo w takim przypadku może więcej osób chciało by przyjechać powalczyć z tak dużym szczupakiem , a nie po prostu go zjeść. Dokładnej sytuacji tego zbiornika oczywiście nie znam, do tamtego roku bywałem tam dosyć często ale przez to co sie tam wyprawiało na naszych oczach jakoś zraziłęm się do wszelkiego rodzaju zbiorników, zalewów w okręgu bo oczywiście gospodarka PZW jaka jest sami wiecie :(

Byłem wczoraj na Corrib. Pogoda plażowa -pełne słońce, niemal bezwietrznie. Na dodatek zaspałem, tak że na wodzie byłem dopiero o 9-tej. Efekt: dwa szczupaki 70 i 50, kilka okoni czyli bryndza.

Tyle żeśmy sobie popływali byczo. Zaś Artur, mój syn, zawzięcie trenował rzuty z multika. Pod koniec dnia szło mu już nawet, nawet :D

A mi się fota podoba :D ryba ładnie nastroszona, szczęśliwy łowca, i cóż więcej można chcieć... B)

Można. O tym pisano już trochę. Choćby w zakładce o ew. podziale forum.

Chętnie dowiedziałbym się gdzie (oczywiście bez namiarów GPS, w końcu to inny kraj pewnie), na jaki sprzęt, jaką przynętą, w jakich okolicznościach......

Można mnożyć i mnożyć. Taka zwykła, ludzka ciekawość. Nie szpiegostwo ;)

Nie mniej gratuluję pięknej ryby

A mi się fota podoba :D ryba ładnie nastroszona, szczęśliwy łowca, i cóż więcej można chcieć... B)

Można. O tym pisano już trochę. Choćby w zakładce o ew. podziale forum.

Chętnie dowiedziałbym się gdzie (oczywiście bez namiarów GPS, w końcu to inny kraj pewnie), na jaki sprzęt, jaką przynętą, w jakich okolicznościach......

Można mnożyć i mnożyć. Taka zwykła, ludzka ciekawość. Nie szpiegostwo ;)

Nie mniej gratuluję pięknej ryby

A ja wolę brak szczegółów, niż zmyślone <_<

• 2 tygodnie później...

swoja droga 75cm to za wysoki limit do umieszczania zdjec

Moim zdaniem jest OK.

Ile mozna czerpac frajdy z ogladania szczupakow 70 cm ?

Ani powod do dumy dla wstawiajacego fotke, ani widok mily dla postronnego widza.

Bolen 70 cm to juz kawal ryby.

Guzu

Guzu naprzerzucales sie tych poltorametrowcych catfiszy i 80cm pieskow w cieplych krajach top masz inne podejscie :D

nie ma zadnej roznicy z frajdy miedzy 65cm a 75cm

roznica jest taka ze byloby wiecej zdjec, wiecej opisow (byc moze), wiecej aktywnosci nieaktywnych, wiecej ruchu na forum. byl tu zdaje sie watek ostatnio jak wygnerowac ruch od nieaktywnych

a tak od poczatku roku jest moze 20 szczupakow z Polski i pewnie ze 120 boleni. to troche slaba proporcja zwlaszcza na forum o castingu i jerkach nieprawdaz?

wystarczylo ze ktos wstawil 96cm z pod Tarnobrzega i juz byl ruch na forum

a ile mozna wygenerowac ruchu wstawiajac 121 zdjecie 65cm bolenia?

Ale przeciez nie tylko zdjecie sredniego badz duzego bolenia czy szczupaka wywoluje dyskusje.

Moim skromnym zdaniem akurat metoda zasypywania forum zdjeciami nie wplywa specjalnie rozwojowo na nasz fishing comunity.

Bardzo fajny watek sie rozkrecil na temat sandaczy na ogolnym.

Czy tam ktos dal zdjecia ?

Guzu