Skocz do zawartości

Szczupaki 2009

vitacola

Rekomendowane odpowiedzi

gratki wszystkim łowcom zwłaszcza tym co połowili w rzekach...mnie natomiast pewna rzecz wyprowadziła z równowagi. jakiś czas temu wsiadam rano do autobusu,spotykam kolesia znad wody i tu szok .... cytuję:k..wa ten j..any mięsiarz zabił drugiego szczupaka na medal w tym roku z naszej rzeki.... zamieram przez chwilę i zastanawiam się jaki mógł być duży...? i tu padają słowa ...115cm na żywca... dodam że pierwszy zabity przez tego gnoja miał 110cm. po tej rozmowie przestałem się zastanawiać nad małą liczbą stron wątku szczupaki 2009 w porównaniu do bolenie 2009.

każdy kto zna Wartę lub był nad nią choć raz, wie jak trudno o miejscówkę w której mógłby zamieszkać taki pomnik,nie rozumie pewnie tak samo jak ja faktu że można taką rybę uśmiercić :angry:

pozostaje nam tylko zastanowić się kiedy nastanie rok że ryby spełniające forumowe minimum wymiarowe będą pochodzić tylko zza granicy . dlaczego tak myślę ? ano dlatego że przy tym chamie wypuściłem kilka ryb począwszy od okoni ,poprzez szczupaki a na boleniach kończąc i jak widać lekcji nie zrozumiał :angry:

Rzeczywiscie przykre. Zanim ktos wprowadzi widelki, szczupak zniknie z naszych wód (ten duzy).

E bez [przesady.Widełki są szeroko wprowadzane nad nasze wody, jako inicjatywa oddolna.

Szczególnie od września.

Szczególnie nad wodami pstrągowymi.

Na każdym patrolu napotykamy na dziesiątki widełek......

:mellow: :mellow: :mellow: <_<

Powinni przywrócić zakaz połowu na żywca i koniec.Ja nie znam żadnego gościa który by łowił tą metodą a potem ryby wypuszczał.Z resztą co tu wypuszczać jak każdy tnie jak szczupły ma w tyłku już kotwice,żeby czasem pudła nie było.Branie i zapala taki papierosa bo tak gdzieś wyczytał i jak kończy ćmić tnie z półobrotu.

A to moje z ostatnich 4 tyg.

101 cm i 7.30kg końcówka sierpnia (zdjęcie w ciemnościach)

104cm i 8.20kg 2 tygodnie temu. W obu przypadkach przynęta był wobler rapala jointed 13 cm seledyn. Jeden ze szczupakow wpadł w taka furie, że odciał sobie przyponem kawałek wargi, na szczęscie 3 dni teu został złowiony ponownie i wszytko jest z nim ok.

.

post-1844-1348914486,2534_thumb.jpg

post-1844-1348914486,3151_thumb.jpg

Pogratulować takich miejsc gdzie można sprawdzić czy z dużym szczupakiem wszystko ok poprzez ponowne złowienie :D

Piękne miejsce, hol musiał być emocjonujący.

Ciekawe kiedy u nas to będzie w końcu regułą?

Dostałem jakiś spam z PZW że mają coś radzić w Spale o dalszych planach użytkowania dzierżawionych wód, może w końcu coś sensownego wymyślą :unsure:

Piękne szczupaki. Gratuluję.

Ryby po złowieniu wracają do wody i cieszą kolejnych wędkarzy. My na razie możemy sobie tylko o tym pomarzyć.

Ciekawe kiedy u nas to będzie w końcu regułą?

Może za 20 lat :( do tego czasu pozostaje Szwecja i łowiska specjalne...

pzdr

Grzecho