Zanderix Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 @Friko Masz malucha na uspokojenie @MarioGRATULACJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Dzięki, chłopaki! Bez Was by tego nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 @FrikoMasz malucha na uspokojenie jutro będzie po maluchu, nie bój <_< bylebym dojechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mario pokazał klasę na tym wyjeździe jeszcze raz gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukexio Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Mario i Zanderix pieknie zebaty Gratki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Fakt, Mario mial dobra passe. Gratuluje. A ten kaprawy usmiech chyba mowi wszystko... . Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Gumo, Gumo... To juz grudzien - widac zmeczenie sezonem na twarzy Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Grudzien nie grudzien - juz niedlugo rusza tam kolejna ekipa i tylko patrzec kolejnych ryb.Z moich zaden nie mial metra, ale trafil mie sie duzy...na Slidera 7, Gumo zamiesci fotke w odpowiednim watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Dziś miałem kolejny dowód na to, iż poharatane pajki jakoś sobie w życiu radzą i że warto pokaleczone ryby wypuszczać. Poniżej falkonetti bez oka który sobie żyje w najlepsze . PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Super jerk! Kształt znany .... czyżby to produkcja Sławka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Ciekawe czy uderzyła w okonia czy w szczupaka?? Mówiła coś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 9 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 @RemekTak to Sławka dzieło specjal version for Zanderix @WiktorPowiedziała, że wzieła bez obaw bo zna moje naklejki C&R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 W zasadzie to niezly pomysl, zeby zaopatrzyc (tam gdzie sie da) swoje przynety w napis C&R. Moze i nie do konca pomoze ale raczej nie zaszkodzi. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Fakt, Mario mial dobra passe. Gratuluje. A ten kaprawy usmiech chyba mowi wszystko... . Gumo Sorka za małego OT Gumo, gratuluję zembatego Zapytam o fotkę - co było w ustawieniach aparatu nie tak że szczupak jest niewyraźny? Widzę że szczupak jest bliżej obiektywu więc ostrość powinna być prawidłowa czyli odwrotna - szczupak wyraźny a łowca nie? Pytam ze zwykłej ciekawości bo miałem również kilka takich fotek pstrykanych samodzielnie że np. boleń był widoczny niezbyt ostro a moja postać dość ostra i czysta dla oka choć byłem dalej od obiektywu Czemu tak się dzieje? Z góry dzięki za odpowiedzi i sorka za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Roznica odleglosci nie byla duza.No coz, prosta sprawa...trzeba sterowac glebia ostrosci. Tutaj widac, ze przeslona byla gdzies 2,8.To czy jest to usterka zalezy od zamyslu fotografujacego.Co chce uzyskac?W idiotkamerach procesor automatycznie ustawia na duza glebie i wszystko zawsze wychodzi sredniodobrze. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Roznica odleglosci nie byla duza.No coz, prosta sprawa...trzeba sterowac glebia ostrosci. Tutaj widac, ze przeslona byla gdzies 2,8.To czy jest to usterka zalezy od zamyslu fotografujacego.Co chce uzyskac?W idiotkamerach procesor automatycznie ustawia na duza glebie i wszystko zawsze wychodzi sredniodobrze. Gumo Dzięki za odpowiedź Ze sterowaniem głębią ostrości przy samodzielnym pstrykaniu nie jest chyba łatwe... Ja sobie zawsze ustawiałem aparat, ostrość ustawiałem na miejsce w którym później stoję i za pomocą samowyzwalacza (10 s) pstrykam Nie wychodzi mi idealnie, większość fotek właśnie tak że ryba jest jakby zamazana a ja nie Trzeba nad tym popracować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Przy f/2.8 i strzale AF na Guma, szczupak nie ma prawa być ostry ( mała G.O). Do autoportretów lepiej przymknąć dziurę nawet do f/8, kosztem gorszego bokeh`a. Grunt do dobrze ustawić punkt ostrzenia, co samemu nie zawsze jest łatwe. Jest jeszcze opcja śledzenia tegoż punktu ( D90 go posiada) - ciekawe jak wygląda to w rzeczywistości. P.S. Gratki Gumo - ładna, ciepła focia z fajnym kaczorkiem.Fotka z Tamrona?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Małe wyjaśnienie Panowie co by nie było niejasności GO (Głębia Ostrości) zależy od - przesłony, odległości przedmiotu fotografowanego od aparatu (dla ułatwienia) oraz ... krążka rozproszenia (zależność od wielkości matrycy). I tak w kompaktach uzyskanie płytkiej głębi ostrości jest prawie niemożliwa ze względu na to, że matryca jest baaaaardzo mała a nie dlatego, że automatyka tak ustawia. I tak dla przykładu jeśli robimy takie zdjęcie jak powyżej to w kompakcie będzie to ogniskowa 10mm (po pomnożeniu x 6 - ze względu na crop matrycy) realna ogniskowa będzie 60 mm (czyli aparat będzie widział wycinej obrazu ze środka) ale głębia taka jak w obiektywie 10mm (czyli duuuuuża) - zobaczcie sobie jakie są oznaczenia ogniskowych na kompaktach. Dla aparatów z niepełną matrycą o cropie 1.5 (taki jam ma Gumo) by osiągnąć takie zdjęcie trzeba zrobić obiektywem 40mm - automatycznie głębia będzie płytsza przy tej samej przysłonie. Dla pełnej klatki trzeba będzie użyć 60mm i głębia będzie jeszcze mniejsza. Niekiedy uzyskanie, zwłaszcza z niewielkich odległości dużych GO jest praktycznie niemożliwe. Łatwiejsze dla kompaktów, a coraz trudniejsze dla pełnej klatki. Ktoś by powiedział ... można ustawić przesłonę na f/22 i uzyskać większą głębię. Teoretycznie tak ale ... im mniejsza matryca aparatu tym ... większy spadek ostrości obiektywu. I tak może się okazać, że dla f/22 ostrość obiektywu może spaść do 4mpx a my możemy fotografować aparatem 25mpx. Do takich zadań ... średni format. Tam można przymknąć bez obawy nawet do f/64. Co do śledzenia ostrości D90/D300/D3 - to punkcik biega sobie po matówce tak jak w myśliwcu F-16 (w grach tak jest ) - jak go chwyci to aparat stara się trzymać ten punkt. Oczywiście im więcej punktw AF tym dokładniej to robi. I jeszcze jedna rada! Głębia ostrości ... to 1/3 w przód od punktu ostrości i ... 2/3 w głąb od punktu ostrości. Czyli. Jeśli punkt ostrości ustawimy na Gumo to ryba może być już nie ostra ale ... za Gumo jest jeszcze duża przestrzeń ostra - zobaczcie sobie zresztą zdjęcie - ryba nie jest ostra ale pudła w tyle (1m dalej) są jeszcze ostre. Wniosek? Ustawiać ostrość (w tym przypadku) na rybę, używać przycisku podglądu głębi ostrości, przy takich portretach używać min. f/5.6. Kilka rad co by się?doskonalić A zdjęcie ma swój klimacik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 I to jest wlasnie magia internetu. Wyzej wieksza ryba a kuriozalnie najwieksze zainteresowanie przy mniejszej.Dzieki chlopaki. No ale, zeby glowny bohater nie byl za bardzo poszkodowany wstawiam fotke, ktora laczy to o czym rozmawiamy z watkiem szzcupakow jako takich. . Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Gumo, nie chodzi o rybę, a o to, że przy okazji prezentacji fotki czegoś można się nauczyć! Dlatego potencjalny błąd i zobacz ile słusznej, jak dla mnie, dyskusji - może kilka osób udoskonali swój warsztat .... i o to chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Moze i to jest sposob, wstawiac kontrowersyjne pod wzgledem warstatu fotki to bedzie dyskusja. @Patu, tak jak na razie mam tylko tego Tamrona i rzeczywiscie wystarcza do 4/5 pomyslow na zdjecia. Na pozostale 1/5 moze cos Mikolaj poradzi.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Moze i to jest sposob, wstawiac kontrowersyjne pod wzgledem warstatu fotki to bedzie dyskusja. Gumo,Twoje zdjęcie jest bardzo fajne. Ta delikatna nieostrość i dyskusja nad nią jestem przekonany, że była bardzo dobra - pewnie teraz wiadomo jak się rozciąga GO. A jeśli kiedyś kupisz manualnego klasyka ze stajni Zeiss to będziesz wiedział jak wykorzystywać tą głębię, by mimo większej przesłony ciąć głębię bezpośrednio za obiektem fotografowanym. A ... przydaje się?jeszcze pojęcie hiperfokalnej. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Czepiacie się, to Gumo miał być postacią wiodącą na zdjęciu, a nie ryba Wiem, bo je robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Dzięki koledzy za wyjaśnienie głębi ostrości @gumo, sorka że posłużyłem się twoją fotką ale mnie naprawdę zaciekawił taki efekt jaki wyszedł na twojej fotce bo sam wiele razy miałem podobny problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2009 Problemu nie widze. Po prostu ustawiajac mala wartosc przyslony (duza dziure)trzeba sie liczyc z tym, ze cos wyjdzie nieostre badz rozmyte. Co moze byc elementem kompozycji zdjecia badz efektem niezamierzonym.Istnieja piloty do lustrzanek(i pewnie nie tylko), ktore dzialaja podobnie jak spust w aparacie tzn. po wcisnieciu do plowy lapie ostrosc. Jest jedna niedogodnosc....jak juz sie stanie nie ploszac np. boleni, rozstawi aparat i powinny byc juz tylko brania za braniami...i nastawi z mysla o tej sesji wyzwalacz w aparacie na natychmiastowy zdalny, a w kieszeni w pogotowiu w/w pilot..to po jakims czasie oszczedzacz energii przestawia aparat w stan oczekiwania, co nastawia aparat w tryb zwyklego zdjecia. I caly misterny plan w p... Bo z ryba w lapie trzeba od nowa ustawiac tryb migawki.Jest gdzies mozliwosc wylaczenia tego oszczedzacza w Nikonie? Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi