Skocz do zawartości

Szczupaki 2009

vitacola

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny zębacz. Co zagryzł na okoniowym wypadzie? Czy zestaw i przynęta były okoniowe?

Pozdrawiam, Grzesiek

nie okonie braly,wiec wzialem sie za szczupaki. A tak pozatym to nie wiem co sie dzieje z tymi okoniami teraz,nie chca zrec :angry: w lato siadaly na alge 3 a teraz cale dno przeoralem wszystkim czym tylko mozna bylo i nic,nawet pukniecia!

Ładny zębacz. Co zagryzł na okoniowym wypadzie? Czy zestaw i przynęta były okoniowe?

Pozdrawiam, Grzesiek

nie okonie braly,wiec wzialem sie za szczupaki. A tak pozatym to nie wiem co sie dzieje z tymi okoniami teraz,nie chca zrec :angry: w lato siadaly na alge 3 a teraz cale dno przeoralem wszystkim czym tylko mozna bylo i nic,nawet pukniecia!

Myślałem, że była ciężka walka na okoniowym zestawie.

Mimo to szacunek nie mniejszy. W lutym z lodu się łowi okonie. ;) Nie chcą żreć, bo lodu tam nie ma :lol:

Aury zazdroszczę (o tej porze roku). :mellow:

Pozdrawiam, Grzesiek

@Diverek, rybki polskie czy niemieckie?

Poniemiecki ;)

No chyba kolega już wyjaśniał, że łowi w Polsce B)

Pozdr.

Salmo

Ha Ha

Ja też łowię w Polsce, ale byłem też w Szwecji, Danii itd.

Poza tym jakbym mieszkał w takim miejscu jak kolega, to nie uprawiałbym slalomu między polskimi siatami tylko pojechał 50km dalej (a może i te 100 na Rugię) i łowił w lepszych łowiskach bez tylu rybaków i kłusowników ...

@Roch, na ostatniej focie ryba jest trzymana ładnie pod pokrywy :mellow:

@HM80, chodzi o to, aby ryba jak najkrócej trzymana była w pionie ...krążą opinie świadczące, że może spowodować to uszkodzenie jej kręgosłupa... Z drugiej strony słyszałem również odmienne opinie, nawet światowi pike-fachowcy nie wystrzegają się fotek z wielkimi szczupakami w pozycji pionowej.

Czytałem kiedyś artykuł chyba w WŚ który opisywał badania na szwedzkich szczupakach odnośnie C&R. Był też brany pod uwagę wpływ przeżywalności szczupaka na sposób jego trzymania(w pionie, w poziomie). Okazało się że szczupaki przeżywały bez względu na technikę chwytu. Szczupak to ogólnie silna bestia i bez problemu przeżywa kontakt z wędkarzem, więc aż tak bym się nie czepiał.

Wystarczy je wypuszczać i chwała ludziom którzy to robią.

Inna sprawa że trzymanie ryby drugą ręką pod brzuch jest pewnie dal niej bardziej komfortowe niż jedną za pokrywę, dlatego sam zawsze używam chwytu pod brzuch :D

Wg mnie tu chodzi o układ krążenia. Ryba z reguły nie przebywa w wodzie w pozycji pionowej lecz poziomej :mellow: Serducho jest dostosowane do warunków jakie musi pracować czyli m.in. pompowanie krwi na niewielką wysokość, w pozycji pionowej to się znacznie zmienia.

U węgorza np. krew całkowicie spływa w dół gdy wędkarz trzyma go za głowę.

Pozdr.

Salmo

Co Wy macie z tym porównywaniem do ludzi :unsure: Ryby to niżej postawiony kręgowiec, na dodatek zmiennocieplny a co niektórzy biorąc udział w dyskusji na temat C&R z uporem porównują wysiłek ryby i człowieka :lol:

Jeszcze weź pod uwagę to, że człowiek żyje na lądzie a ryba pod wodą :mellow: Inne ciśnienie, zawartośc gazów i dochodzi na dodatek przeciwdziałanie aktywne grawitacji.

Pozdr.

Salmo

Tak - ryby przeżywają otwarte rany, porozrywane skrzela, a nawet palnięcie pałką w łeb. Nie zawsze i nie wszędzie, ale i takie przypadki są.

Pytanie brzmi, czy faktycznie o to chodzi?

Więc zamiast się prześcigać w naukowych dowodach na to, co ryba przeżyje a czego nie, róbmy wszystko aby nie było wątpliwości.

Osobiście nie mam nic przeciwko porównywaniu zachowań zwięrzęcych do ludzkich. Często takie argumenty przemawiają zdecydowanie bardziej niż najlepsze wywody ichtiologów.

Pozdrawiam

PS. Wracając do omawianych zdjęć. Gratuluję ryb. Jednak nie pokazałbym takie fotki, bo nawet jeśli mamy w d....e sposób trzymania, to ta akurat fotka jest po prostu kiepska, a to forum jest przepełnione pięknymi zdjęciami upamiętniającymi szczęśliwych łowców i piękno naszych zdobyczy - i to piękno naszych zdobyczy wypada wręcz podkreślić!

wyciag z regulaminu http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=6624&amp ;amp ;amp ;amp ;start=0& polecam lekture, zwlaszcza zanim zaczniemy pisac rzeczy lub reprezentowac kierunki nie zamierzone przez tworcow i administratorow tego portalu

Naszym celem jest propagowanie nowoczesnego wędkarstwa w obszarze połowu ryb na przynęty sztuczne – rozumiemy przez to nie tylko otwartość na nowe wędkarskie techniki ale również propagowanie idei wypuszczania złowionych ryb (tzw. Catch and Release), dobrej jakości sprzętu wędkarskiego, rodbuildingu, dobrej wędkarskiej i przyrodniczej fotografii. Osoby podzielające podobny punkt widzenia i zainteresowania serdecznie zachęcamy do publikacji artykułów oraz udziału w naszym forum.

KOLEGO BALOO.

To może zapodaj podobną fotkę może czegoś się naucze. Chętnie popatrzę i przeczytam jak należy to robić.Przyznam się wole robić podwodne zdjęcia sam osobiście i kręcić filmy bo częściowo to moje życie,a fotka zrobiona przez kogoś to już nie to samo.

Odsyłam do książki i cyklu artykułów w WW kolegi BALOO traktujących o zasadzie złów i wypuść...Tam wszystko znajdziesz

Przepraszam, za odejście od wątku szczupaków, ale aż razi powtarzający się nagminnie motyw. Ktoś łowi ładną rybę, drżącymi, często niewprawnymi rękoma i lichym sprzetem robi zdjęcie, dumny z siebie chce kolegom po kiju pochwalić się swoją zdobyczą (w końcu są życzliwi i cieszą się jego szczęściem). Wybiera najlepszą fotkę, wkleja i... ryba źle trzymana, głowa pod złym kątem, chwytak, niewyraźny horyzont, nieregulaminowe gumiaki no i ten sprzęt zdradzający amatora... Natępnym razem znów łowi ładną rybę, ale czy chce znów się poczuć jak kotlet schabowy w synagodze i tłumaczyć się ze swojej okazowej ryby?