Skocz do zawartości

Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

jezeli faktycznie musisz szpachlowac, to odpusc sobie spokojnie ten wood filler i kup zwykla szpachle do drewna bo to jest to samo, a kosztuje odpowiednio mniej ... jak szpachla dobrze wyschnie to nie ominie cie szlifowanie rekojesci i porzadne oplukanie ich i ponowne suszenie ... a na koniec poloz cork seal, ten specyfik jest OK ale wszystkich problemow nie rozwiazuje

Ja przy przebudowie swojego ulubionego kijka wydrapałem szpikulcem wszelkie pozostałości szpachli i uzupełniłem ubytki mieszaniną zmielonego korka z klejem epoksydowym (kleju nie za dużo, żeby szkliwa nie zrobić, tylko szpachlę :D ). Po przeszlifowaniu i dwóch sezonach szurania po krzakach i kamieniach nie ma najdrobniejszego ubytku w tej szpachli. Trzyma jak diabli, jest gładka i coś mi się widzi, że dokona żywota razem z całym kijem.

• 5 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...

Witam. Mam pytanie, czy da się jakoś przywrócić pierwotny stan miejsc po wgnieceniach powstałych na skutek np przyciśnięcia korka czymś twardym ? Nie chciał bym szpachlować gdyż mogę nie trafić z kolorem szpachlówki i będzie się różnić.

Edytowane przez Locutus85

• 2 miesiące temu...

Na tanio to szpachlówka do drewna bukowa, na bazie wodnej. Następnie po przeszlifowaniu zabespieczyć np. woskiem. Tylko moim zdaniem lepiej zainwestować kilka zł więcej i zrobić to porządnie.

o widzę że kolega mnie wyprzedził

Edytowane przez dpb-firma

Na mniej tanio szpachlówka Tikkurila , dwa razy szpachlowanie , a na koniec impregnacja woskiem pszczelim , albo w ostateczności corksealem ..

A czego można użyć zamiast corkseala i wosku, bo na dwie rękojeści pierwszego ie ma sensu kupować, a do pasieki dostępu już niestety nie mam?

Na mniej tanio szpachlówka Tikkurila , dwa razy szpachlowanie , a na koniec impregnacja woskiem pszczelim , albo w ostateczności corksealem ..

Jaki kolor tej szpachlówki najlepiej pasuje? Wosk pszczeli ??? To musi być jakaś pasta, czy cuś? Wosk jest lepszy od corkseala? Pewnie głębiej wnika? Powierzchnia jest po tym matowa?

W starych czasach, kiedy przygotowywałem taki specyfik mieszałem naturalny wosk z terpentyną - tylko lekarską, bo techniczna śmierdzi. Kapitalnie to pachnie - miodem i olejkami eterycznymi :)

Jakiś głodomor nad wodą mógłby objeść rękojeść korkową :lol:  :lol: .

Żebyś wiedział. Kiedyś wyszykowałem sobie taką customową osadę w orzechu i wykończyłem ją ww. woskiem. W czasie strzelania robiłem się głodny ;)

Teraz używam specyfików Old London (to bardziej zaawansowana chemia niż wosk z terpentyną), niby lepsze, ale zapach już nie ten... :)