Skocz do zawartości

Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

Pracując kiedyś w firmie ,która robi wędki szukaliśmy odpowiedniej szpachlówki .Najlepszy efekt i trwałość uzyskiwało sie z pyłu korkowego i bardzo gęstego(ważne) caponu.Trzeba to było przygotowywać małymi porcjami,nakładać z tzw "górką" a nastepnie szlifować. Efekt rewelka.

Pewnie jeszcze lepszy efekt byłby korek różnej gradacji z dobrym wypełniaczem(np. z caponem), praktycznie nie do odróżnienia.

cała rękojeść  się rozpadnie ale za to pozostaną na blanku zaszpachlowane punkciki.  :D  :P

Edytowane przez dpb-firma

Pracując kiedyś w firmie ,która robi wędki szukaliśmy odpowiedniej szpachlówki .Najlepszy efekt i trwałość uzyskiwało sie z pyłu korkowego i bardzo gęstego(ważne) caponu.Trzeba to było przygotowywać małymi porcjami,nakładać z tzw "górką" a nastepnie szlifować. Efekt rewelka.

Ja używam przy regeneracji korka szpachłówkę stolarską ciemna sosna foxa tanio a efekt rewelacyjny.

• 7 miesięcy temu...

Mam pytanko, otóż w moim kijku po jakichś trzech myciach pojawiły się pory (dziury w korku) dosyć częste i spore. Czy ktoś pofatygował by się profesjonalnie to załatać i nałożyć warstwę Cork Sealu? Jeśli tak to proszę wiadomość na priv jakie koszty. A jeśli ktoś już tak robił niech napisze jak to się sprawdza i czy jest to porządne i dobre rozwiązanie. Pozdrawiam

Rozumiem, ze myles korek woda z mydlem i pewnie jeszcze szczotka? ;)

Jak chcesz odswiezyc rekojesc to bardziej polecam drobny papier scierny niz szorowanie woda z detergentem, ktora idealnie wypkukuje szpachle i pyl korkowy ze szczelin ;)

Szpachle do korka mozna bez problemu kupic w sklepach internetowych i samemu wykonac renowacje.

Dokładnie tak jak napisałeś: szczotka, mydło, woda. Nie wiedziałem że aż tak to źle wpłynie na korek. Jedyny plus to taki że korek jest teraz ładny, czyściutki, no ale co mi z tego skoro ma dziury. Wiem że można kupić te preparaty, ale może ktoś zrobi mi to za mniejsze pieniążki i profesjonalnie.

Edytowane przez dawidzcm

Ja do drobnych poprawek używam szpachle do drewna z marketu.Koszt około 7 zł a starczy na cały arsenał kijów.Kolory do wyboru a sama robota trudnością nie przewyższa znacząco mycia kubka po mleku...Po prostu szpachlujemy, czekamy jak wyschnie drobny papier ścierny i gotowe.Pytanie czy ta oryginalna za 40 zł jest dużo lepsza i tyle.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Panowie odświeżam wątek bo chcę kupić na Alledrogo jakąś szpachlę do korka do wędki Iri Lucky. Korek po umyciu zrobił się jaśniutki, jak nowy. Jakie macie sprawdzone i niedrogie?

A i najlepiej to potraktować Cork Sealem czy są jakieś zamienniki?

Edytowane przez dawidzcm

• 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam, mam mały problemik. Mianowicie kupiłem sobie używaną wędeczkę i po jakimś czasie zauważyłem, że na fore gripie zaczyna odchodzić ,,korek,,. Myśle sobie co to ku.. jest, w wędce za notabene nie tak małe pieniądze (nówka stoi po 350zł) została zastosowana jakaś badziewna okleina. To już wędkach za 150zł, które dawniej używałem jest jakiś niskiej klasy korek, ale nie okleina. Chciałem to jakoś zaimpregnować, tylko czym? Może być zwykły lakier? W sumie jest to tylko okleina (dosyć cienka) więc nie powinno gnić czy coś.