Skocz do zawartości

Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Nie rozumiem jaki jest sens szpachlowania korka? Korek naturalny ma dziury i nic w tym złego. Jeśli komuś nie odpowiada wygląd naturalnego korka to przecież jest wiele innych materiałów do wykonania rękojeści. Widziałem wiele szpachlowanych rękojeści i wygląda to naprawdę nieestetycznie.

• Like 1

Rozumiem, że każdemu podoba się coś innego, mi podobają się korkowe kratery gdyż to właśnie one wyróżniają naturalny charakter kory w odróżnieniu od syntetycznych zamienników. Moim zdaniem szpachlowanie korka to próba wizualnego tuningu w kierunku wyższej klasy plastrów (w tym wypadku odbieram to trochę jak przyklejanie spojlera z WRC do cywilnej imprezy) co niestety widać dość wyraźnie.

• Like 3

• 2 lata później...

Panowie i Panie przyznam od razu bez bicia że bardzo długo nie szukałem odpowiedzi na pytanie i postanowiłem je głośno zadać.

Co robić jak Cork Seal zrobi się biały o delikatnej konsystencji smalcu ? Jak doprowadzić go ponownie do użyteczności ?

Woda lekko letnia. Dodać po kilka kropli. To jest polimer na bazie wody więc nie zaszkodzi. Możesz spróbować na małej ilości.

U mnie działało.

... ale czasami te dziurki mają wymiar krateru  ;)  :) i wtedy średnio to wygląda w stanie naturalnym  :D

wtedy można wyciąć kawałek z kraterem i wkleić inny kawałek bez dziur... musi wchodzić na wcisk w wycięty otwór... dociąć nożykiem do tapet i wygładzić papierkiem... wychodzi super jeśli dobrze dobierzesz kolor wstawki...

no i cała robota nie ma sensu jeśli cały korek składa się głównie z dziur:)

• Like 1

Panowie i Panie przyznam od razu bez bicia że bardzo długo nie szukałem odpowiedzi na pytanie i postanowiłem je głośno zadać.

Co robić jak Cork Seal zrobi się biały o delikatnej konsystencji smalcu ? Jak doprowadzić go ponownie do użyteczności ?

Bez stresu rozcieńcza się go wodą. Wielokrotnie sprawdzone.

Może ktoś poda czym go zastąpić? Wygląda na jakiś unigrunt :)

• 1 rok później...

Cork seal to żaden rarytas. Można spokojnie użyć technicznego wosku, stearyny, parafiny, oleju do drewna, silikonowego albo teflonowego. Najlepiej wosku pszczelego..  jak twierdzi reklama - nie dla idiotów  :)

Rozmaite specjalistyczne preparaty - wędkarskie także - zawdzięczają swoją, najczęściej nieuzasadnioną renomę marketingowym rekomendacjom.. oraz wtórnemu kserowaniu.. 

Nasze babki konserwowały podeszwy niegdyś modnych bucików zwykłym olejem lnianym. Korkowe podłogi i okładziny woskiem rozpuszczonym w benzynie albo terpentynie - my tylko dedykowanym high endem :)  Taka sama mniemanologia jak nieprawdopodobnie unikalne oleje i smary do łożysk naszych kołowrotków  :D   

• 1 miesiąc temu...

Nic na korek nie zapodaję, podałem ten seal swego czasu i na szczęście pomału zanika.

Dla efektu wizualnego mycie korka z bardzo delikatnym naciskiem. Czasem to długo trwa-namydlenie i płukanie wielokrotne, , ale efekt jest dobry. Nigdy szczotek czy nawet ostrzejszych ściereczek, bardzo delikatnie i pomału. Naturalny, nawet stary korek to jest to.

• Like 4

Możliwe Pawle, że jest w takim postępowaniu sporo racji. Ja z kolei przesadziłem i nawet burl i inne jemu podobne "korkowe mielonki" wysmarowałem cork sealem. Teraz nie wiem, śmiać się czy płakać  :doh:

Czysty korek to jest to  :good: 
Swego czasu myłem, podobnie. Czasami nawet przecierałem a raczej "polerowałem" rękojeść korkową papierkiem w gradacji rzędu 5000. To dawało zupełnie inny efekt, niż ten preparat. 
Osobiście tego błędu już nie powtórzę  :highfive:

• Like 1