Skocz do zawartości

Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

Korek najpierw dokładnie umyj potem kup szpachlówkę tylko dobierz dobrze kolor , zaszpachluj i zostaw do wyschnięcia ,potem polerka papierem np.180 i pasowało by go zaimpregnować preparatem do korków , klejów cjanopanowych nie polecam bo oprócz tego ze zostawiają plamy na korku to jeszcze uszkadzają blank

• 8 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Witam,

czym zabezpieczyć korek przed wycieraniem się?

Jak widać na zdjęciu korek zaczyna sę wycierać, bo akurat kawałek mojej reki gdzieś w tych okolicach sobie pociera.

Czy wystarczy zamaskować taśma i 3-4mm szerokości polakierować? Nie wpłynie mi wtedy lakier pod taśmę?

post-4007-1348916500,716_thumb.jpg

Ja się na korkach nie znam, ale z tego co zauważyłem, to one są różnej twardości. Mam tu na mysli to, że może być jednocześnie małoporowaty klasy AAA i jednocześnie miękki. Może też być mało porowaty i twardy zarazem. A swoją drogą, to ten na zdjęciu to na AAA nie wygląda. :D

mi to bardziej wygląda na zdzieranie czymś twardszym np. na mankiecie kurtki lub koszuli jakimś guzikiem, napą, zapięcie typu velcro albo bransoletą

Dobry tekst, mam nadzieję, że nie na poważnie a raczej humorystycznie kabaretowo nawet. Jak już pisałem, nie wiem o co chodzi. ;) <_< <_< Jak się czegoś używa, to to Coś też musi się zużywać, więc o co chodzi. ;) Jak masz problem, to postaw patyka za szafą i zapomnij o nim. Nic sic się nie wytrze. ;)

całkiem poważnie, bo jak wędka niewiele użytkowana korek nieprzybrudzony a ośrupany jak by go mysz skubała. Inna sprawa normalne użytkowanie to chyba raczej korek by miał rant gładko wytarty. A to że się coś zużywa w trakcie używania no to chyba logiczne. Zgodzę się z Tobą że jak ktoś chce mieć sprzęt w idealnym stanie to niech go wstawi do szklanej witrynki i sobie ogląda

Dziwne mi aby Krzysiek Zieliński miał kiepski korek, bo piszesz że wędka z FishingArtu :wacko:.

Kilka patyków mam od niego i takich przypadłości nie stwierdziłem.Mimo tego każdą rękojeść zabezpieczam cork sealem-to specjalny lakier do korka.

To ewidentnie widać, że jest na czymś wycierane, bo tam ręki się nie trzyma, no chyba że by łowił Kola Wałujew, który ma ręce jak bochen chleba wiejskiego, nie zwykłego B).

• Like 1

Dziwne mi aby Krzysiek Zieliński miał kiepski korek, bo piszesz że wędka z FishingArtu :wacko:.

Kilka patyków mam od niego i takich przypadłości nie stwierdziłem.Mimo tego każdą rękojeść zabezpieczam cork sealem-to specjalny lakier do korka.

To ewidentnie widać, że jest na czymś wycierane, bo tam ręki się nie trzyma, no chyba że by łowił Kola Wałujew, który ma ręce jak bochen chleba wiejskiego, nie zwykłego B).

Osz kurde.

Jozi, jak piszę, że ręka tam leży to leży.

Poproszę brata żey zrobił zdjęcie wędki w łapach.