Skocz do zawartości

Zabezpieczenie korkowej rękojeści - szpachlowanie & cork seal

bassy

Rekomendowane odpowiedzi

Naczytałem się o woskach pszczelich jakie są dobre do impregnacji korka i moim zdaniem do cork seala to się nie umywa.

Zaznaczam , że wosk kupiłem na allegro bez instrukcji obsługi ???? Feedery woskowałem na szczęście ????

To chyba chooyowy wosk kupiłeś. Woskowany korek dużo lepiej się prezentuje niż ten potraktowany cork seal.

Na pewno Z ciekawości jeżeli możesz to wklej fotkę takiego co jest ok.

Nie zaspokoję Twojej ciekawości, ponieważ korek zabezpieczał mi woskiem @markir, który budował mi wędkę. I twierdzę, że wyglądała lepiej niż ta zabezpieczona cork seal na drugiej wędce. Poza tym mniej łapała brud i łatwiej było go usunąć. I wosk ma jeszcze fajny zapach  :)

• Like 2

No przecież cork seal to też jest wosk.. ale wosk wyjątkowy, specjalistycznie dedykowany do korka nie występującego nigdzie indziej, niż tylko w rękojeściach wędek.. :)

Pszczeli wosk kupujemy najłatwiej i najtaniej pod postacią węzy, a w ostateczności świeczek. Rozpuszczamy go w benzynie ekstrakcyjnej, spirytusie albo kolodium, nakładamy. suszymy i polerujemy. Na ciepło. Bardzo długo zachowuje przyjemny zapach i właściwości antystatyczne. Co jest stosunkowo trudne do przyjęcia.. 

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Preparat cork seal u-40.

Przestał ponad rok w fabrycznym pudełku, odkręcam a tam zamiast płynu biała maź.

Czy i czym to doprowadzić do stanu pierwotnego?

Możesz dodać trochę wody i wymieszać w cieplej kąpieli wodnej wtedy wraca do pierwotnego stanu , do "ciasnych" korkow ja troszkę go rozrabiam z benzyna ekstrakcyjna (nie rozpuszcza żywicy i nie przebarwia) co do mikrofali i tego czy coś teraz wyjdzie nie mam pojęcia ale spróbuj

• Like 1

W sumie, interesujące :ph34r: . Mój słoiczek z corkkseal otworzyłem jakieś 2 lata temu. Po każdym użyciu zakręcałem i dodatkowo zabezpieczałem owijając styk zakrętki z opakowaniem, taśmą izolacyjną (na fotce barwy białej).

Nawet dzisiaj ma konsystencję rzadką, jak w dniu zakupu, co sprawdziłem przed chwilką: 

https://photos.app.goo.gl/wbCsCW9Su8nqLBdi6

PS:

a konkretnie, opłacone:

SZCZEGÓŁY ZAMÓWIENIA

Zamówienie: 000008548 Złożone w 10:07:07 10-01-2021

Płatność: Tpay (only for Polish)

a użyte pierwszy raz, w 4 m-ce później ;)

Edytowane przez popper
  • Like 1