Skocz do zawartości

Spro Red Arc - jak naprawić?

maniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , czy ma ktoś pomysł jak naprawić docisk szpuli Arca (10300)? A konkretnie to zerwał mi się gwint przy nakrętce, mógłbym taką nakrętke dorobić ale nigdzie nie mogę dostać takiego drobnego gwintownika (skok gwintu 0.7). Może ma ktoś inny pomysł na naprawę lub gdzie dokupić taką nakrętke (pisałem do Experta ale bez odzewu niestety) ?  Pozdrawiam

Edytowane przez erixon

Tylko kolor będzie inny, bo w TD docisk jest teraz czarny.

Pozdrawiam

Kolorek mi w niczym nie nie przeszkadza :)

Ja co prawda, w innym przednio hamulcowym kołowrotku też ukręciłem. Dobrałem zwykłą nakrętkę, ładnie ją obrobiłem, wsadziłem i hula do dziś. Koszt 0zł :)

No właśnie też tak chciałem zrobić .. w arcu też idzie to wykonać ale nie mam takiej nakrętki i nigdzie nie moge dostać z tak drobnym gwintem  :/

• 1 miesiąc temu...

Nie używam co prawda kołowrotków o szpuli stałej, ale wszystkie sprzęgła jednokierunkowe ("łożyska oporowe") smaruję. Takie postępowanie jest zgodne z zaleceniami producentów i moim, popartym zresztą wieloletnim doświadczeniem. Z zastrzeżeniem, że smarować należy oszczędnie.

Miałem na myśli producentów sprzęgieł. To co wyprawiają producenci  kołowrotków może przyprawić o zawrót głowy. Zresztą, jak piszesz, przesmarowanie pomogło. Inna rzecz, że olej tam trudno utrzymać. Stosując smar plastyczny trzeba mieć na uwadze by miał niezbyt gęstą konsystencję i jeśli łowimi jesienią i zimą, powinien być niskotemperaturowy.

Edytowane przez RBTS

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Zakupiłem kołowrotek spro red arc 10400, problem powstał gdy założyłem zapasową szpulę, nie słychać terkotki hamulca, słychać gdy się kręci szpulą w przeciwnym kierunku, natomiast w stroną jaką ma kołowrotek oddawać żyłkę cicho... Terkotka się pojawia jak dokładam podkładkę dystansową ale wtedy szpula nie nawija równo :mellow:  Na "głównej" szpuli, chodzi wszystko jak należy. Dodam, że szpule wyglądają identycznie od spodu jak i z góry. Co robić ?

Edytowane przez Monster