Skocz do zawartości

Spro Red Arc - jak naprawić?

maniak

Rekomendowane odpowiedzi

ja już tyle pisałem o tych rolkach.

Pany to nie wina łozysk ino luzy tam gdzie to łozysko zakładacie.w wiekszosci kręcków jak stradici i tez blue arc.

jest poprostu za duzo luzu i lozysko bije wydajac taki odgłos.

zadaniem łozyska jest to by działąło jak nalezy czyli by kulki w nim kreciły sie jesli jest za duzy luz to tłucze na boki i ślizga się na trzpieniu na który jest montowane.

wiadomo sa i zajechale łozyska ale w swierzych kreckach zazwyczaj jest to luz na łożu lub trzieniu.

sprawdzałem to w kilkunastu kolowrotkach.niejednokrotnie wyjete łozysko z głosniego krecka włozone do innego pracowało idealnie cicho.

niestety w wkeckach za mniejsza kase zdaza sie.niepowtażalnośc i bywaja takie małe niedociagniecia.co nieznaczy ze nieda sie tego zrobic.lub ze Blue sa złe.wrecz przeciwnie,za tą kasę są chyba bezkonkurencyjne.

Też kupiłem, tyle że wymiana nic nie dala rolka dalej szumi :wacko:

Artech, nawal smaru na łożysko a także pomiędzy łożysko, a tulejkę na której jest ono osadzone. Powinno pomóc.

Pozdrawiam :D

Już to robiłem, pomaga na 3-4 godziny łowienia z plecionką. Z tego całego czyszczenia to ostatnio śrubkę mocującą rolkę ukręciłem :angry:

Może trochę OT, ale miał ktoś w tego typu kręciołach problem z ciężkim chodzeniem kołowrotka, wrażenie jakby ktoś do środka piachu dosypał. Co dziwne tylko przy normalnym kręceniu, po zwolnieniu hamulca i kręceniu do tyłu ta przypadłość nie występuje.

Mam Red Arc'a od 2 miesięcy i oprócz tego w miarę cichego chrobotania jestem bardzo zadowolony, super maszynka.

Dziś trochę posmarowałem łożysko, jutro rano się dowiem co w trawie piszczy.

@hasior jak ten luz zlikwidować?

...spróbój dopasować (dobrać) łozysko do tulei mocującej...

Też kupiłem, tyle że wymiana nic nie dala rolka dalej szumi :wacko:

Artech, nawal smaru na łożysko a także pomiędzy łożysko, a tulejkę na której jest ono osadzone. Powinno pomóc.

Pozdrawiam :D

Smar nic nie pomoże, nawet wysokoobrotowy (sam próbowałem z 10000 obr/min). Pozostaje skasować luz w sposób mechaniczny, co nie jest łatwe przy tak małych gabarytach :wacko:

• 2 lata później...
  • 3 miesiące temu...