Skocz do zawartości

Spro Red Arc - jak naprawić?

maniak

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuj do dragona napisać. Powinno być to samo w TD 930. 100% pewności nie mam, najlepiej jakby ktoś fotkę wkleił swojego sprawnego

Niestety, dragon odsyła do sklepu w którym się zakupiło młynek, żeby poprzez nich załatwiać. Czyli ,,nie zawracaj mi Pan głowy, idz do sklepu walcz". 

• 4 tygodnie później...

Mam dokladnie taki sam problem jak kolega @ osiak. Kwity od FPH mam natomiast napisali mi, ze nie zajmuja sie sprzedaza czesci i juz; mam im przyslac kolowrotek, co srednio ma sens-kreciol jest w pelni sprawny, pogubilem :ph34r: tylko czesci. Dodatkowym utrudnieniem jest to, ze nie mieszkam w Polsce-jest ktos w stanie pomoc mi rozwiazac ten problem, prosze?

Pozdrawiam

Mateusz

Korpusy obu wielkości są identyczne. Zauber 3000 (Red Arc powinien też "tak samo mieć") ma jedynie ciaśniejszy rotor, w związku z tym szpula 4000 do korpusu 3000 nie wejdzie - będzie ocierać o kosz przy jego obrotach. Odwrotnie można szpulkę z powodzeniem stosować, czyli szpulka 3000 pasuje idealnie do korpusu 4000. Posiadałem obie wielkości kołowrotków równocześnie - więc informacja pewna :) .

Nie do końca jest identyczne, zamieniłem kiedyś rotory od 10300 do 10400. Niby wszystko ładnie pasowało na oko, ale nad wodą okazało się że po zamianie rotorów źle nawija żyłkę i co się okazało że model 10400 ma dłuższą oś. 

Nie pasuje szpulka od 10300 do 10400 ani od 10400 do 10300...

Nie do końca jest identyczne, zamieniłem kiedyś rotory od 10300 do 10400. Niby wszystko ładnie pasowało na oko, ale nad wodą okazało się że po zamianie rotorów źle nawija żyłkę i co się okazało że model 10400 ma dłuższą oś. 

Nie pasuje szpulka od 10300 do 10400 ani od 10400 do 10300...

Kolega ma rację.

szpule róznią się  co do siebie wysokością, więc nie ma mowy o idealnym nakręcaniu.

W wolnej chwili postaram się wkleić zdjęcia dwoch szpul na których widoczna bedzie róznica wysokosci.

Wszystko jest tak jak koledzy wyżej opisują korpusy są tej samej wielkości ale to wszystko co jest takie same. Mam oba wymienione modele i szpulki wymiennie nie pasują. Są różnej średnicy i wysokości. Kołowrotki te różnią się także wielkością rotora. Jedyna rzecz która jest w nich taka sama to wielkość korpusu i prawdopodobnie machanizm wewnątrz.

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Witam czy ma ktos zdjecie jak wyglada sprezynka kabłąka dzis na rybkach odkrecila mi sie srubka  i wyskoczyla sprezynka , moze jest mozliwosc dopasowania jej lub dorobienia. Z gory dzieki i pozdrawiam.wygniesz w kształcie prawie litery Z z sprężynowego drutu.

P1090002J_nhasxxs.JPG

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Witam. Jak w temacie, mam problem  z dziwnym szumem w młynku i niewiem czym to jest spowodowane. Pozatym pracuje perfekcyjnie. Hamulec śmiga elegancko, luzów niema nigdzie ale powoli zaczyna drażnić mnie te szumienie. Dodam że nie jest przepracowany. Czy może to być to spowodowane jakimiś drobinkami piasku, lub zamoczeniem, a może zamało smaru?

Pewno, że da radę samemu przesmarować schemat i do dzieła ;). Chyba że nigdy tego nie robiłeś, to lepiej się nie zabierać za niego i dać komuś doświadczonemu do przesmarowania. A najlepiej nauczyć się na młynkach starszych lub tych tańszych które masz w posiadaniu.