Majo Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Do zaubera za 200zł dokładać 150lub więcej na łożyska, to trochę dziwny pomysł Ale co kto lubi... Jak dla mnie to się totalnie mija z celem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Do zaubera za 200zł dokładać 150lub więcej na łożyska, to trochę dziwny pomysł Ale co kto lubi... Jak dla mnie to się totalnie mija z celem.Zauber nie jest zły. A jeszcze jak ktoś ma z pierwszego wypustu ideał klasy średniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Do zaubera za 200zł dokładać 150lub więcej na łożyska, to trochę dziwny pomysł Ale co kto lubi... Jak dla mnie to się totalnie mija z celem. Dla mnie nie bo zakładam że uzyskam pracę jakiej oczekuję czyli lepszą od obecnej na chińskich łożyskach w młynku i jednocześnie nie będzie mi żal jak się gdzieś zarysuje czy zajdzie potrzeba by położyć kij z kołowrotkiem na pisaku czy kamieniach a miałbym takie pewnie poczucie gdybym używał stelli czy innego shimaniaka za ponad 1500 zł, albo co gorsze nadal łowił bym zauberem a tym drogim kręcił w fotelu jak niektórzy. Nie młynek łowi ryby, ważne by był zadbany, nasmarowany a właściciel nie przejmował się brakiem takiego masełka w pracy jak u stelli przy kręceniu w fotelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) Panowie, nie oczekujcie zbyt wiele po wymianie łożysk czy przesmarowaniu super extra wypasionym smarem... to tylko smar i łożyska, zdecydowanie za mało... Odpowiedni smar ma za zadanie przede wszystkim przedłużyć żywotność przekładni i innych jego elementów oraz zachować odpowiednią kulturę pracy. Nie sprawi, że kołowrotek nagle stanie się świetnie spasowanym mechanizmem o kulturze pracy co najmniej półkę wyżej. Wymiana łożysk na Ezo w kołowrotku za 300zł dla mnie to kompletne nieporozumienie, "ale wolnoć Tomku..." PS. Można chwilami odnieść wrażenie, że wiele osób wierzy w nieprawdopodobne właściwości i możliwości smaru. Ja osobiście lubię eksperymentować z różnymi firmami, ale już dawno temu zszedłem na ziemię i cudów nie oczekuje :-) Edytowane 5 Lutego 2016 przez asafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Kto bogatemu zabroni wymieniac? :-) tak jak napisałem wyzej. Zmieniło sie troche na + bo bez wniku juz nie boje sie utopienia młynka ( czyt zamoczenia) i tak jak moj imiennik pisze nie mam problemu z kładzeniem na brzegu bez szukania kawałka trawy. Zdaje sobie sprawe ze z Reda-Stelli nie zrobie ale ile frajdy z samodzielnego "tunningu" młynka...bezcenne... :-) Nie chce wywoływac burzy ale nie raz moj Red Arc pokonał w ciężkich warunkach kolegi Twin Powera.... Obrotówka 5-7 to moim zdaniem najlepszy test dla młynka. I niestety nowiutki TP po jednym sezonie padł a skromny Red już 3 sezon przekręcił i żyje. UWAGA!!!! To tylko moja opinia i nie denerwowac sie :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 tak szczerze to jednak jakby policzył koszt nowego zaubera i nowych łożysk ezo to i tak finalnie kwota bije na głowę konkurencje tym co otrzymujemy w danym przedziale cenowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemofight Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Jeszcze dodać shimanowskiego łożyskowanego knoba i normalnie Biały Kruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 oj korbek i knobów to można do zauberowatych zaadaptować masę, podwójne,carbonowe,aluminiowe, knobów również i nawet da się zrobić opcję wkręcanej korbki również bez żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
granvorka Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 A wiesz gdzie można kupić takie korbki? a jak wiesz to powiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Smutna prawda ze ceny młynków JDM są po prostu astronomiczne dla przeciętnego "Kowalskiego" i wiekszej częsci po prostu nie stac na taki wydatek a nawet mysl ze chcialoby sie do kazdego patyka dokupic taka zabawke jest porażająca....Doliczając do tego nieustanną kombinacje producentów z obniżeniem kosztów co odbija się niestety na jakosci.... To się kombinuje z różnymi udziwnieniami tego co sie posiada :-) . A tak po prawdzie gdybym kupił taka Stelle i by się spsuła to chyba bym sie popłakał :-) z żalu, a usterka takiego RED Arca to jakoś mniej boli :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 A wiesz gdzie można kupić takie korbki? a jak wiesz to powiesz? podpinam sie do tego :-) wstydziłem sie zapytać he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 okuma / dragon i od kilku daiwek pasuje, wycieczka do zaprzyjaźnionego sklepu, wybranie korbki i zamówienie jak każdej innej części....na pewno w Warszawie w centrum wędkarstwka możnaby załatwić dragonowskie i od okumy, w sklepie RAPA można pytać o części do nowych daiwek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Smutna prawda ze ceny młynków JDM są po prostu astronomiczne dla przeciętnego "Kowalskiego" i wiekszej częsci po prostu nie stac na taki wydatek a nawet mysl ze chcialoby sie do kazdego patyka dokupic taka zabawke jest porażająca....Doliczając do tego nieustanną kombinacje producentów z obniżeniem kosztów co odbija się niestety na jakosci.... To się kombinuje z różnymi udziwnieniami tego co sie posiada :-) . A tak po prawdzie gdybym kupił taka Stelle i by się spsuła to chyba bym sie popłakał :-) z żalu, a usterka takiego RED Arca to jakoś mniej boli :-)Ale stella się nie psuje, pod warunkiem że nie wbijasz nią gwoździ lub rzucasz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Tak ? To czemu ją oszczędzasz przy cięższym łowieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Tak ? To czemu ją oszczędzasz przy cięższym łowieniu Do cięższego łowienia mam Certate 3500, Slammer 260, Twin Power SW 4000XG, więc po co mam ją używać do główek 35-50g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) @Jozi podejrzewam że jeszcze długo długo nie będe mógł sprawdzić czy napisałeś mi prawde :-) he he, może kiedyś uzbieram na taki arsenał jaki Ty posiadasz :-) Edytowane 6 Lutego 2016 przez przemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Aha . Ktos tu napisał o zbytniej ufości w smary. Mamy tu w rozmowie specjaliste Łukasza? Wypowiedz się prosze co o tym sądzisz albo jakich ty używasz. Będe wdzięczny :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Wyrwane z kontekstu słowa często nabierają zupełnie innego znaczenia. Oczywiście mam nadzieję, że moja opinia nt. smarów została odebrana należycie. Dobry smar to podstawa. Ja miałem do czynienia z różnymi specyfikami zachwalanymi tu na forum. I tak był mobilith, był molykote, wiele innych, ale najlepszy smar z jakim do tej pory miałem do czynienia to Quantum Hot Sauce. Niemniej smar nie sprawi, że kołowrotek typu Red Arc czy Zauber (których przerabiałem wiele i uważam, że w tej klasie to bardzo dobre młynki o poprawnej pracy) zacznie pracować gładko i płynnie jak chociażby jeden z tańszych modeli Shimano - Rarenium. Po prostu odnosze wrażenie, że wiele osób przecenia możliwości smaru. To wszystko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 ja jestem specjalistą od innych sfer życia, smarów używam wielu w zależności co chce uzyskać dany posiadacz młynka w kwestii pracy i jakie maszyna ma zastosowanie bo to dość istotne.U mnie to generalnie zawsze wyglądało tak. Penn - młynki do lekkiego łowienia, młynki na zimne pory roku, młynki dla onanistów którzy liczą obroty korbki w fotelu.Shimanowskie gęste dg / ardent - uniwersalne smary do młynków daiwa 2500/4000 , shimano 4000Molykote - dla mnie nr 1 do wszelakich maszyn od malutkich po te tyrające w morzu czy pod inne hardcory, i z tym nikt się nie musi zgadzać ja tego smaru jestem pewien jak żadnego innego a naprawdę może nie setki , ale dobra setka maszyn z całej Polski na tym smarze funkcjonuje w warunkach bojowych i spisuje się wzorowo nie chcę innego smaru, zawsze go będę polecał i używał do swoich sprzętów. do rolek i hamulców w szpulach mam własne sprawdzone specyfiki ale raczej nie chcę wywoływać burzy opinii.....oliwki miałem już też wszystkie z możliwych i zdecydowanie ta quantuma jest najciekawsza, bardzo lepka i się nie brudzi, ale używam tych shimanowskich oraz penna. często się pojawia jeszcze w propozycjach quantum hs, raczej ciężko go porównać do innych mazideł bo każde się czymś tam różni ale jak najbardziej pasuje mu miano uniwersalnego. a tak jeszcze ogólniej to dla przeciętnego wędkarza każdy z tych smarów będzie dobry i różnica w pracy będzie na tyle znikoma że raczej ciężko odczuć różnicę, każdy z tych smarów jest odpowiedni i choćby się ktoś ze.....ł to nie wynajdzie na rynku niczego ahh i ohh co zrobi z kołowrotka helikopter. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Asafa i Profi N.. mają rację ze smarami, osobiście uważam że każdy z tych smarów jest dobry. Mam peena, argenta, dg, qunatum, każdy się sprawdza ale w zależności od ciężkości pracy kołowrotka. Oliwka peen i argent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Wyrwane z kontekstu słowa często nabierają zupełnie innego znaczenia. Oczywiście mam nadzieję, że moja opinia nt. smarów została odebrana należycie. Dobry smar to podstawa. Ja miałem do czynienia z różnymi specyfikami zachwalanymi tu na forum. I tak był mobilith, był molykote, wiele innych, ale najlepszy smar z jakim do tej pory miałem do czynienia to Quantum Hot Sauce. Niemniej smar nie sprawi, że kołowrotek typu Red Arc czy Zauber (których przerabiałem wiele i uważam, że w tej klasie to bardzo dobre młynki o poprawnej pracy) zacznie pracować gładko i płynnie jak chociażby jeden z tańszych modeli Shimano - Rarenium. Po prostu odnosze wrażenie, że wiele osób przecenia możliwości smaru. To wszystko Przeciez to zrozumiałe że z Opla -Mercedesa się nie zrobi :-) . ( w moich wpisach zawarte były po prostu podśmi...ujki :-) ) Uzywam takiego jak napisałem wczesniej i jakoś problemów nie było. Chciałem żeby ktoś bardziej rozeznany w temacie po prostu to zweryfikował bo może nawet w takim przeciętniaku jak Red warto lepszy smar zastosować..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Zapewne lepszy smar redowi nie zaszkodzi, to przyzwoite maszynki za tą kasę. Jak mu się da np. niebieskiego peena to będzie bardzo zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Dobre rady w cenie :-) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragonexp Opublikowano 1 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Witam, odświeżam temat, wczoraj urwal się łeb od śruby w czasie wkrecania, wie ktoś gdzie można dostać taką śrubke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 (edytowane) Gdzie mogę dostać podkładkę Spro RedArc 10300 do rolki prowadzącej do tego modelu ewentualnie namiary na servis. Edytowane 16 Września 2018 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi