Kadi Opublikowano 6 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2021 A to łożysko nie blokuje się na końcu osi tej przekładni? Od mocnego dokręcania korby odkształca się ten kołnierz, czasami wystarczy liznąć ranty pilniczkiem. Chyba, że stoi na amen i ani drgnie. To WD40, jakiś penetrus i powinno zejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych98 Opublikowano 24 Października 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2021 Witam.Mam problem z kołowrotkiem Spro Red Arc 10400. Po konserwacji kołowrotka szumi i czuć przekładnie. Był nasmarowany SHIMANO Star Drag Grease. Czy jest jakaś rada na to, żeby zniwelować ten problem? Chciałem zaznaczyć, że kołowrotek wcześniej był używany do spiningu i nie był mocno przeciążany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Podkładki dystansowe dokładane ? Jeżeli wszystko złożone poprawnie to może ujawnił się poprostu efekt zużycia po wymyciu młynka. Lub rzadszy smar poteguje uczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Witam.Mam problem z kołowrotkiem Spro Red Arc 10400. Po konserwacji kołowrotka szumi i czuć przekładnie. Był nasmarowany SHIMANO Star Drag Grease. Czy jest jakaś rada na to, żeby zniwelować ten problem? Chciałem zaznaczyć, że kołowrotek wcześniej był używany do spiningu i nie był mocno przeciążany. A przypadkiem nie myłeś łożysk jakimś rozpuszczalnikiem przy czyszczeniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 (edytowane) Wydaje mi się że źle złożyłeś. Przed demontażem najlepiej zaznaczyć zazębianie się przekładni ryską albo punktem żeby złożyć dokładnie tak samo. Teraz trzeba celować żeby trafić w najlepiej współpracujące zęby. Edytowane 17 Listopada 2021 przez tokkal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2021 Witam.Mam problem z kołowrotkiem Spro Red Arc 10400. Po konserwacji kołowrotka szumi i czuć przekładnie. Był nasmarowany SHIMANO Star Drag Grease. Czy jest jakaś rada na to, żeby zniwelować ten problem? Chciałem zaznaczyć, że kołowrotek wcześniej był używany do spiningu i nie był mocno przeciążany. Dałeś minimalną ilość oliwki na oporówkę? Ona może być powodem szumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych98 Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 Nie dałem oliwki na łożysko oporowe, nigdy nie smaruję kiedyś naoliwiłem i był problem z kołowrotkiem przy niskich temperaturach.Może i źle złożyłem jak kolega Kokosz pisze. Kołowrotek został rozłożony jeszcze raz, dałem inny smar i praca kołowrotka jest lepsza. Łożysk zamkniętych nigdy nie myje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzych98 Opublikowano 18 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2021 A z znakowaniem zazębienia przekładni nigdy tego nie robiłem, i nigdy nie było problemu. Ciekawa rada i pomocna dziękuje za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Pewnie kontrowersyjna teorie napisze, ale moim zdaniem znakowanie przekładni ma sens jak zaglądasz do sprzetu baaardzo rzadko. Jeśli masz sprzęt w bdb stanie albo od nowości i co roku zmieniasz smar oraz nie używasz sprzętu do kasowania zaczepów to znakowanie już takie mega ważne nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgadzam się z przedmówca. Moje arci serwisuje do 3 razy w roku gdyż roboczogodzin wykręcają znacznie lepiej niż niejeden rolnik na polu. Nigdy nie znaczylem przekładni . A młynki służą już dobre parę lat bez spadku jakości po każdym serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Masz jakieś wybitnie mocarne te Spro że wytrzymują tyle "roboczogodzin" i tyle rozkręcań.Ewenement na skale światową.Ile by ten młynek nie kręcił to sory ale istną głupotą jest rozbierać młynek 3 razy w roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) Nie zgadzam się z tobą kolego są słabo uszczelnione a w zasadzie wcale , deszcz im nie służy po intensywnym praniu szybko że smaru robi się smoła . I wyobraź sobie nic się im złego nie dzieje i gdy dalej nimi kręcę jestem zadowolony . Bo w między czasie padały znacznie droższe młynki. Ale każdy ma swoje wizje teorie i praktyki pozdrawiam. Edytowane 21 Listopada 2021 przez FRS1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 26 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Mam taki problem z 10400 mianowicie rolka hałasowała niczym młynek do kawy dlatego łożysko zostało wymienione na dość dobrej jakości i to też szumi po 2 dniach dlatego zastanawiam się czy to sama rolka nie trze gdzieś o obudowę . Mam też zaubera tej samej wielkości i tam roleczka cicha po 4 latach.Miał ktoś podobny problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajmo Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Nie chciałem zakładać nowego tematu, czy ktoś by się podjął regerenacji Spro Red Arca 10400? Ewentualnie jakiś kontakt do osoby zajmującej się tym modelem. Leży bidulek już 2 lata nieużywany, chcę mu dać nowe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tokkal Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Pytaj Serwis kołowrotów Przemysław Grobelny Sieradz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi