Skocz do zawartości

Dorsze....z kim i kiedy

szewer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Macie jeszcze inne propozyje z kim pojechać na dorsze w okolicach Władysławowa (będę w Dębkach), oprócz ADMIRAŁA.

Myślałem nad popłynięciem małą łodzią a nie kutrem. Będzie nasz 3 osoby i takie rozwiązanie byłoby chyba optymalne. Jakbyście mieli jakieś namiary na sprawdzoną jednostkę, byłbym wdzięczny

Pozdrawiam

Szewer

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

Będąc na dwutygodniowym urlopie w Ustroniu morskim nie mogłem opuścić okazji do zaliczeniu rejsu łódką X-Rods. Po zaokrętowaniu krótka pogawędka ze skipperem-Wojtkiem i ustalenie gdzie dziś łowimy. O 6 wypływamy, zahaczając po lód, mający chłodzić nasze potencjalne trofea ;) Po wyjściu z portu śmigamy na łowisko. Dopłynięcie zajmuje nam dosłownie coś koło pół godziny i stanowi dla mnie miłą odmianę od nieskończenie długich przelotów większymi jednostkami. Tu uwaga dla mniej obeznanych kolegów, szczególnie z chorymi kręgosłupami: Przy większej fali uderzenia łodzi w ślizgu są mocne i najlepiej je zamortyzować stojąc na ugiętych kolanach za sterówką. Pierwsze napłynięcia i pierwsze ryby-nie duże, ale walczą ładnie na ok 25 metrach, biorąc w opadzie pilkera.

W sumie cały czas coś się dzieje i momentami wszystkie wędki się wyginają. Bez okazów, ale przed nami wraczek. Na nim w zasadzie wszyscy rwą zestawy i po kilku bezrybnych napłynięciach rezygnujemy, wracając na kamyki. Tam pada jeszcze kilka dorszy i wracamy do portu syci wędkarskich wrażeń.

Kilka spostrzeżeń i refleksji po wędkowaniu:

-Wyjątkowo szybka łódka pozwalająca podczas 8-godzinnego rejsu na ok. 6 godzin efektywnego wędkowania. Kiedy mieliśmy złapane po ok 10 dorszy na innych jednostkach dopiero rozpoczynali wędkowanie.

-Niezwykle sympatyczny, uczynny i profesjonalny Skipper-Wojtek.

-Możliwośc bezpłatnego wypróbowania wędęk zrobionych przez Daniela(na innych jednostkach trzeba zapłacić za wędkowanie kilogramowymi luśniami z kołowrotkami ala betoniarka z 50 metrami zużytej żyłki)

-Jest jedzenie, kawa, woda mineralna.

-Osoby szukające wygód w postaci telewizji, łazienek i oddzielnych toalet(z siku nie ma problemu, ale coś cięższego zostawcie w domu) itp. będą zawiedzione.

Podsumowując dla mnie zupełnie inny wymiar efektywnego wędkowania i wrócę tu na pewno nie raz. Z racji odległości zagoszczę u Wojtka dopiero jesienią, ale już sposobię się na wraki :mellow:

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

No więc popłynąłem z chłopakami z XRods - bo nawet armator mnie zaszczycił - bylo przemiło i wielce profesjonalnie. Tylko duże ryby nie wspólpracowaly, sam drobiazg. Chociaz nastepnego dnia i dwa dni pózniej inni mieli z tym podobno lepiej. Ale tak to z rybami bywa.

Wszystkie zalety wymienione w postach powyzej potwierdzam. Od siebie dodam, ze wysokosc burty moze stwarzac osobnikom wysokim pewne problemy przy stanie morza>3.

• 1 miesiąc temu...

aby nie zakładac nowego watku...

Poszukuje 2 osób z Wa-wy lub okolic do współnych wyjazdów na dorsza (tylko małe łódki bałtyk Polska) na wyjazdy w listopadzie, grudniu styczniu i lutym, prosze o kontakt na priv tylko poważne osoby konkretnie zainteresowane takim łowieniem, będące w stanie jechac w zadeklarowanym wcześniej terminie.

• 3 tygodnie później...

co możecie koledzy powiedzieć dobrego lub złego na temat rejsów z Kołobrzegu na Bornholm kutrem Sportfish, czy nadal jest tak jak 2 lata temu. Mam raczej złe wspomnienia, czy szyper nadal ten sam, oraz obsługa. Czy ktoś pływał z nimi ostatnio!!!!!!!!!!!!

W Kołobrzegu już dawno nie ma Sportfisha. Pływa teraz z Gdańska chyba. Armatorem jest Lech Regliński, nie wiem kto jest szyprem.

Waldek Chudy Giżanowski jest teraz armatorem Nordyka ale też nie wiem kto jest szyprem. Jakoś nie ciągnie mnie na tego typu łajby.... Muszę się wreszcie zmobilizować i popłynąć z XRODS :mellow:

Muszę się wreszcie zmobilizować i popłynąć z XRODS :mellow:

Jesli lubisz kameralke, a nie spedy & chlanie/rzyganie dookola, to polecam! :mellow:

nie no chlopaki dajcie spokoj. zastanowcie sie czy na pewno tego chcecie. niedawno Wojtek - szyper XRods Marine tak powiózł chlopaków ze biedactwa po dwóch godzinach prosili Go (Wojtka) zeby splynal jakos na bok bo juz nie maja sily holowac ryb (same 5tki i 8emki :mellow: )

nie no chlopaki dajcie spokoj. zastanowcie sie czy na pewno tego chcecie. niedawno Wojtek - szyper XRods Marine tak powiózł chlopaków ze biedactwa po dwóch godzinach prosili Go (Wojtka) zeby splynal jakos na bok bo juz nie maja sily holowac ryb (same 5tki i 8emki :mellow: )

Sprawdzimy te rewelacje w listopadzie. ;) ;)

To co? Montujemy ekipę? :mellow:

Próbować mozna. Będę sie starał dotrzeć na ostatni wekend listopada do Szczecina. Jest to jedyny termin jaki moze wchodzić w rachubę. Ale jest tylko 50% szans, ze mi sie uda pojechać. Kończę budowę i zaczynają sie odbiory a sklep musi ruszyć 1.12 więc szanse sa chyba sporo mniejsze niż 50%.Co innego w późniejszych terminach ale czy nie bedzie za zimno. ? :huh:

Pływałem w tą sobotę XRODS było super może pogoda trochę kiepska.

Zlało nas solidnie ale ryby dopisały, a jednostka super. Byliśmy jak ten zniający punk, który tylko przemyka i już go nie widać.

Co do szypra Wojtka to super kapitan i kompan polecam.