Skocz do zawartości
  • 0

Wpadli kłusownicy

biosteron

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

. Ja ZAWSZE będę twierdził, że głównymi plagami polskich wód są kłusole i rybacy. Smutne :(

hehe myślę że jesteś osamotniony w swoim osądzie. Jak ostatnio rozmawiałem z jedną osobą z okręgu, to na pytania, gdzie jeszcze w Europie występują odłowy na taką skale? Wiesz jaką odpowiedz usłyszałem - Nigdzie, ale za to cała Europa zazdrości nam różnorodności ichiofauny. :unsure: Pomijam to co ma piernik do wiatraka, ale takie mamy myślenie w tym kraju.

• 0

Wiesz jaką odpowiedz usłyszałem - Nigdzie, ale za to cała Europa zazdrości nam różnorodności ichiofauny. :unsure: Pomijam to co ma piernik do wiatraka, ale takie mamy myślenie w tym kraju.

Ale chyba tylko u działaczy PZW :wacko:

Szkoda że nie podał przykładów kto nam zazdrości.

• 0

Dobre samopoczucie jest wrodzoną i genetycznie przekazywaną cechą pierdzistołków z pzw. Podchwytują to sami wędkarze. Przez wiele lat obserwowałem degradację jez. Śniardwy. Z roku na rok przybywało sieci a wąskie łódeczki rybaków patrzących jak tu na lewo sprzedać węgorza zastąpione zostały przez kutry torpedowe rozstawiające 2 km sieci na granicy zielska i spadku. Wszelkie moje (i nie tylko moje) wypowiedzi, że jeśli przez tydzień żaden z 20 wędkarzy z campingu nic nie złowił świadczy, że rybę wybito, kwitowane były jednym krótkim zdaniem Eeeeee, nieeeeeee. Tu jest ryba, mnóstwo ryby ! Ale nie bierze. :mellow:

Oczywiście z roku na rok ryby co raz bardziej nie brały a i wędkarzy ubywało. Chyba zabrakło im cierpliwości do tych ryb, co nie brały...

Za to w kwietniu w sklepie rybnym w Piszu w skrzynkach zalegały sterty nabitych ikrą albo niewymiarowych szczupaków. Tak było a i pewnie nadal jest - tylko szczupaki jako towar deficytowy idą zamiast do sklepu do restauracji...

pzdr

• 0

Przez wiele lat obserwowałem degradację jez. Śniardwy.

Chyba 3 lata temu szukałem domku do wynajęcia i zadzwoniłem do kogoś w Niedźwiedzim Rogu i powiedziałem że zależy mi na ciszy,spokoju i wędkowaniu.Co roku zabieram teścia emeryta na tydzień żeby dziadek sobie w spokoju posiedział na spławikiem.

No i usłyszałem że na ryby to się dziadek zawiedzie bo najwyżej drobiazg.Rybacy stawiają siaty na tarliskach i nawet nie wyjmują z wody tylko podpływają rano zebrać rybę.Zmieniają tylko miejsca ale jak zaczynają od okonia jak zejdzie lód to tak się przemieszczają do końca tarła lina :angry:

• 0

Niestety najszczersza prawda. Na jednym z portali kłóciłem się z ichtiologiem na temat rybaków. Powiedział, że obrażam tych którzy się narobili by skonstruować operaty rybackie. Co one dzisiaj dają?? Tylko ciągły wyzysk jezior, co raz mniejsze zarybianie, całkowita degradacja wód :angry: Racjonalna gospodarka?? Siatki stojące na tarliskach, wycinanie ryb na zimowiskach, zarybianie 5% tego co się złowiło (a podobno 30% :lol: ). Ile mogą złowić kłusole i kormorany?? Cały śmiech...

Pozdr.

Salmo

• 0

Niestety najszczersza prawda.

Gdyby jakiś optymista pomyslał że to tylko na Śniardwach to podaję linka do pensjonatu nad Zyzdrojem

http://www.pensjonat.lisocki.com/

gdzie też miałem w planie pojechać ale po ponad pół godzinnej rozmowie z właścicielką która też wędkuje poddałem się i zaprzestałem wizyt na Mazurach.Pani nie mówiła dobrze o rybakach i mieszkając tam na codzień chyba wie co mówi.Można jej zarzucić że przemawia przez nią gorycz bo nie ma gości ale sama też ma bardzo mierne wyniki.I też mówiła o siatach wiosną na tarliskach.