HM80 Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Mam Team Dragona 1.98m do 70g wyrzutu z Okumą VS Baitcaster. W sklepie mialem w rekach taki zestaw: MEGAFORCE Jerkbait Combo 1,8m 40-80g Długość: 1,8m ; Ciężar wyrzut: 40-80g ; Waga wędki: 150g ; Dł. transportowa: 97cm ; Ilość segmentów: 2 ; wędka + multiplikator Megaforce 100TSHL.Zastanawiam się czy nie zmienić. Łowiłem dotąd tylko na Slidera 10 i będzie to moja podstawowa przynęta.Warto zmieniać? PSPitt, o co chodzilo z tą plecionką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Nie, nie warto Pierwszy zestaw jest OK i możesz na niego targać wiele metrówek. Spokojnie spełni Twoje wędkarskie oczekiwania. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 http://www.jerkbait.pl/?p=56 plecionki nie maja srednicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Dzięki. Pitt, nie wiem o co chodzi, bo na pudełkach jest napisana grubośc, średnica czy jak ją tam zwał i mierzylismy nie raz, by sprawdzic, ktore są przegrubione. Nieważne, już tego nie rozwijajmy.A jakbym za jakis czas chciał zmienic tego dragona na coś lepszego, to do czego się przymierzac? Bardzo lubie HM-y dragona, ten Monster Jerk do 80g jest dobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Na tego HM'a nie łowiłem. Łowiłem na poprzednie i moim zdaniem były bardzo dobre - ja sobie chwaliłem zwłaszcza do max slidera 10cm. Na pewno będzie to przeskok jakościowy. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Remek, tak ale o ile spinningi Dragona znam, bo mam ich dużo, w tym i HM-y, które przedkładam nad te wędki, których dotykałem (na moje łowiska, na moje ulubione prznety i metody ze ST.Croix Avidem włącznie) i uwazam , że są warte ceny, to jesli chodzi o casting nie potrafię porownac HM-a z innymi wędkami w tej cenie, więc pytam czy nie da się kupic za te pieniądze czegoś odpowiedniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 A ile kosztuje wspomniany przez Ciebie HM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 No, chyba poniżej 1100 się nie dostanie . Na Hm-y nie ma zniżek, bo nie ma cen hurtowych. Ja w moim sklepie np mam takie zniżki , ze za team dragony, ktore kosztują 400zł płaciłem po 340 a za hmy place tyle ile w katalogu, i nic tu sie nie da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Pitt, nie wiem o co chodzi, bo na pudełkach jest napisana grubośc, średnica czy jak ją tam zwał i mierzylismy nie raz, by sprawdzic, ktore są przegrubione. no to gratuluje wiary w merketingowy belkot, bo na pudelkach jest duzo napisane ... np takie brewerie ... 20 lb to 9.6 kg ... dzieki marketingowym tekstom 'wedkarze' patrza ile lozysk ma kolowrotek, bo duzo = dobrze i choc kazde dziecko o tym wie, ze na plasko spleciona linka nie moze miec srednicy ... i o dziwo, ludzie wierza w te brednie http://www.jerkbait.pl/?p=249 wydaje mi sie, ze na hm-y byly spore znizki w tamtym roku, jezeli sie nie myle, bo mylic sie moge, produkty firmy dragon malo mnie interesuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 1100PLN na jerkówke to już na prawdę sporo. Możliwości, przy tej kwocie, jest moim zdaniem bardzo dużo np. kijek zbudowany przez rodbuilder'a specjalnie pod Twoje wymagania. Zastanówi się nad takim rozwiązaniem - wtedy będziesz miał możliwość doboru każdego elementu wędki. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 20 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 Remek, bede odwiedzal tę stronę, przygladał się co mowicie o sprzecie castingowym i wezme to pod uwagę kupujac nastepny kij.Pitt, stanialy HM-y 62. O plecionce mowilem i innej i co innego.Dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marycha Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2009 @HM80&Pitt Witam Problem jest nieco bardziej złożony. Wynika to z faktu, że na rynek USA producent podaje gwarantowaną (minimalną) wytrzymałość na węźle. Dla Europy przyjęło się podawać maksymalną wytrzymałość liniową, stąd są spore rozbieżności w wartościach. Producent podaje na swojej stronie przelicznik, ale nieco zakamuflowany: http://www.powerpro.com/using/specs.asp W tabeli US sizes, rubryka Dia inch określa średnicę w calach, 20lb to średnica 0.009 cala, co daje 0.228mm. Powyższe zostało potwierdzone przez producenta (wysłałem zapytanie jakiś czas temu - cały czas przechowuję maila z odpowiedzią ) Niestety ten problem dotyczy większości producentów żyłek i plecionek. Np. żyłka o średnicy 0.30mm ma w USA 10lb test - czyli około 4,5kg. Analogiczny produkt w Europie około 9kg. Przykładów można mnożyć. Generalnie w Europie na żyłkach i plecionkach podaje się parametry z kosmosu nie mające żadnych własności użytkowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 O, nareszcie dowiedziałem się czegoś o plecionkach, dzieki Marycha.Nie wiem jaki to ma zwiazek z tym, co ja napisalem: lowie na plecionke Power Pro 0.19 mm, tak jest napisane na pudełku i tak pokazał w sklepie mikrometr (czy jak to sie tam nazywa) i tylko tyle . Nic nie mowiłem o innych plecionkach, o tym ze wierzę w napisy o wytrzymałosci itd Ale ok, przy okazji się czegoś nowego dowiedziałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2009 Problem jest nieco bardziej złożony. Wynika to z faktu, że na rynek USA producent podaje gwarantowaną (minimalną) wytrzymałość na węźle. Dla Europy przyjęło się podawać maksymalną wytrzymałość liniową, stąd są spore rozbieżności w wartościach. Producent podaje na swojej stronie przelicznik, ale nieco zakamuflowany: http://www.powerpro.com/using/specs.asp W tabeli US sizes, rubryka Dia inch określa średnicę w calach, 20lb to średnica 0.009 cala, co daje 0.228mm. Powyższe zostało potwierdzone przez producenta (wysłałem zapytanie jakiś czas temu - cały czas przechowuję maila z odpowiedzią ) plecionki nie maja srednicy i na obecnym poziomie technicznym nie beda mialy ... byc moze beda mialy adekwatna grubosc, ale nie srednice ... problem jest tak zlozony, ze nawet fachowcy z frauenhofer institut probowali znalesc przelicznik, lub metode pomiaru tzw. srednicy plecionek (zaden zart) ... no i niestety, nie udalo sie i to z bardzo prozaicznego powodu, plecionki sa splaszczone, czyli w najlepszym wypadku o przekroju eliptycznym, a jak wiadomo, elipsa nie ma srednicyo przyroscie mocy linki w stosunku do geograficzengo przesuniecia w kierunku wschodu nie bede juz sie chyba wiecej rozpisywal, bo jak widze klientela chce byc oszukiwana dobrowolnie mozna tez napisac: bla, bla, bla, y?mmie, y?mmie ya! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzyn Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 @Pitt Zauważyłem tą prawidłowość ... plecionki tanich producentów biją parametrami na głowę produkty firm takich jak Toray czy Varivas... ale to Off Topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HM80 Opublikowano 23 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 Kuzyn, jeśli jako autor tego tematu mogę mieć coś do powiedzenia, to proszę o wszelkie uwagi, porady, komentarze dotyczące wszystkiego, co związane z wędkami, kołowrotkami, przynętami i plecionkami - castingiem w ogóle - bo nawet jeśli bezpośrednio nie dotyczy tematu, to i tak mnie interesuje. Możecie tu nawet wklejać zdjęcia wędek, łódek i idealnych żon wędkarza . Jak moderatorom się nie spodoba, to usuną - ja na Waszych polemikach mogę tylko skorzystać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Do przelicznika LB na kg dodam jesccze swoje pare słów i doświatczeń. Kupiłem juz pare lat temu szpulke plecionki, firmowa, nie jakaś tam taniocha. Zdjęcie dodam jak bede w domu. Mam nadzieje że mam jeszcze tą szpulkę? Podana wytszymałość jest 6 lb i 7,1 kg. Jaki przelicznik producent zastosował nie wiem, ale robi wrażenie. Jest to trochę jak z drogimi przynentami, w pierwszej kolejności ma zlowić wędkarza. A jak jeszcze będzie skuteczna na ryby to już extra. PozdrawiamJan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 za taką kaskę spokojnie uzbroisz sobie kij pod indywidualne wymagania, na wybór rodbuilderów nie można narzekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi