Skocz do zawartości

Kto miał w rękach takie dwa zestawy?

HM80

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Team Dragona 1.98m do 70g wyrzutu z Okumą VS Baitcaster. W sklepie mialem w rekach taki zestaw: MEGAFORCE Jerkbait Combo 1,8m 40-80g Długość: 1,8m ; Ciężar wyrzut: 40-80g ; Waga wędki: 150g ; Dł. transportowa: 97cm ; Ilość segmentów: 2 ; wędka + multiplikator Megaforce 100TSHL.

Zastanawiam się czy nie zmienić. Łowiłem dotąd tylko na Slidera 10 i będzie to moja podstawowa przynęta.

Warto zmieniać?

PS

Pitt, o co chodzilo z tą plecionką?

Dzięki.

Pitt, nie wiem o co chodzi, bo na pudełkach jest napisana grubośc, średnica czy jak ją tam zwał i mierzylismy nie raz, by sprawdzic, ktore są przegrubione. Nieważne, już tego nie rozwijajmy.

A jakbym za jakis czas chciał zmienic tego dragona na coś lepszego, to do czego się przymierzac? Bardzo lubie HM-y dragona, ten Monster Jerk do 80g jest dobry?

Remek, tak ale o ile spinningi Dragona znam, bo mam ich dużo, w tym i HM-y, które przedkładam nad te wędki, których dotykałem (na moje łowiska, na moje ulubione prznety i metody ze ST.Croix Avidem włącznie) i uwazam , że są warte ceny, to jesli chodzi o casting nie potrafię porownac HM-a z innymi wędkami w tej cenie, więc pytam czy nie da się kupic za te pieniądze czegoś odpowiedniejszego?

Pitt, nie wiem o co chodzi, bo na pudełkach jest napisana grubośc, średnica czy jak ją tam zwał i mierzylismy nie raz, by sprawdzic, ktore są przegrubione.

no to gratuluje wiary w merketingowy belkot, bo na pudelkach jest duzo napisane ... np takie brewerie ... 20 lb to 9.6 kg ...

http://www.koederwahnsinn.de/shop/images/Berkley/Schnur/BeWipCry600a.jpg

dzieki marketingowym tekstom 'wedkarze' patrza ile lozysk ma kolowrotek, bo duzo = dobrze i choc kazde dziecko o tym wie, ze na plasko spleciona linka nie moze miec srednicy ...

i o dziwo, ludzie wierza w te brednie B) http://www.jerkbait.pl/?p=249

wydaje mi sie, ze na hm-y byly spore znizki w tamtym roku, jezeli sie nie myle, bo mylic sie moge, produkty firmy dragon malo mnie interesuja

1100PLN na jerkówke to już na prawdę sporo. Możliwości, przy tej kwocie, jest moim zdaniem bardzo dużo np. kijek zbudowany przez rodbuilder'a specjalnie pod Twoje wymagania. Zastanówi się nad takim rozwiązaniem - wtedy będziesz miał możliwość doboru każdego elementu wędki.

Pozdrawiam

Remek

@HM80&Pitt

Witam

Problem jest nieco bardziej złożony. Wynika to z faktu, że na rynek USA producent podaje gwarantowaną (minimalną) wytrzymałość na węźle. Dla Europy przyjęło się podawać maksymalną wytrzymałość liniową, stąd są spore rozbieżności w wartościach. Producent podaje na swojej stronie przelicznik, ale nieco zakamuflowany:

http://www.powerpro.com/using/specs.asp

W tabeli US sizes, rubryka Dia inch określa średnicę w calach, 20lb to średnica 0.009 cala, co daje 0.228mm. Powyższe zostało potwierdzone przez producenta (wysłałem zapytanie jakiś czas temu - cały czas przechowuję maila z odpowiedzią :D )

Niestety ten problem dotyczy większości producentów żyłek i plecionek. Np. żyłka o średnicy 0.30mm ma w USA 10lb test - czyli około 4,5kg. Analogiczny produkt w Europie około 9kg. Przykładów można mnożyć. Generalnie w Europie na żyłkach i plecionkach podaje się parametry z kosmosu nie mające żadnych własności użytkowych.

Pozdrawiam :lol:

O, nareszcie dowiedziałem się czegoś o plecionkach, dzieki Marycha.

Nie wiem jaki to ma zwiazek z tym, co ja napisalem: lowie na plecionke Power Pro 0.19 mm, tak jest napisane na pudełku i tak pokazał w sklepie mikrometr (czy jak to sie tam nazywa) i tylko tyle :D. Nic nie mowiłem o innych plecionkach, o tym ze wierzę w napisy o wytrzymałosci itd :D Ale ok, przy okazji się czegoś nowego dowiedziałem :D Pozdrawiam

Problem jest nieco bardziej złożony. Wynika to z faktu, że na rynek USA producent podaje gwarantowaną (minimalną) wytrzymałość na węźle. Dla Europy przyjęło się podawać maksymalną wytrzymałość liniową, stąd są spore rozbieżności w wartościach. Producent podaje na swojej stronie przelicznik, ale nieco zakamuflowany:

http://www.powerpro.com/using/specs.asp

W tabeli US sizes, rubryka Dia inch określa średnicę w calach, 20lb to średnica 0.009 cala, co daje 0.228mm. Powyższe zostało potwierdzone przez producenta (wysłałem zapytanie jakiś czas temu - cały czas przechowuję maila z odpowiedzią :D )

plecionki nie maja srednicy i na obecnym poziomie technicznym nie beda mialy ... byc moze beda mialy adekwatna grubosc, ale nie srednice ... problem jest tak zlozony, ze nawet fachowcy z frauenhofer institut probowali znalesc przelicznik, lub metode pomiaru tzw. srednicy plecionek (zaden zart) ... no i niestety, nie udalo sie i to z bardzo prozaicznego powodu, plecionki sa splaszczone, czyli w najlepszym wypadku o przekroju eliptycznym, a jak wiadomo, elipsa nie ma srednicy

o przyroscie mocy linki w stosunku do geograficzengo przesuniecia w kierunku wschodu nie bede juz sie chyba wiecej rozpisywal, bo jak widze klientela chce byc oszukiwana dobrowolnie :D

mozna tez napisac: bla, bla, bla, y?mmie, y?mmie ya! :D

Kuzyn, jeśli jako autor tego tematu mogę mieć coś do powiedzenia, to proszę o wszelkie uwagi, porady, komentarze dotyczące wszystkiego, co związane z wędkami, kołowrotkami, przynętami i plecionkami - castingiem w ogóle - bo nawet jeśli bezpośrednio nie dotyczy tematu, to i tak mnie interesuje. Możecie tu nawet wklejać zdjęcia wędek, łódek i idealnych żon wędkarza :D. Jak moderatorom się nie spodoba, to usuną - ja na Waszych polemikach mogę tylko skorzystać :D Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Do przelicznika LB na kg dodam jesccze swoje pare słów i doświatczeń. Kupiłem juz pare lat temu szpulke plecionki, firmowa, nie jakaś tam taniocha.

Zdjęcie dodam jak bede w domu. Mam nadzieje że mam jeszcze tą szpulkę?

Podana wytszymałość jest 6 lb i 7,1 kg.

Jaki przelicznik producent zastosował nie wiem, ale robi wrażenie.

Jest to trochę jak z drogimi przynentami, w pierwszej kolejności ma zlowić wędkarza. A jak jeszcze będzie skuteczna na ryby to już extra. :mellow:

Pozdrawiam

Jan