Skocz do zawartości
  • 0

Idzie wiosna...

Friko

Pytanie

@all

za tydzień będziemy już mieli 1 marca :D a jak się słyszy: marzec to przynajmniej mi od razu przychodzi do glowy ze jest to pierwszy miesiac, w ktorym chciałbym zajrzeć z wędką nad Wisłę i dopływy po zimowej przerwie [nie łowię salmonidów, nie łowię także pod lodem] :D

Ponieważ na naszym forum zebrala sie grupa doświadczonych wedkarzy rzecznych, w tym kilku zacnych Wiślaków, chciałbym namówić Was na podzielenie się Waszymi wiosennymi planami - gdzie zamierzacie wybrać się na pierwsze wiosenne wyprawy, jakich ryb będziecie szukać, w jaki sposób :D

Pozdrawiam serdecznie

z Wisłą tak przykładowo wyskoczyłem

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, mi również marzec kojarzy się z wiosną. Tyle tylko, że wówczas Odra i jej dopływy niosą najczęściej o dużo za dużo mętnej cieczy. Dlatego w marcu - czasem już pod koniec lutego - daję spokój drapieżnikom i przestawiam się na... płotki. Wiecie - słoneczko, krzesełko, odległościówka, zanęta... Wspaniała zabawa :mellow: I odpoczynek, aż do końa roztopów...

• 0

zakaz idzie ominac nie jest to rozporzadzenie wojewody tylko zo pzw a straz graniczna ani policja nie wiedza co z tym zrobic jedynie PSR ale ich zobaczyc nad woda to tak samo jak zobaczyc yeti ps karte posiadam juz 10 lat poza straza graniczna nikt mnie w zyciu nie kontrolowal i raczej nie zapowiada sie na zmiane

• 0

@Friko,

z moich ostatnich spostrzeżeń wynika, że na Wiśle ciężko będzie się dobrać do jakichkolwiek ryb spinningowych już w marcu.

Ostatnie sezony pokazały (a miała na to duży wpływ rozciągnięta zima), że na dużych rzekach prawie nic się nie dzieje w tym okresie. Szczególnie w tym roku, gdzie jak widać mamy 22 lutego i pełno śniegu za oknem.

Nie zawsze tak jest ale tegoroczna zimna jeszcze trwa.

Osobiście w początkach sezonu lubię jeździć na mniejsze dopływy dużych rzek. Tam szybciej będzie szansa na załapanie pierwszego wiosennego klenia, czy jazia.

Najczęściej wybieram przyujściowe odcinki dopływów, a moje ulubione wiosenne rzeczki to Omulew, Orzyc, Pilica i czasem Świder.

Tam szukam ryb w spokojnych, mało nurtowych miejscach, często w pobliżu zwalisk i krzaków opadających do wody.

Cienka żyłka, kilka różnych wobków i można ruszać.

Jednak początki sezonu są zazwyczaj bardzo trudne.

@Mario,

fajne i oryginalne podejście. :D

• 0

a moj znajomek wczoraj wlasnie rozpoczal sezon szczupakowy (w szkocji trwa przez caly rok), zadzwonil po 23 i wyciagnal mnie z glebokiego snu, tylko po to zeby powiedziec, ze kupil zezwolenia na niedziele i zlapal 3 szczupaki, ale takie male, najwiekszy 10lbs, no faktycznie slabo... chcialbym zobaczyc jego mine po wedkowaniu na przecietnym polskim lowisku <_<

• 0

@Jaculek:

będę wiercił, kręcił, gryzł taflę aż się przebiję :lol:

przez najbliższy tydzień w Giżycku ponad -10 stopni w nocy...

Nadchodzi najlepsza pora na podlodowe garbusy i ładne płocie :mellow:

Trzeba tylko uważać przy wyciąganiu okoni z głębszych łowisk, jeżeli chcemy je wypuszczać (zmiana ciśnienia), a powinniśmy to robić, bo są już pięknie wypełnione dojrzewającą ikrą :D

• 0

@Rongiś

W marcu duże rzeki (a dokładnie Odra :mellow: ) też są świetne. O ile da się w nich łowić. Przy lekko wezbranej, ale stosunkowo klarownej wodzie, jest szansa na bardzo solidnego klenia lub jazia. Jednak wszysko zależy od pogody.

A z dopływami masz rację - o wiosennych kleniach z ciurków dużo może powiedzieć Andrzej Lipiński. Poczekajmy, aż jakimś cudem trafi na ten post :mellow: Klenia to wypatrzy z 300 metrów, a jak ciekawy temat się trafi, to akurat kręci oczka do woblerów:d

• 0

Napisz cos wiecej o tych pstragach z Ilanki mam do niej moze ze 30 km a znam malo ta rzeke :D bylem pare razy na niej ale nie moglem nic konkretnego trafic w tym roku pojade troszeczke pozniej jakos na przelomie marca kwietnia moze bedzie wlasciwa pora w maju juz nie bede mial czasu bo wtedy tylko bolenie , bolenie i bolenie :D

• 0

mam jedno miejsce na Wisle gdzie przy podwyzszonej wodzie da sie lowic. O efekty trudno bo powodziowa, zimna woda raczej nie sprzyja zerowaniu ryb. Jednak gdy zaświeci pierwsze marcowe sloneczko i juz mozna lowic w lekkiej kurtce ide przywitac sie z Wiselka, lowie dla samej przyjemnosci lowienia. Dwa lata temu na dobry poczatek nawet trafilem jazika 47cm :mellow: . W tym roku ze wzgledu na mrozna zime sezon pewnie rozpoczne w kwietniu. Moze jakis klenik, jazik, zobaczymy, a w maju to juz tylko bolki. W sumie to juz tylko dwa miesiace. :D :D

• 0

A ja swoje lowy nie rozpoczynam na Wisle tylko na jej doplywach(kanaly itd) , a jesli pogoda bedzie sprzyjac to wybieram sie na rafke zrobiona z kamieni <_< , a jesli woda bedzie dosyc czysta i nie za wysoka to odwiedze glowny nurt, albo i cieply kanal : )

Robota na cala wiosne :unsure:

Pozdrawiam

PP

• 0

@Jaculek

pstragi sa na pewno widzialem osobiscie :D wiesz jak jest jak sie jedzie w ciemno tym bardziej ze ja preferuje spinning nizinny a tam jest zupelne inne lowienie :D rzeczka jest sliczna :D musze sie zmusic zeby tam polowic ,jetka tam wylatuje jakos na poczatku maja :D i wiem ze sa pstragi ktore potrafia wybrac caly sznur z muchowego kreciola :D