Skocz do zawartości

Szczupak na lekko, okoń na grubo

Baart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
W tym roku zacząłem stawiać pierwsze kroki w castingu i jako jest to moja "niedzielna" metoda bo na pierwszym miejscu cały czas pozostaje mucha poszukuję niedrogiego kija (200-250zł) o wyrzucie do 20gr do lekkiego szczupakowania oraz na grubsze jesienne garby. Na oku mam dwie pozycje:

- ABU Vendetta Cast 5-20g

- Max Insygnia Casr 4-18g
Wiem, że z jakością tych wędek nie jest bajkowo, ale jak już pisałem będzie to tylko lekkie urozmaicenie nizinnych wypadów za drapieżnikiem. Z opiniami o tych dwóch patykach jest krucho, więc jeśli ktoś użytkował któregoś z nich, lub może jakimś cudem dwa na raz i ma porównanie, prosiłbym o przedstawienie swojej opinii.
Z góry dzięki!

Mam Vendette 6' 5-20g,ale w spinnie,kupiłem też na zasadzie szczupak z łódki,pływadła na lekko,przynajmniej tak miało być <_< .Szczupak tak ale nie na lekko,ciężar wyrzutowy sporo zaniżony,bardziej 10-35g.Ogólnie kij od szczotki,co do czułości to jest niezle,ale od 10g w górę.

Ps.Na giełdzie jest niedrogi kijek pod casta 2,13 7-28g,ale nie namawiam.

Edytowane przez PablovelLoco

Witam.

W tym roku zacząłem stawiać pierwsze kroki w castingu i jako jest to moja "niedzielna" metoda bo na pierwszym miejscu cały czas pozostaje mucha poszukuję niedrogiego kija (200-250zł) o wyrzucie do 20gr do lekkiego szczupakowania oraz na grubsze jesienne garby. Na oku mam dwie pozycje:

- ABU Vendetta Cast 5-20g

- Max Insygnia Casr 4-18g

Wiem, że z jakością tych wędek nie jest bajkowo, ale jak już pisałem będzie to tylko lekkie urozmaicenie nizinnych wypadów za drapieżnikiem. Z opiniami o tych dwóch patykach jest krucho, więc jeśli ktoś użytkował któregoś z nich, lub może jakimś cudem dwa na raz i ma porównanie, prosiłbym o przedstawienie swojej opinii.

Z góry dzięki!

Napisz czego oczekujesz... kij wolny, szybki, jaka akcja, jaka cena, jakie przynęty będą preferowane, bo ciężko na podstawie tych informacji coś rzeczowo wybrać.

Ps. Trochę znam te abu.

Edytowane przez Tomek88

• 4 tygodnie później...

Witam podepnę się pod wątek bo mam podobne potrzeby :)

Szukam kijka szczupakowego na małą rzeczkę do woblerków i obrotówek, połów z kajaka więc maks 2m może być krótszy.

Podpięta będzie luna 103, przynęty od 5gr. Obecnie mam w tej gramaturze GS mutant jeżeli się nie mylę 5-25 ale niestety nie ładuje się od 5gr, a młynek tez wymaga większej gramatury stąd potrzeba innego kijka. Miękki szczyt i mocny dolnik - w rzece są spore możliwości na dużego szczupłego :)

Cena najlepiej niska :) ale jestem otwarty na propozycje - może jakaś używka

luna 103 nie jest stworzona do przynet o masie 5gram. 

Ale 6 gr obrotówkę przy sztywnym kijku rzuca na kilkanaście metrów więc przy miękkiej szczytówce pewnie kilka dodatkowych metrów uzyskam? :) 

Więcej nie potrzebuję. Pytanie było o kijek po multiku wiem już czego się spodziewać :)

W tej cenie poszukal byl jakiegos customa albo st croix - 5/8 oz. Na pewno znalezienie kija nawet mocnienszego ale z akcja med-fasf a nawet regular pomoglby rzucac tymi 5 gramami. Ake jezeli zazwyczaj jest 10-18a to juz mutanta laduje to czy warto ?