Balon Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Witam, zastanawiam się nad kupnem silnika zaburtowego 2,5km. Narazie myślę nad yamahą, albo mercurym. Jaki wybór będzie najlepszy? Chcę wydac około 3k max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kmr1 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Za tę kasę kup większy, używany, nie pożałujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Dokladnie. Wieksza uzywka. Do czego go chcesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 W tych pieniądzach owszem możesz kupić większy jak radzą koledzy ale trzeba się zastanowić do czego chcesz go zapiąć.Jeśli będzie do łodzi wypożyczanych ze stanicy to polecam 2,5-3,5KM dla tego że prędkości przez nie osiągane są bardzo zbliżone do tych większych silników rzędu 4-6KMJeśli chcesz do pontonu to kup jak największy.A jeśli będziesz łódkę wypożyczał a na dodatek mieszkasz w bloku to kup jak najlżejszy czyli 2,5-3,5KM one ważą ok 17kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 paawelek83 Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 A co do wyboru samej marki silnika to obojętne aby był w dobrym stanie a najlepiej od wędkarza który posiada go od nowości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 suhhar Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 nie wiem czy brat nie bedzie po sezonie sprzedawał hondy 2km pierdzi ale pali tyle co nic, do przemieszczania sie po małych zbiornikach jak znalazł, waży ok 15 kg pusty, z paliwem ok 17-18, sam go tacham i wożę polówka. Jak koledzy piszą do czego chcesz ten silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Jeśli musi być taki mały to nie wiem czy nie lepiej byłoby użyć elektryka (bosz, co ja gadam....).Przydają się biegi, przód-tył. Kumpel miał coś 2,5KM i musiał obracać cały silnik żeby płynąć do tyłu.Marka obojętnie jaka, jedna i druga robi dobry sprzęt, wybór to najczęściej kwestia religii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Jak masz 3 koła, weź jak najmocniejszą używkę jaką znajdziesz.Poszukaj Suzi DT6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rolen Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Moze warto zaczekac na informacje szczegolowe od kolegi Balon, bo niektore z tych Waszych porad moga sie okazac zupelnie nietrafione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Balon Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 panowie bardzo dziękuje za podpowiedzi.Silnik potrzebuje do łodzi wypożyczanych głównie pływam po Turawie i Mietkowie chcę kupić nowy ze względu na gwarancje i potrzebuje opinii której marki silników 2,5 jest warty zakupu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Mam do sprzedania chinczyka 5 Hp z nadwyżki z importu oddam za 3 tyś gwarancja 2 lata, 100% podróba yamaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rajmuś Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Kolega kupił nową Suzuki 2,5 zapłacił 2900 PLN. Pływa ok 10 km/h, na jednym zbiorniczku przepływa ok 10 km. Parametry łodzi 400/160 , waga 100kg Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez rajmuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 newrom Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Mierzyłeś koledze tą prędkość? Bo 10 robiłem łodzią 3,6m ale na silniku 6hp. Dlatego wydaje mi się to mało realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bohors Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Mam yamahe f2.5 , pływam na starym ciężkim pontonie 3,5m zephyr ze sztywną podłogą. Prędkość max to 14km/h ( w pojedynkę) w trolingu silnik spala zbiornik paliwa ( 0.9l) w 5.5 do 6 godzin. Zapiąłem kiedyś yamahę kolegi 4km , jest znaczna różnica w prędkości gdy płynie się w pojedynkę , bo wychodzi w ślizg i leci ponad 20km/h. Podczas pływania na f4 w dwie osoby róznica w prędkości jest niewielka . Na pewno f2.5 jest lepsza do trolingu ze względu na mniejszą prędkość na wolnych obrotach. Do latania w śliizgu na moim pontonie w dwie osoby potrzeba silnika minimum 10KM, ale ze względu na ograniczenie na moim podstawowym łowisku do 4KW taki silnik odpada. Jak się pływa tylko na małych akwenach to inwestowanie w duży silnik do celów wędkarskich nie ma większego sensu ,bo ile się czasu zaoszczędzi , minutę czy dwie, do tego duży silnik ciężko się nosi , ciężko zakłada na pawęży , więcej pali, więcej kosztuje, więcej siły trzeba do odpalenia co przy częstych przestawieniach ma znaczenie, itd. Za to do celów rekreacyjnych to yamaha f2.5 jest bez sensu bo tylko się przemieszcza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rajmuś Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Na tej łódce w pojedynkę siedząc na środku z silnikiem Yamaha 6 hp z 2010r zmierzona prędkość 22 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 no to kolego na tych łowiskach 2,5km sobie odpuść.za 3 tys.dostaniesz dobrą używkę większej mocy.ja wybrałbym yamahę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Nie będę oryginalny i zjednoczę się z radą kolegów. Silnik 2,5 to jest praktycznie kosiarka. Hałasuje, oprócz trolla gnieciesz go ile fabryka dała i i tak tylko pcha wodę i płynie prawie jak dobry elektryk. Jedyną zaletą takiego silnika jest jego waga. Spalanie w przypadku silników 2-6 hp jest i tak na tak niskim poziomie, że można je w zasadzie pominąć. Polecam Ci silnik przede wszystkim 2-cylindrowy. Jest o wiele cichszy i ma zdecydowanie lepszą kulturę pracy. Odnośnie Twoich obaw co do gwarancji to jestem pewien, że dobra używka (yamaha) wytrzyma o wiele więcej niż trwa gwarancja. Zagadaj z kolegą sw.RP. Ma dobry silnik na sprzedaż i chyba w zakładanym przez Ciebie budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rolen Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2014 Proponuje sie zorientowac jaka max. moc silnika jest akceptowana w stanicach z uslug ktorych bedziesz korzystal. U mnie jest to dla przykladu 4KM i warto to wziac pod uwage! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Tu masz ciekawą ofertę w budżeciehttp://allegro.pl/silnik-zaburtowy-merkury-6-km-4-ro-suw-kr-stopa-i4493402020.html?utm_source=sociomantic&utm_medium=cpc&utm_campaign=ret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woblerek48 Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Posiadam 2,5 km yamahe.Kupowałem jak posiadałem łódeczkę 2,5 dł,120szer,waga jakieś 45kg.W tym przedziale było wszystko ok jak czasami pływało się w dwie osoby.Obecnie był zakup już łódki 320x150 waga 75kg i już mały problem z pływaniem ,czuć brak mocy szczególnie na rzece.Wniosek z tego że zawsze trzeba mieć zapas mocy.Plus takiego silnika małe zużycie paliwa,cichy i jeszcze jedna zaleta to regulamin na niektórych łowiska używanie silnika do 2,5 km,Zastanów się nad zakupem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bohors Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Sprawdziłem ostatnio prędkości max na moim pontonie w dwie osoby :Yamaha f2,5 - 8km/hYamaha f4 - 9km/hOba silniki nie mają mocy do wyjścia w ślizg więc jak sie pływa w dwie osoby to nie ma znaczenia czy masz 2, czy 6 koni ( kiedyś zapiłąłem 6km kolegi ) bo i tak nie wyjdziesz w ślizg , a różnice w prędkości niewielkie. Do pływania w ślizgu w dwie osoby trzeba 10 koni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 boobinio Opublikowano 2 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jestem użytkownikiem motorka honda bf 2.3 na długiej stopie. Wybrałem ten silnik ze względu na łatwość w transporcie i wagę. Łowię również na turawie i musze powiedzieć że jest wystarczający do sprawnego przemieszczania się. Łódź typu wanda, ok 4,5 metra długości płynie w granicach 9 km na godzine( pomiar gps ). Minusem tego silnika jest rzeczywiście to że jest głośny no i pluje olejem z filtra powietrza, co jest przypadłością tych silników. Kilku moich znajomych używa tych maszynek i dzieje się w nich to samo co w moim. Poza tym przy regularnym serwisie myśle że posłuży lata. Ztego co wiem to potaniały teraz i nowe chodzą w granicach 3 tysi. A dodam że i na oderce z niego trolowałem no i dawał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Balon
Witam, zastanawiam się nad kupnem silnika zaburtowego 2,5km. Narazie myślę nad yamahą, albo mercurym. Jaki wybór będzie najlepszy? Chcę wydac około 3k max.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi