pietrus Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Witam i mam takie pytanko.Czy ktos z Was łowi w niemczech w okresie zima-wiosna na spining Sandacze w rzece Ren koło Frankfurtu. Jesli wogóle wolno łowić w tym okresie.Z tego co wiem Sandacz ma okres ochronny od 1 kwietnia do 31 maja.Wyjeżdzam za niedługo i chcialbym w wolnych chwilach powedkowac.Jesli coś wiecie na ten temat to skrobnijcie pare słów. Pozrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 ren to chyba rewir naszego daro. ale on za czesto tu nie zaglada... moze tomekN cos podpowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Czesc, ja mieszkam we Frankfurcie nad Menem, jednak lowie przedewszystkim na Menie.O Renie tez troche wiem. Wszystko zalezy od Twojego miejsca pobytu.Jezeli chodzi jednak o pozwolenia, to Ren nie jest droga rzeka. Kupisz sobie albo pozwolenie na Ren ktory plynie przez Hesje, lub pozwolenie na Ren ktory plynie przez Rheinland Pfalz.Oba pozwolenia kosztuja ok. 25/30€ za rok.Potrzebujesz jednak pozwolenie do lowienia w Niemczech - jak u Ciebie wyglada sprawa z tym? Sandacz ma okres ochronny w Hesji od 15.3 do 31.5., w Rheinland Pfalz ma okres od 1.4 do 31.5.Mozesz lowic w tym okresie, sandacze jednak musza wrocic do wody - na naszym forum raczej oczywiste Bolen w Hesji nie ma natomiast okresu ochronnego zadnego, okon tez nie. PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariusz Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 @Pietrus najlepiej jak wezmiesz ze soba polska Karte wędkarska. W Niemczech dostaniesz takzwany Fischereischein i bedziesz mogl sobie kupic bez problemow pozwolenie na Ren i takze inne wody. PozdrawiamDarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 @Pietrus najlepiej jak wezmiesz ze soba polska Karte wędkarska. W Niemczech dostaniesz takzwany Fischereischein i bedziesz mogl sobie kupic bez problemow pozwolenie na Ren i takze inne wody. PozdrawiamDarek Czy aby napewno tak jest? Ja juz slyszalem ze ludzia nie chcieli sprzedac pozwolenia posiadajac polska karte wedkarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 29 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Pozwolenie juz mam a raczej miałem na rok 2008 ale łowiłem w lecie. Płaciłem za to dokładnie 31 euro.Teraz chodziło mi tylko o sandacze Z Renu w okresie 16 luty do kwietnia.Bo nie wiem czy brać spina czy nie. Okres ochronny sandacza trwa od 1 kwietnia do 31 maja ale nie wiem czy nie ma jakichs zakazów wczesniej np.zakaz spiningowania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2009 Nie ma takiego zakazu. Dla pewnosci napisalem koledze ktory lowi na Renie wiadomosc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Mozesz lowic w tym okresie, sandacze jednak musza wrocic do wody - na naszym forum raczej oczywiste Gdy kupowałem licencje w sklepie wedkarskim, podczas rozmowy z pewna Pania powiedziałem że ja to tylko dla sportu i ze rybki bede wypuszczał.Ona sie z deka oburzyła i powiedziała ze nie wolno i ze musze zabierac i jeść złowione ryby.Zamurowało mnie troche,a złowione wszystkie ryby głównie klenie około 50 cm wracaja do wody tak zeby nikt nie widział.To jak to jest z tymi rybami, trzeba zabierać czy mozna wypuszczać bo może sie zdarzyć tak ze bede łowił blisko Niemców. Nie chciałbym umoczyc. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Ktoś kiedyś pisał o Niemcach którym ryby wypadały do wody. Straszne niezdary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam, w Berlinie jest tak ?1. ustawy o ochronę zwierząt zakazuje, bez rozsądnego powodu, sprawiać zwierzętom ból, cierpienia lub inne szkody. Niestety wędkowanie nie jest takim rozsądnym powodem i jest w Berlinie tylko dozwolone ze względu na inne prawo, które zezwala każdemu na zdobywanie pokarmu we własnym zakresie. Nie wiem jak jest w innych rejonach Niemczech. Ale tak jak już @standerus pisał, zawsze możesz okazać się wielką niezdarą. Ja tam nią jestem i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 @pietrus no wlasnie... tak naprawde to trudno powiedziec... Co sad, to inny wyrok... Faktem jest moze, ze nie mozna sie przyznac, ze sie lowi dla zabawy, ale selekcyjny polow ryb jest raczej tolerowany. Wyklucza to natomiast wypuszczanie ryb po jakichs wiekszych sesjach fotograficznych, szczegolnie przy publikum. To bylo chyba glowna przyczyna, dlaczego ukarali jednego karpiarza, ktory po wlasnie takiej sesji wypuscil okaz karpia - uznali to za znecanie sie nad kreatura i lowienie z premedytacja tylko dla tego celu...Zapytaj Pitta - on jest wspoltworca niemieckojezycznego poralu C&R.i powinien byc na bierzaco.Ja staram sie odhaczyc ryby jeszcze w wodzie i bez szumu, tak ze trudno by mi bylo udowodnic cokolwiek... Pozdrawiam --Yacar?-- PS: Piwoluka, bul sprawia mi ból Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwoluka Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 PS: Piwoluka, bul sprawia mi ból Dzięki, poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Sorry, ze sie przyczepilem, tez nie zawsze pisze poprawnie, tak sie po prostu w oko rzucilo...Zazdroszcze Ci rewirow na Havel i Spree... Ciekawe bolki tam podobno plywaja... Moze sie kiedys zaprosze Edit: Sorry za offtopa, myslalem, ze odpowiadam na priva Pozdrawiam --Mariusz-- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Wszystko zostalo napisane, nie polecam dyskusji o C&R nad niemieckimi akwenami. Po prostu nam wypadaja ryby z rak, i nikt o tym wiedziec nie musi PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 No i lux.Boze jakim ja bedę niezdarą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 No chyba bedziesz musial... W innym wypadku oczekuje Cie obzeranie sie kleniami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Czesc jak bedziesz mial ochote to mozesz do mnie napisac i ustawimy sie na lowienie PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 5 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 Tomek_N jak jestem tam to niestety ale nie mam jak sie skontaktowac chyba ze komóra. Wolne mam tylko w niedziele niestety.Samochodu również nie mam,wiec dojazd gdziekolwiek z mojej strony odpada. Ja do Renu mam jakies 3 km i radze sobie rowerkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_N Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 A kiedy tam bedziesz, i gdzie dokladnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Witam. potrzebuje pomocy osoby która orientuje się jakie licencje , gdzie można je nabyć łowiąc na rzece Ren w Niemczech. Stawki itp. pozdrawiam i czekam na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 U nas na forum jest user TomekN z Frankfurtu. Napisz do niego na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Tutaj masz namiary - http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=usrinfo&id=895& amp; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2010 Tak zrobię. Wielkie dzięki. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertd Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 hej mam pytanie czy ktos wedkuje na renie w okolicach wiesbaden bede wdzieczny za kazde info na temat tej wody jezeli mialby ktos chec wspolnie powedkowac to rownierz to z checia powedkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zybi Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 Jestes tam na stale czy tymczasowo?Czesto widywalem wedkujacych przy porcie jachtow w Wiesbaden Siersthain.No i Eltwille to jest w kierunku na Rudescheim ,jesli sie orietujesz gdzie to jest. Osobiscie nie wedkowalem,brak czasu.Bylem kilka razy na stawach w Limburgu maja tam pstragi,karpia i suma.Bylo to kilka lat do tylu. Powodzenia w poszukiwaniach.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi