Skocz do zawartości

Kołowrotek do okoniówki

Bartas93

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie podział wielkości kołowrotka pod kijki okoniowe wygląda następującą:

8-10LB shimano 2500

1-5 /2-6 LB Daiwa 1003 /Shimano C2000S

Kołowrotki to LUVIAS 1003 i Stella '10 2500s .

Przemienialem testowałem i stwierdzam że kołowrotek wielkości 2500 pod typowa okoniowe 2-6LB i dlugosci 185-213cm jest zdecydowanie za duży.

Edytowane przez adriano
  • Like 3

Ja do kijka 5lb przykrecalem rozne kołowrotki jakie miałem: Stella 2500 '10, Rarenium Ci4 2500FA, Luvias 2004H '15, Technium 1000FA, Vanquish 1000S. Najbardziej podpasowal mi Vanquish 1000S.

Cały czas uważam, ze do kija 4-5lb, do linek 0.03-0.04 i gramatur główek w przedziale 2-5g + wąska krótka gumka kołowrotek Shimano w rozmiarze 1000 czy C2000 jest jak najbardziej odpowiedni.

Tak jak pisałem wczesniej, nikogo absolutnie nie neguje, jesli łowi mu sie lepiej rozmiarem 2500. To juz indywidualne podejście. Dziwie sie jednak opiniom, ze "tysiączka" nie nadaje sie do łowienia. Nadaje sie i to bardzo ;)

A jesli ktos ma jakiegos dobrego lekkiego Shimano 1000/C2000 i mu nie pasuje, to z chęcią odkupie ;)

• Like 4

Mam 2 zestaw okoniowe, jeden XUL Matagi Big Pond + Shimano Rarenium FB 1000, oraz na grubiej Legend Extreme 10lb + 11'Twin Power C3000 do łowienia w rzece, wśród zaczepów i z możliwym przyłowem ładnego zębatego. Zanim kupiłem Rarenium, zakładałem do Big Ponda właśnie TP i to była porażka, dlatego nie wyobrażam sobie innego kołowrotka niż 1000 do kija tego typu co Big Pond. Każdy ma trochę inne postrzeganie kija okoniowego, jak i łowi okonie w różnych warunkach. 

• Like 1

Chłopy... Kupować Ultegrę 12', Soare czy może Biomaster? Czy generalnie bez różnicy przy okoniowaniu?

Przechodzilem ten sam dylemat w czerwcu. Nie moglem sie zdecydowac co wybrac wiec kupilem stradic ci+ 1000fa I rarenium 1000fb.

A teraz dlaczego zrezygnowalem z biomastera, kije waza po 70-90gram i moj poptzedni stradic fi 1000 o masie 215gr zle he wywazal. Poprostu wzial caly raban do sklepu I przymierzylem rarenium. Moim zdaniem jesli kij nie wazy wiecej niz 100gr i masa przynety to max 10gr to kolowrotek o masie 170gr bedzie idealny.

Musze dodac ze spedzalem 8-10h dzienie uganiajac sie za okoniem i odczucia lekosci zestawu sa super. Dodam ze trafilo sie kilka przylowow w postaci sandacz 79cm, szczupaki 70-85cm. Oba dzielnie podolaly zadaniu I jestem wiecej niz zadowolony z zakupu. Oba kolowrotek kosztowaly mnie nie wiecej niz 1000zl.

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

• Like 1

Niemożliwe staje się możliwe  :)

Najgorsza jest ludzka bezradność...

Muszę się zgodzić, wszelkie wojny, choroby i takie tam drobiazgi bledną w konfrontacji z moją bezradnością :rolleyes: Żart, dżouk, szutka, witz, broma i tak dalej...ale zostawmy to. Posypując głowę popiołem przedstawiam dowód:

na0rvjov390j.jpg

Na fotce wspominy wczoraj Stradic 2000FG (waży 275 gramów, a nie jak podawałem, 270) oraz Daiwa Emblem Z2000iT. Oba muzealne okazy z drewnianym T-knobem popularnym pod koniec lat 90-tych XX wieku. Co ciekawe, w obu...knoby chyba z tej samej fabryki knobów B)

Wybaczcie, że wprowadziłem swoimi przydługimi wywodami pewne zamieszanie. Zgadzam się po części z Kolegami, którzy montują do swoich XXXUL 4 czy 6 funtowych z mikroprzelotkami kołowrotki wielkości i lekkości współczesnych 1000-2000. Wydaje mi się, że szpule są w obu przypadkach średnicowo identyczne, czyli inaczej, niż było 20 lat temu - wtedy szpula 1000 miała 38 mm, 2000 około 42 mm. Obecnie chyba zrezygnowano z tej najmniejszej, podlodowej rozmiarówki...i słusznie. Mam rację?

Wracając do Stradica Ci4+ C3000....... Varivas PE 0.6 już na szpuli. Nawój w delikatne "V", ale chyba nie będę się już bawił z kolejną podkładką. Moim zdaniem jest bardzo przyzwoicie:

sxjsl7ans389.jpg

Razem z plecionką dotarł do mnie Varivas Violente 8 lb. Jak dla mnie jest to niesamowicie delikatny kijek! I stąd zapewne różnice zdań, dla wielu z Was jest to prawdopodobnie mocna pała :rolleyes: Ale ja za okoniami uganiam się raczej "przy okazji", na co dzień muszę mieć "kleniowy" zapas mocy. Varivas zbrojony jest "na oko" od 20, do tego na wysokich stopkach, wizualnie C3000 pasuje do niego wyśmienicie. Mam jedynie malutki problem z hamulcem. Tak jak podejrzewałem, kij mocno się gnie, zanim ten nieszczęsny hamulec się uruchomi. 9 kg to trochę za dużo. Będzie trzeba szukać płytkiej szpuli (moc hamulca 4 kg), powinno być znacznie lepiej.

I to tyle, raz jeszcze przepraszam Kolegów za niepotrzebne zamieszanie....chyba wszyscy mamy trochę racji :)

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

Stradickowe 9 kg startuje z lekkim opóźnieniem, ale płytka szpula ma już tylko 4 kg mocy...poza tym wymiennie pasuje szpula od Vańka 2016, tam raczej wszystko jest tip top :D 11TPC3000 mam podpiętego do Phenixa 96XUL, nawinięty Duel Hardcore PE 0.6, zestaw chyba perfekcyjnie współgrający. Moim zdaniem z C3000 można mieć pożytek i przy delikatnym łowieniu B)

Edytowane przez cristovo

obecnie, to już tylko długością ramienia korbki 35/40

no i ogólnie się popierdzieliło, że czasem 1000 jest np. tylko PGS, a C2000 tylko HGS itp.

ps. cały czas piszę o modelach JDM, o tych z dystrybucji EU/US nie mam dostatecznej i sprawdzonej wiedzy

Edytowane przez BazyL
  • Like 1

Stradickowe 9 kg startuje z lekkim opóźnieniem, ale płytka szpula ma już tylko 4 kg mocy...poza tym wymiennie pasuje szpula od Vańka 2016, tam raczej wszystko jest tip top :D 11TPC3000 mam podpiętego do Phenixa 96XUL, nawinięty Duel Hardcore PE 0.6, zestaw chyba perfekcyjnie współgrający. Moim zdaniem z C3000 można mieć pożytek i przy delikatnym łowieniu B)

"lekkim opóźnieniem" przy okoniach robi wg mnie zasadniczą różnicę, nie będę owijał, 9kg po prostu się do tego nie nadaje i kołowrotek zaprojektowany do czego innego (lekkie łowienie bass/sea bass)

wg. mnie hamulec max 4kg, a najlepiej 2-3, Daiwa ATD, Shimano zmiana okładzin na carbontex i mamy przyjemność i pewnosć

Panowie, trochę narozrabiałem w temacie...w sumie to jakoś mi umkło, że to korba "pod okoniówkę", a nie do UL :D

Przyznaję, że gdybym szukał zestawu typowo okoniowego, zapewne poszedłbym w kierunku kołowrotka 2000, linek typu żyłka 0,12 mm czy plećka PE 0.3 oraz kijeczków do 5 gramów. Mój UL uwzględnia jednak inne gatunki i poniżej PE 0.6 nie zejdę, cienkich żyłek nie stosuję, 8 funtowa pała to minimum. Dlatego bronię 2500/C3000 :)

Wydaje mi się, że mimo wszystko jakiś pożytek z tego mojego pisania jest, bo o najnowszym Stradicu nie powiedziano jeszcze zbyt wiele. A ja go właśnie testuję...może będzie trzeba wydzielić do nowego tematu te moje spostrzeżenia i przemyślenia, tu się zrobi większy porządek, a zainteresowani łatwiej odnajdą. Ciekaw jestem opinii innych użytkowników.

Póki co ostatnie uwagi tutaj, wybaczcie. Wspominałem o mało precyzyjnym hamulcu, podejrzewałem to już po wyjęciu z pudełka. Nie ma jednak tragedii, to przecież 9 kg, zakładam, że płytka szpula (4 kg) zachowa się lepiej, nie mówiąc o zamiennie pasującej od Vanquisha...tam raczej wszystko jest na najwyższym poziomie.

Na filmiku zaczep i Stradic Ci4+ C3000. Podpięty do Varivasa Violente VLL-86-PT, nawinięta Sea Bass Max 0.6 PE plus Mebaru Gate 4lb...tragicznie, czy mimo wszystko można zaakceptować?

A tutaj nauczka dla potomnych, żeby plecionkę nawijać ściśle, może nawet na mokro...odcinek rzutowy schodzi bezproblemowo, ale głębiej zdarzają się delikatne zakleszczenia, na szczęście zupełnie niegroźne. Kilka godzin miotania lekkimi przynętami, do tego w wietrzną pogodę, ani jednej brody, wynik broni się sam...ale zawsze trzeba uważać i dbać o najdrobniejsze szczególiki B)

Sorry za jakość, wszystko nagrywane telefonem z ręki ;)

Edytowane przez cristovo

Opłaca się o tyle, że vańkowa kosztuje złotówkę mniej od oryginalnej...ale rzeczywiście, prawie połowę tego co za kołowrotek trzeba wydać. Mimo wszystko rozważam tę opcję, na razie Stradic robi na mnie naprawdę dobrze wrażenie, jestem nieco zaskoczony. Dziś pierwszy dzień nad wodą, oczywiście za wcześnie na ochyiachy, można jednak z czystym sumieniem stwierdzić - jest to konstrukcja bardzo przyzwoita i o ile nie dostanie za chwilkę luzów, jeśli przeżyje ze mną ze trzy intensywne sezony (przy lajtowym kijku chociażby) i po tym czasie wciąż zachowa jakiś tam urok, będę musiał przyznać, że w budżecie 700 zł nie ma konkurencji B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 1