cristovo Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Ja nawet nie mam pomysłu, co innego z nowych kołowrotków w tym budżecie można by kupić...oczywiście myślę o lekkich konstrukcjach, bo taki przykładowo Biomaster 1000FB waży 205 gramów, przy 160 stradickowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agraph Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Mam Biomastera 1000 FB, bo chciałem metalowy kołowrotek, a jak do tego jeszcze dodać dobrą cenę to nie ma co marudzić na te 205 g,tym bardziej, że zastąpił klocka Zaubera 1000 - 280 g Biomaster podpięty do starego Dragona HDC 5g dobrze wyważa zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fly^Fishing Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Szukam najlepszej opcji wyboru kołowrotka do okoniówki Konger Paladin CX Thekilla 270 (1-10).Zaczynam dopiero przygodę ze spinningiem,więc będę wdzięczny za wszelki głos w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Zaczynam dopiero przygodę ze spinningiemGrubo zaczynasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Według mnie dobry młynek do łowienia okoni powinien posiadać: - małą wagę (oczywiste z racji komfortu i potrzeby nieustannego operowania wabikiem gdzie niska waga pozwala oszczędzić nadgarstek) - bardzo płytką i szeroką szpulkę (dobre, cieniutkie plecionki są drogie i nie ma sensu nawijać na szpulę więcej niż 50m, podkład nie polepsza układania a tym samym niekorzystnie wpływa na parametry rzutowe) - kołowrotek musi w miarę szybko nawijać linkę, okonie często łowi się na znacznych głębokościach a techniki prowadzenia wabików wymagają szybkiego kasowania luźnej linki (nie kupił bym miniaturki) - precyzyjny i niezawodny hamulec (osobiście stosuję przypony z cienkiej żyłki, którą łatwo porwać kiedy hamulec jest słabej jakości) Biorąc pod uwagę obciążenia jakie występują podczas manewrowania okoniowymi przynętami nie trzeba zbytnio martwić się o trwałość kołowrotkaMało plecionki ! Dokładnie mam takie samo zdanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Jakieś opinie dotyczące Nasci ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Jakieś opinie dotyczące Nasci ? http://jerkbait.pl/topic/47921-shimano-nasci-opinie/?hl=nasci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s2kza Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 (edytowane) Witam, mam pytanie. Jaki polecacie kołowrotek pod wędkę DAM effzett microflex 2-10cw. Szukam jakiegoś nie drogiego zestawu pod okonie, spodobała mi się ta wędka ale nie za bardzo wiem co do niej dobrać. Może macie jakieś inne propozycje co do wędki? Kwota jaką chciałbym wydać to 350zł - 450zł za zestaw. Z góry dzięki za porady Edytowane 21 Lutego 2019 przez s2kza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszkosciukiewicz Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Zobacz sobie Dam Quick 2 budżetowy ale bardzo płynny, dobrze nawija plecionka. Cena ok 120 - 130 zł z przesyłką. Mam z microflexem 210 1-7 g - idealnie wywaza kij. Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_gda Opublikowano 21 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 Ninja A 2000 - 2500 - można kupić za 150 PLN (duży plus to dodatkowa szpula). Ma swoje wady ale do lekkiego okoniowania się nadaje IMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal86GDA Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Poszukaj sobie shimano technium 2500 uzywka w bdb stanie powinienes dostac , uzywalem kiedys i chwale sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja polecam Daiwa fuego lt 2000S-XH waga 185gr.Mały mocny kołowrotek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomidor babinicz Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja polecam Daiwa fuego lt 2000S-XH waga 185gr.Mały mocny kołowrotek! i ja mogę polecić. Po roku używania, jestem Bardzo na plus zaskoczony Fuego LT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal86GDA Opublikowano 22 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Jesli chodzi o daiwa to jestem milo zaskoczony seria Lt. Uzywam od zeszlego sezonu caldia 2500LT i moim zadaniem stradic slabo przy niej wyglada a pieniedze podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byku121 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Ja tam używam Stelle 1000FE i jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viciu Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Używam ballistic 1000 lt i jest petarda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielson1 Opublikowano 23 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Używam vanquisha 2500s i jestem zadowolony. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogger1 Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Papier przyjemnie wszystko - można napisać nie czym się wędkuje a o czym się śni ... ja przerobiłem ogrom sprzętu - kołowrotki - biomki , tp , stelki i to nie bajki czy sny. Obecnie pod okonia a trochę już mam doświadczenia kręcę abu c3 oraz abu 52 -210g. moc i wieczna niezawodność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sooroof Opublikowano 24 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Kolega prosił o pomoc co do mlynka gdzie zestaw ma sie zamknac 350-400zl a jak zwykle konczy sie na stellach:p moim zdaniem pod microflexa daiwa ninja 2000. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Ja mam Miceoflex 2.10 1-7g + Ninja 2500a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) Kolega prosił o pomoc co do mlynka gdzie zestaw ma sie zamknac 350-400zl a jak zwykle konczy sie na stellach:p moim zdaniem pod microflexa daiwa ninja 2000. PozdrawiamW Moritz Stradic 2500 Ci4 po 110e ... Edytowane 25 Lutego 2019 przez Robert Crocker 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-daiwa-fuego-lt-1000-d-promocja-elblag-7851136006lub taniejhttps://allegro.pl/oferta/kolowrotek-konger-ultris-1110-fd-11-lozysk-nowosc-7286631711Obydwa w bieżącym użytkowaniu. Funkcjonują bezawaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sooroof Opublikowano 25 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) W Moritz Stradic 2500 Ci4 po 110e ...Czyli niespełna 480zl pod warunkiem, ze kolega mieszka w Berlinie. A zestaw rozumiem jako: kij+kołowrotek (+plecionka?). Edytowane 25 Lutego 2019 przez sooroof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 2 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Mam pytanie, może głupie, ale wolę zapytać. Czy porównując daiwe i shimano z nowych serii, powiedzmy rozmiaru 2000, to przy daiwie będę dalej rzucał lekkimi przynętami?Chodzi o to, że daiwy mają w tym rozmiarze szersze szpule, co powinno wydłużać rzuty, ale przy shimano rant szpuli wydaję się pomagać w wysuwaniu linki.Miał ktoś może oba kołowrotki tych dwóch firm w tym samym rozmiarze i miał porównanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2019 Sama szerokość szpuli to nie wszystko. Bardzo często jest ona tutaj przecenienia. Ważniejsze od szerokości szpuli jest właściwie dobrany rozmiar kołowrotka do wielkości przelotki startowej. Należy również wziąść pod uwagę jej odległość od stopki kołowrotka. W skrócie im szpula szerszą rym większą powinna być przelotka na starcie i na większych rozmiarach zbudowany stożek. Osobiście uważam za bezsens używanie kołowrotka o szerokiej szpuli np stare Daiwa 3000 a nawet 2500 do wędek gdzie start zaczyna się od 16 i mamy szybki stożek kończący się na 4 czy 3.5. Ta samą wędką miałem zdecydowanie większe odległości przy Shimano Stella C2000S niż 2500, linki identyczne. Największe różnice były na żyłce, choć plecionka też już znacząco. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi