Skocz do zawartości

Kołowrotek do okoniówki

Bartas93

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Biomastera 1000 FB, bo chciałem metalowy kołowrotek, a jak do tego jeszcze dodać dobrą cenę to nie ma co marudzić na te 205 g,tym bardziej, że zastąpił klocka Zaubera 1000 - 280 g :)

Biomaster podpięty do starego Dragona HDC 5g dobrze wyważa zestaw.

Według mnie dobry młynek do łowienia okoni powinien posiadać:

- małą wagę (oczywiste z racji komfortu i potrzeby nieustannego operowania wabikiem gdzie niska waga pozwala oszczędzić nadgarstek)

- bardzo płytką i szeroką szpulkę (dobre, cieniutkie plecionki są drogie i nie ma sensu nawijać na szpulę więcej niż 50m, podkład nie polepsza układania a tym samym niekorzystnie wpływa na parametry rzutowe)

- kołowrotek musi w miarę szybko nawijać linkę, okonie często łowi się na znacznych głębokościach a techniki prowadzenia wabików wymagają szybkiego kasowania luźnej linki (nie kupił bym miniaturki)

- precyzyjny i niezawodny hamulec (osobiście stosuję przypony z cienkiej żyłki, którą łatwo porwać kiedy hamulec jest słabej jakości)

Biorąc pod uwagę obciążenia jakie występują podczas manewrowania okoniowymi przynętami nie trzeba zbytnio martwić się o trwałość kołowrotka

Mało plecionki ! Dokładnie mam takie samo zdanie !

• 2 lata później...

Witam, mam pytanie. Jaki polecacie kołowrotek pod wędkę DAM effzett microflex 2-10cw. Szukam jakiegoś nie drogiego zestawu pod okonie, spodobała mi się ta wędka ale nie za bardzo wiem co do niej dobrać. Może macie jakieś inne propozycje co do wędki? Kwota jaką chciałbym wydać to 350zł - 450zł za zestaw.  Z góry dzięki za porady ;)

Edytowane przez s2kza

Papier przyjemnie wszystko - można napisać nie czym się wędkuje a o czym się śni ... ja przerobiłem ogrom sprzętu - kołowrotki - biomki , tp , stelki i to nie bajki czy sny. Obecnie pod okonia a trochę już mam doświadczenia kręcę abu c3 oraz abu 52 -210g. moc i wieczna niezawodność .

Kolega prosił o pomoc co do mlynka gdzie zestaw ma sie zamknac 350-400zl a jak zwykle konczy sie na stellach:p moim zdaniem pod microflexa daiwa ninja 2000. Pozdrawiam

W Moritz Stradic 2500 Ci4 po 110e ...

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 1

Mam pytanie, może głupie, ale wolę zapytać.

Czy porównując daiwe i shimano z nowych serii, powiedzmy rozmiaru 2000, to przy daiwie będę dalej rzucał lekkimi przynętami?

Chodzi o to, że daiwy mają w tym rozmiarze szersze szpule, co powinno wydłużać rzuty, ale przy shimano rant szpuli wydaję się pomagać w wysuwaniu linki.

Miał ktoś może oba kołowrotki tych dwóch firm w tym samym rozmiarze i miał porównanie ?

Sama szerokość szpuli to nie wszystko. Bardzo często jest ona tutaj przecenienia.

Ważniejsze od szerokości szpuli jest właściwie dobrany rozmiar kołowrotka do wielkości przelotki startowej. Należy również wziąść pod uwagę jej odległość od stopki kołowrotka. W skrócie im szpula szerszą rym większą powinna być przelotka na starcie i na większych rozmiarach zbudowany stożek.

Osobiście uważam za bezsens używanie kołowrotka o szerokiej szpuli np stare Daiwa 3000 a nawet 2500 do wędek gdzie start zaczyna się od 16 i mamy szybki stożek kończący się na 4 czy 3.5.

Ta samą wędką miałem zdecydowanie większe odległości przy Shimano Stella C2000S niż 2500, linki identyczne. Największe różnice były na żyłce, choć plecionka też już znacząco.

• Like 6