pawello Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Twinek 2500S lub C3000 (różnią sie tylko szpulami i knobem) to moim zdaniem najtrafniejszy wybór o ile komuś zależy na uniwersalności. U mnie taki C3000 + 2 dodatkowe szpule od Biomka 2500S "obrabia" trzy kije: 6LB, 12LB i okoniówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Twinek 2500S lub C3000 (różnią sie tylko szpulami i knobem) to moim zdaniem najtrafniejszy wybór o ile komuś zależy na uniwersalności. U mnie taki C3000 + 2 dodatkowe szpule od Biomka 2500S "obrabia" trzy kije: 6LB, 12LB i okoniówkę. Sorki, że zapytam. Czy ten 6 lb, to jeszcze nie okoniówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Sorki, że zapytam. Czy ten 6 lb, to jeszcze nie okoniówka? Nie do końca, chociaż jak ktoś się uprze. To jest długi kleniowo-jaziowiec Blaas SLXF 1006-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekOlc Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Ostatnio napotkałem w CW Stelkę FI i pracą nie wyróżnia się za specjalnie w porównaniu do Vanquisha. Nie widzę potrzeby ładowania kilku stówek więcej dla Stelli.Jedyne co mi w niej się baaardzo podoba to zarąbisty motylek hamulca Jakbym był na twoim miejscu to wziąłbym Vańka 2000S albo 2500S, ponieważ są lżejsze niż Stelka i mają super pracę... Pozdrawiam Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Haauki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Vaniek 3000 od 2500S różni się chyba szpulą tylko. Kolega wcześniej podsunął fajny motyw, żeby wziąć 3000 i kupić płytką szpulę, tą japońską. (tylko minus że sama szpula kosztuję 5 stów). Ale wtedy masz kręcioł do wszystkiego jeśli nie masz kasy na różne sprzęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Jedno wiem na pewno. Daiwa dla mnie odpada. 2500 jest za duży do okoniówki moim zdaniem, a mniejsze modele mają marne przełożenie. Chyba, że wezmiemy te nowe Caldie czarne, ale tam wgl przełożenia tych kołowrotków idą od 80cm+. Nie rozumiem czemu Daiwowcy nie zrobili normalnego przełożenia w okolicach 5.0, tylko robią wielkie kolumbryny żeby zniwelować małe przełożenie. Jeśli mówimy o tych najdroższych kołowrotkach to na prawdę nie rozumiem kogoś kto kupuje sobie Exista.. Za takiego Exista mogę mieć swoją wędkę w Torzite'ach i innych bajerach ze wspomnianym powyżej Vańkiem. Dla mnie Exist to typowy kręcioł dla snobów (tutaj rozumiem, ktoś ma pieniądze, gablote z kołowrotakami itp), albo frajerów którzy wierzą w jakieś kosmiczne technologie z rodem z nasa o olejach magnetycznych. Ktoś wyjmie ładną troć na plaży, walnie wędkę w piach pod wpływem emocji. Ciekawe jak zajebista myśl technologiczna sobie z tym poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Z Daiwy do okoniowki dobrym wyborem jest chociazby nowy Luvias 2004 wazacy ponizej 200g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Jedno wiem na pewno. Daiwa dla mnie odpada. 2500 jest za duży do okoniówki moim zdaniem, a mniejsze modele mają marne przełożenie. Chyba, że wezmiemy te nowe Caldie czarne, ale tam wgl przełożenia tych kołowrotków idą od 80cm+. Nie rozumiem czemu Daiwowcy nie zrobili normalnego przełożenia w okolicach 5.0, tylko robią wielkie kolumbryny żeby zniwelować małe przełożenie. Jeśli mówimy o tych najdroższych kołowrotkach to na prawdę nie rozumiem kogoś kto kupuje sobie Exista.. Za takiego Exista mogę mieć swoją wędkę w Torzite'ach i innych bajerach ze wspomnianym powyżej Vańkiem. Dla mnie Exist to typowy kręcioł dla snobów (tutaj rozumiem, ktoś ma pieniądze, gablote z kołowrotakami itp), albo frajerów którzy wierzą w jakieś kosmiczne technologie z rodem z nasa o olejach magnetycznych. Ktoś wyjmie ładną troć na plaży, walnie wędkę w piach pod wpływem emocji. Ciekawe jak zajebista myśl technologiczna sobie z tym poradzi.Co to znaczy 'marne przełożenie'? Osobiście używam wspomnianego Luviasa 2004 i jest to idealny wybór (wcześniej był to TP C2000S). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Chodziło mi o to, że jeśli porównamy modele o podobnych gabarytach Shimano i Daiwy, Shimano ma większy nawój linki. Innymi słowy, żeby nawój plecionki czy żyłki był porównywalny, musimy wziąć większy kołowrotek Daiwy. Zależy to oczywiście od techniki łowienia, ale gdy mamy większy nawój łatwiej jest nam zbierać luz. Sam mam Luviasa, ale 3012 jednak używam go do troci w morzu. W opadowy kołowrotek, jeśli chciałbym mieć smukły kręcioł, zainwestuję w shimano. Ale to zależy co komu pasuję ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 To sa przeciez dostepne wersje H jak potrzebne jest wyzsze przelozenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Po prosty Daiwy są robione na niższych przełożeniach, co jest niwelowane większą średnicą szpuli. Oczywiście są wersję H, o wyższym przełożeniu ale są to raczej wersję na rynek japoński. Porównałem po prostu oba podstawowe modele. Nie chcę z siebie robić jakiegoś guru tematu, ale jak zainteresowałem się teraz owym zagadnieniem taki wyszły mi wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Jednym slowem troche sie zagalopowales z tym dyskwalifikowaniem Daiwy Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez rolen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 To była jakaś tam moja opinia, aczkolwiek podparta w pewnym sensie błędnymi argumentami. Wiesz, ktoś może nie kupić samochodu, bo mu się kolor nie podoba. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Daiwa Certate 2004CH z 2013r sprawdź ten młynek, za jednym obrotem 75cm waga 205g praca poezja, miałem chwilę zawahania i chciałem sprzedać ale już mi przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 To była jakaś tam moja opinia, aczkolwiek podparta w pewnym sensie błędnymi argumentami. Wiesz, ktoś może nie kupić samochodu, bo mu się kolor nie podoba. Kwestia gustu.Wlasne preferencje zostawmy dla siebie, a innym dajmy rzeczowe argumenty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartas93 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Wlasne preferencje zostawmy dla siebie, a innym dajmy rzeczowe argumentySpoko stary, masz zapewne większą wiedzę ode mnie i dzięki że mnie poprawiłeś. O to chodzi, żeby zdobywać jakieś nowe informację ; ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PikeAttack Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Witam, kompletuje zestaw typowo pod okonia, kupilem wedke o c.w 1-8g i potrzebuje teraz do tego kolowrotek i mam takie pytanie: czy jest sens placic jakies wieksze pieniadze za kolowrotek typowo do malych przynet na okonia? Myslalem o przeznaczeniu do 500zl, ale jesli jest sens kupic cos drozszego, to tez moge dolozyc. Myslalem o czyms z pólki Shimano wielkosci 2500, ale jak macie jakies inne ciekawe propozycje, to z checia sie przyjrze. Szukam czedos dobrego i w rozsadnej cenie. Co polecacie z tanszej i drozszej pólki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Polecamy poczytać trochę bo wszytko już tu napisano o tym... Od siebie dodam Rarenium /stradic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 W tej cenie 500zł to można już wyhaczyć dobry kołowrotek pod okonia . Zwracaj uwagę na parametry wagowe -max 22og.Używki shimano są dość często z typu FA raczej FB łapie szybko luzy.powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Walkowski Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Polecam Penn Conflict.Ostatnio w F-Marcie były lekko ponad 300zł i jak za te pieniądze to naprawdę trudno kupić coś lepszego. pzdr WOW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaex Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Polecam lekturę:http://jerkbait.pl/topic/44093-kr%C4%99cio%C5%82-pod-okoni%C3%B3wk%C4%99/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 A ja się bardzo chętnie podłączę pod post i wysłucham innych sugestii, póki co myślę nad TP2500 a mój budżet to jakieś 800zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 A ja się bardzo chętnie podłączę pod post i wysłucham innych sugestii, póki co myślę nad TP2500 a mój budżet to jakieś 800zł Za tą kasę będzie używka TP, pomyśl o stradicu lub rarenium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Polecam Penn Conflict.Ostatnio w F-Marcie były lekko ponad 300zł i jak za te pieniądze to naprawdę trudno kupić coś lepszego. pzdr WOWNapisz proszę, co w tym kołowrotku jest takiego dobrego pod okoniowy kołowrotek do kija 6lb (bo pewnie patyk 1-8g bedzie miał taka moc)? Przy takim kijku uzywa sie bardzo cienkich linek. Conflict ma pojemność szpuli 0.14-255m. Nawijajac linkę #0.6 wejdzie jej ze 300 albo i wiecej metrów, wiec trzeba pakować pod nia duzo podkładu. Po co w kołowrotku rozmiaru 1000 do linek #0.6-0.8 hamulec o mocy 18lb? Wg mnie podstawa dobrego okoniowego kołowrotka jest perfekcyjne nawijanie cienkiej plecionki lub żyłki oraz idealnie działający hamulec. Te parametry spełniają wg mnie modele Shimano. Za 700zl można dostać spokojnie nowego Stradica Ci4, Rarenium Ci4. Jak dobrze poszukać, to za 800zl dorwiemy Biomastera. Rozmiar dowolny, wielu używa 2500, ja preferuje C2000 lub nawet 1000. Mozesz tez zastosować taka opcje http://allegro.pl/okazja-2009-shimano-twin-power-mg-2500s-japan-i6598601825.html (uprzedzam, ze nie znam sprzedającego i nie mam z nim nic wspólnego) Edytowane 10 Listopada 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttoomm Opublikowano 10 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Podpisuję się pod tym co napisał kol. @Żbiku. Nawój w kręciołku do okoniówki musi być perfekcyjny. Za mną drugi sezon z Oshikage PE 0,2 i jestem baaardzo zadowolony. Nad wodą nie spotkała mnie żadna przykra przygoda związana z nieprawidłowym ułożeniem linki na szpuli. Podobnie jak koledzy polecam Shimano w rozmiarze do 2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi