januszz Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Do cienkich plecionek #0.2,#0.3 które stosuję polecam Vańka C2000S.Wyróżnia go precyzyjny hamulec, wzorowy nawój linki, płynna praca no i ta masa 155g-nieosiągalna przez konkurecję.Polecam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Mnie przy okoniowym kiju 6lb i długości 2,2m sprawdza się stradic 1000.Podpięty pod ten kij twinek 2500s był trochę za duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Do cienkich plecionek #0.2,#0.3 które stosuję polecam Vańka C2000S.Wyróżnia go precyzyjny hamulec, wzorowy nawój linki, płynna praca no i ta masa 155g-nieosiągalna przez konkurecję.PolecamPopieram. Sam do kija 5lb uzywam Vanquisha 1000S. C2000S bedzie jeszcze fajniejszy z racji ciut szerszej szpuli (choć różnice w szerokości szpuli 1000 i C2000 sa naprawdę minimalne). Na szpulke 1000S wchodzi idealnie 150m linki Techron 0.03 No ale Vanquish to juz wydatek mocno przekraczający budżet. Moim zdaniem w cenie do 800zl bezkonkurencyjny bedzie Rarenium Ci4 lub szybszy jego odpowiednik Stradic Ci4, rozmiar wzialbym 1000. Edytowane 11 Listopada 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Jak najbardziej rozmiar 1000 przy okoniówce daje radę. Mam podpięty Rarenium 1000FB do Matagi Big Pond 6lb i takie zestawienie jest dla mnie optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bert64 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Nowy Stradic Ci4+1000FB to dobry wybór,niska waga, dobra cena.Mam 2500 FB podpiętego do mocniejszej elitki 10lb i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Co do Vańka.Raz a dobrze .Biednych podobno nie stać na tanie rzeczy i ciągłe zmiany w poszukiwaniu dobrego.Owszem,wydatek spory ale jestem mega zadowolony z tego zakupu.Warto. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Młynek z linku allegro, jeśli jest w dobrym stanie, bije wszystkie proponowane na głowę. Cena świetna Edytowane 11 Listopada 2016 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Według mnie dobry młynek do łowienia okoni powinien posiadać: - małą wagę (oczywiste z racji komfortu i potrzeby nieustannego operowania wabikiem gdzie niska waga pozwala oszczędzić nadgarstek) - bardzo płytką i szeroką szpulkę (dobre, cieniutkie plecionki są drogie i nie ma sensu nawijać na szpulę więcej niż 50m, podkład nie polepsza układania a tym samym niekorzystnie wpływa na parametry rzutowe) - kołowrotek musi w miarę szybko nawijać linkę, okonie często łowi się na znacznych głębokościach a techniki prowadzenia wabików wymagają szybkiego kasowania luźnej linki (nie kupił bym miniaturki) - precyzyjny i niezawodny hamulec (osobiście stosuję przypony z cienkiej żyłki, którą łatwo porwać kiedy hamulec jest słabej jakości) Biorąc pod uwagę obciążenia jakie występują podczas manewrowania okoniowymi przynętami nie trzeba zbytnio martwić się o trwałość kołowrotkaCzyli Shimano Vanquish 2016 C2000HGS spełnia te wymagania w najwyższych standardach i trudno będzie znaleźć coś lepszego na okonie .Stellki są super ...ale troszkę cięższe i na pewno żywotniejsze co przy okoniach jest bez znaczenia https://www.germantackle.de/Shimano-Vanquish-2016-C2000HGS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Młynek z linku allegro, jeśli jest w dobrym stanie, bije wszystkie proponowane na głowę. Cena świetna Czy ja wiem czy taka świetna... Chciałem kiedyś jakiś kręciołek od gościa kupić ale kręcił nosem na odbiór osobisty... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Wg mnie Vanquish C2000S '12 to najlepsza opcja pod okoniowy młynek z obecnej oferty rynkowej (choć model '12 moze byc juz trudniejszy w zakupie). Jest oczywiscie model '16 ale mi bardziej podpasowała '12. Edytowane 11 Listopada 2016 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Wg mnie Vanquish C2000S '12 to najlepsza opcja pod okoniowy młynek z obecnej oferty rynkowej (choć model '12 moze byc juz trudniejszy w zakupie). Jest oczywiscie model '16 ale mi bardziej podpasowała '12. Vanquish C2000S '12 nawija 66 cm i waży 160 g e Vanquish C2000S '16 nawija 67 cm i waży 155 g ,więc parametry są prawie identyczne a co myślicie o wersji HGS ? nawija 80 cm i pytanko czy taka szybkość jest potrzebna na okonie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Niestety ale rocznik 12'jest bardzo trudno dostępny na te chwile.Posiadam oba modele. 16' jest nowym nabytkiem-choć przyznaje ze początkowo tez mi się nie podobał.Myślę sobie nie o wygląd tu chodzi,ma działać a nie wyglądać. Edytowane 11 Listopada 2016 przez januszz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Vanquish C2000S '12 nawija 66 cm i waży 160 g e Vanquish C2000S '16 nawija 67 cm i waży 155 g ,więc parametry są prawie identyczne a co myślicie o wersji HGS ? nawija 80 cm i pytanko czy taka szybkość jest potrzebna na okonie ?Wg mnie, wersja HGS nie jest Ci do połowu okonia potrzebna jeśli łowisz na wodach stojących lub bardzo wolno płynących wtedy nawój 66cm lub 67 cm jest wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 11 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Vanquish C2000S '12 nawija 66 cm i waży 160 g e Vanquish C2000S '16 nawija 67 cm i waży 155 g ,więc parametry są prawie identyczne a co myślicie o wersji HGS ? nawija 80 cm i pytanko czy taka szybkość jest potrzebna na okonie ?Ja wolę wersje kołowrotków hg.Obecnie wszystkie mam z takim przełożeniem co umożliwia przystosować się do wymaganego tempa kręcenia.Próbowałem używać też w wersji PG (na okonie) ale doszedłem do wniosku że jeśli mogę mniej napracować przy kręceniu to czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 Ja wolę wersje kołowrotków hg.Obecnie wszystkie mam z takim przełożeniem co umożliwia przystosować się do wymaganego tempa kręcenia.Próbowałem używać też w wersji PG (na okonie) ale doszedłem do wniosku że jeśli mogę mniej napracować przy kręceniu to czemu nie Słusznie prawisz.Temat do przemyślenia dla niedowiarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 12 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) Wszystko zalezy jak lowimy. Przy podbiciu i opadzie szybszy kreciol sprawdzi sie teoretycznie lepiej, bo pozwoli szybciej wybrac luz linki po podbiciu przynety. Jednakze, po takim pojedynczym lub podwójnym podbiciu ile trzeba wybrac tej linki, aby zlikwidować luz? Metr? Półtora? Zatem roznica 13cm na obrót pomiędzy wersja PG a HG, da taka różnice, ze przy wybraniu półtora metra luźnej linki, w wersji PG musimy zrobic niecałe 2.5 obrotu korbka, a w wersji HG 2 obroty. Tak wiec wg mnie bez różnic. Owszem, sa przypadki, gdzie HG sie przyda. Np. sytuacja, gdy okonie biorą daleko od brzegu, na określonym odcinku, a bliżej brzegu nie ma brania. Stad po minięciu obszaru brań szybszym młynkiem zwiniemy szybciej przynetę do brzegu i szybciej oddamy kolejny rzut. To dla lubiących sie ścigać Ja wole PG. Dlaczego? Ano dlatego, ze oba powyższe przykłady do mnie nie przemawiają na korzyść HG, a po trzecie, sa przypadki, gdzie okonie lubią bardzo wolno prowadzone (wleczone) przynety. I wtedy wolny młynek jest lepsza opcja. Nie spieram sie, który jest lepszy. Każdemu pasuje inny. Mi do okoniowania przelozenie 5.0 i zbliżone wystarczy Edytowane 12 Listopada 2016 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 13 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Moim ideałem jest Daiwa 2004H (75cm/obrót) i to zarowno do szybszego jak i wolnego prowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PikeAttack Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Wybor padl na Rarenium, powiedzcie tylko jakie oznaczenia powinnien miec ten kolowrotek. Wielkosc jaka chce kupic to 2500, z tym, ze uzywalbym go czasami tez na inne ryby. Vanguish troche za drogi jesli chodzi o mnie pod okoniowke. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Wybor padl na Rarenium, powiedzcie tylko jakie oznaczenia powinnien miec ten kolowrotek. Wielkosc jaka chce kupic to 2500, z tym, ze uzywalbym go czasami tez na inne ryby. Vanguish troche za drogi jesli chodzi o mnie pod okoniowke. PozdrawiamRarenium fb nowszy model bez zapasu w zestawie Wysłane z mojego XT1068 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Rarenium FB jest OK, zwłaszcza do łowienia delikatniejszego. Na pewno dużo lepszy wybór niż poprzedni model, FA słusznie ma bardzo średnią prasę...u mnie stukał i pukał od nowego, nawet przy niewielkich gumkach na dość lekkich główkach. A jako że lubię nowości, jutro zapoznam się bliżej z Shimano Stradic Ci4+ C3000. Poprzednia wersja (z 2015 roku) nie podobała mi się (miałem w rękach 4000), ale do Stradica mam sentyment i daję mu ostatnią szansę Postaram się kilka słów na jego temat tutaj naskrobać. Edytowane 14 Listopada 2016 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemyslaw_pajak Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 mial ktos doczynienia z Daiwa Team Daiwa-S 1500iA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 mial ktos doczynienia z Daiwa Team Daiwa-S 1500iA ? Napisz do kolegi MATIG, chyba on teraz ma coś podobnego przy okoniówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Kurzy sie u mnie taki Emblem... Co tam trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dober Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Chłopy, przyszło mi zmienic młynek pod Mikado Sciario 238 1-7g. Zastanawiam się na Slamem, Exagem a może Red Arciem (tylko tutaj 280 gram). 1000 czy 2000? Jak z nowym shimano? Exegem 4000 kręciłem z 3 intensywne sezony, ale to był jeszcze ten stary ex z podwójną korbką bodajże kupowany 2009 a na temat tych nowych shimano słyszałem dość skrajne opinie. Ogólnie coś do 300 stówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Panowie, okoni nie łowi się młynkiem tylko kijem stąd wleczenie, smyczenie i tym podobne techniki nie powinny być kojarzone z kołowrotkiem. Młynek ma wybierać luz i hamować walczące ryby i im szybciej to zrobi tym lepiej ale czy wersje przyspieszone to dobry wybór? Według mnie do spina wersje przyspieszone się nie nadają, moim zdaniem lepiej zastosować kołowrotek w rozm 2500 niż 1000 z nawet największym możliwym przyspieszeniem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi