Skocz do zawartości

"Wirujące ogonki" Spinmad

Catch&Release

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauważyłem różnicy między lusterkujacym a nie lusterkujacym korpusem w ilości zainteresowania przynętą.

Mam spinmady i manyfiki.

Manyfik mocno trzepie korpusem.

Jednak różnica w braniach jest przeważnie znikoma.

Bardziej mi się sprawdził kolor korpusu jak sama jego praca.

Ok, 

czyli uważacie ,że jest to inna wersja obrotówki?

konstrukcyjnie widziałem 2 rodzaje tych ogonków:

1) paletka połączona z korpusem poprzez krętlk i kółko łącznkowe

2) paletka na osi za korpusem ( tak jak na wirówce)

czy daje to jakieś różnice w ich zastosowaniu.?

Edytowane przez krzysju

• 2 tygodnie później...

Jaka gramatura jest odpowiednia na jezioro , tam  gdzie chcę łowić jest 3-5 m ( bo tam często można spotkać okonia ).. ?

Próbuj, Kolego, próbuj - czasem 4 czasem 10 gram.

Czasem biorą w wolnego opadu, czasami szybciej prowadzone, czasem musisz przeorać dno skrzydełkiem, raz szybko, raz wolno, czasem musisz wywalić bardzo daleko (choć skrzydełka same w sobie są dalekonośne).

Jeden z Kolegów robi tzw. "Zawodnicze" i te są też fajne.

Plus wirującego ogonka taki że:

-nie skręca linki, jak zwykła obrotówka

-wersja z kółkiem łącznikowym- można wymienić paletkę na inną

-paletka kręci się w opadzie

Osobiście wolę wersję z paletką zamocowaną jak w obrotówce.

Tak zamontowana paletka, daje większy opór podczas opadu, co spowalnia opad.

Spowolniony opad często przekłada się nie tylko na większą ilość brań, ale też na większą ich realizację.

Ok. 8g.

Przy okazji: jest to skuteczna przynęta na pstrąga potokowego. W szczególności ma przewagę nad innymi przynętami w niewielkich, a głębokich dołkach, w które ostro pikuje cały czas pracując.

Podwójna kotwica jest mniej zaczepowa, ale rybki też czasem się nie zapinają, można zmienić na zwykłą, potrójną, jak ktoś chce.

Nie jest to taka znów oryginalna przynęta. Takim wielkim wirującym ogonkim jest np. Sebile Spin Glider, dobry na szczupaki.

20 lat temu robiłem sobie te wirujące ogonki na oliwce 10 gramowej z paletką jak na obrotówce zamontowanej. Zaletą tego ustrojstwa był niesamowity zasięg. Teraz wróciłem do nich bo zacząłem łowić na głębokich żwirowiskach.
Też myślałem o tych wirujących ogonkach na pstrąga  w wersji - skrzydełko na krętliku, ale jest problem ,bo u mnie można tylko pojedynczych haków używać. Wtedy chyba zacięcie będzie loterią.

• Like 1

Pojedynczych haków w rozumieniu jednego grota, czy pojedynczy haczyk lub kotwiczka, tzn. nie dwie? Bo tak jest u mnie. Jeśli pojedyczy haczyk w wersji 1, i to bezzadziorowy pewnie, to tylko Owner, bardzo chwytny. Kolankiem do tyłu. Pewnie, że wiele ataków pustych i rybki się częściej spinają, ale przy pstrągach nie chodzi przecież o kolację.

Spinmady uzbrojone są w podwójną kotwiczkę w ten sposób, że kolanko jej jest z przodu. Powoduje drastycznie słabą realizację brań.

Zdjęcie i obrócenie kotwiczki ostrzami do przodu - znacząco poprawia realizację brań.

I zaczepy wzmaga. Ja nie przekręcam, jakoś nie zauważyłem zwiększenia spadów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

I zaczepy wzmaga. Ja nie przekręcam, jakoś nie zauważyłem zwiększenia spadów.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Tak jest niestety, że sposób zbrojenia, który jest bardziej podatny na zaczepy, więcej też zaczepia ryb, które uderzają, pobijają czy też często ledwie trącają przynętę.

Gdy ryba zostaje już zacięta, to spada z haka bardzo rzadko, chyba że wejdzie w zaczepy.