Skocz do zawartości

KOSIARKA ELEKTRYCZNA - sugestie

Andrzej Stanek

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem KOSIARZE...

Potrzebuję podpowiedzi co do zakupu kosiarki elektrycznej. Przeleciałem oferty w necie, zaliczyłem dwa sklepy "OGRÓD" i dalej pustka w głowie. Każdy chwali swoje, opinie sprzeczne, często pisane przez konkurencję... Wymagania - ustrojstwo ma obrobić powierzchnię około 400-500 metrów (trawnik + nadbrzeże łowiska), funkcja mulczowania, trwała, prosta w eksploatacji. Cena max 400-500 zeta. Gdyby ktoś z Forumowiczów na bazie własnych doświadczeń zasugerował co warto kupić - firma, model.

Pozdrawiam / Andrzej

Ty się nie śmiej... :D Dwie godziny temu to słowo też było mi obce. Mulczowanie – pokrywanie powierzchni gleby materią organiczną. Jednym ze sposobów mulczowania jest koszenie połączane z rozdrabnianiem runi. Skoszoną trawę jak do tej pory muszę wywozić po za obręb działki, wymieniona funkcja pozwoli mi pić w tym czasie piwo a nie kursować taczką. Panowie doradźcie coś, sprawa pilna!

PS

Na tym trawniczku będzie stał rodpod, stoliczek z browarkiem, miejsce dla spragnionego pielgrzyma wędkarza... ;)  :D

Waldek - tylko w tej mnogości trudno wybrać. Myślałem o Gardena z funkcją mulczowania. Facet polecał w Castoramie, sprawdzam w necie a tutaj sporo opinii na "nie"... Jak widzę Kolegom nie chce się pisać bo nie wierzę, że nikt nie kosi. Waldek - jaka to firma i model?

Andrzeju kup spalinową, dobrym rozwiązaniem są kosiarki NAC ale z silnikiem briggs&stratton. Z długim nożem tak byś za dużo nie musiał chodzić elektryczne mają zazwyczaj 35cm spalinowe dużo więcej, moja ma np 55cm- mniej się nachodzisz i szybciej wykosisz. Na dodatek przy takiej powierzchni szybko można "zajechać" elektrytka. Zanim rozciągniesz kabel i go schowasz to spaliną obkosisz połowę trawnika i już masz czas na drugie piwo.

Coś takiego: http://allegro.pl/nac-kosiarka-spalinowa-s461h-bs500-3-funkcje-i4511585425.html

przewyższa Twój budżet, jednak warto dołożyć i kupić coś lepszego.

Edytowane przez Andru77

@Andru77 - problem w tym, że spalina nie jest brana pod uwagę. Powierzchnia podana (500) to max tego co mogę kosić, raczej połowa tego. Sporo slalomu (drzewa), chodniki, klomby. Pod moją nieobecność będzie kosić Żona, tutaj brak mi wyobraźni co do tankowania mieszanki... :D Dzięki za podpowiedź! Możesz coś zasugerować z elektryków, sprawdzona konstrukcja, może być bez funkcji "rozdrabniania". Ogólnie powierzchnia non stop do koszenia to 300 metrów ja dorzucam sobie następne 200 i to niezbyt często, chodzi o nadbrzeże i stanowisko pod rodpod, takie typowe angielskie z ładnie wykoszoną trawa... Myślałem o modelu - Gardena PowerMax 36 E.

Jeśli to ma być elektryk to Gardena będzie bardzo dobrym produktem. Fajne rozwiązania ułatwiające pracę, bezpieczne, coś jakby zabawki dla dzieci tylko, że do poważnych zadań. Mam trochę różności Gardeny i wszystkie zadziwiają mnie trwałością i niezawodnością. Są jeszcze mocniejsze i większe może zastanów się czy kiedyś nie poszerzysz areału do koszenia, bo ta to takie minimum na Twój trawnik.

Andrzejku polecam ekologiczną kosiareczkę  :D  :D  :D  :D tz kózka  :P

Sory za off......  nie mogłem się powstrzymać  ;)

Ps. Andrzejku kup kosiarke BOSCHA ewentualnie GARDENA  - porządne sprawdzone firmy i z ewentualnym serwisem nie ma problemu.

Polecam zakup w Castoramie - nie ma zadnych problemów ze zwrotem i gwarancjom.

Zepsuła się , oddajesz dostajesz nową i nikt się o nic nie pyta. ( przed upływem gwarancji- najkorzystniej  :P )

post-49627-0-94930600-1408344865_thumb.jpg

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Andrzej,

Kup sobie Vikinga dostępnego w sklepach ze sprzętem Stihl i będziesz miał problem z głowy na długie lata. Ja mam tej firmy zarówno spalinową jak i  elektryczną od kilku lat i nawet noży nie trzeba zbyt często ostrzyć. Z tym mulczowaniem to nie taka rewelacyjna sprawa, lepiej wywozić.

Na pewno pojadę zobaczyć w realu jak to wygląda, pogadam w sklepie... ;)  :D

MECCANICA VADESE NICK'95 też odpuściłem, czasami trzeba iść na kompromis. Dzwonię zaraz co z kijami, a kosiarka wiesz gdzie będzie kosić...

Dzięki Wszystkim za podpowiedzi!

Mulczowanie wcale nie jest takie super. Rozsypuje ci skoszoną trawę i ona wcale nie znika tylko... gnije. W niektórych miejscach tworzą się z tego takie grudy, które po deszczu przypominają zwykłe psie gówno...

Chyba masz rację, biorę taką bez tego bajeru a jeśli już to nie będę używał. Dzięki.

• Like 1

Waldek - tylko w tej mnogości trudno wybrać. Myślałem o Gardena z funkcją mulczowania. Facet polecał w Castoramie, sprawdzam w necie a tutaj sporo opinii na "nie"... Jak widzę Kolegom nie chce się pisać bo nie wierzę, że nikt nie kosi. Waldek - jaka to firma i model?

Andrzej.
Moje kosiarki koszą pod domem i na działce. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, jakie to modele (Baahr, Bahr,  czy jakoś tak).
Obie różnej wielkości.
Przy zakupie zwracałem uwagę na trzy parametry: 
-moc od 1600 W,
-średnica robocza(czyli wielkość noża tnącego) min. 38 cm. Jedna z nich, ma na pewno 40 cm. Wiem bo ostrzyłem nóż :)
-obroty powyżej  2800/min.
Tak mi ktoś tam poradził i tego się trzymałem przy wyborze.
Oczywiście kosz, regulacja wysokości kół i inne dodatki w zestawie.
Edytowane przez popper

Ja słyszałem.....ale nic dobrego, bo to produkt na miare go/on czyli jednorazówka. Na szczęście to nie ja, tylko sasiad z działki obok taką kupił. Ja mam spalinkę ok 15lat i działa wyśmienicie do dzisiaj.....oczywiście czterosów ;)

Andrzej - koszę od kilku lat, mam tę opcję mulczowania (to działa) i selektywnego, regulowanego wyrzutu do kosza i na trawnik. Zdecydujesz sam, ale ja, podobnie jak Kolega wyżej, zdecydowanie namawiam na kupno spalinowej kosiarki z czterosuwowym silnikiem - problem robienia mieszanki odpada. Wymiana oleju raz na rok. Lejesz wachę i lecisz. Wszyscy wokół mnie przeklęli elektryki z kabelkiem i poszli w tym samym kierunku. Jest znacznie drożej, ale i nieporównywalnie bardziej mobilnie.

Andrzeju drogi - taka kosiarka z wysokiej półki kosztuje niewiele więcej niż topowy Loop w wyższej klasie........ i nie odbieraj tego z mojej strony jako złośliwość w najmniejszym choćby stopniu :).  "Będziesz Pan zadowolony....., i małżonka też...."

Serdeczności. Robert.

Robert, Chłopaki - kupiłem MACALLISTER 1300 czy 1600, jest w kartonie. Dzisiaj jadę do chatki więc jutro koszenie pomiędzy wypadami z castem. Brałem Wasze sugestie pod rozwagę, zdecydowała cena, ilość sprzedanych sztuk przy znikomej liczbie wracających na serwis. Jak będzie, czas pokarze. Przy cenie 350,00 zeta nie było nic sensownego a ta wydaje się przeżyć gwarancję + kilka lat jako bonus. Jest to tylko kosiarka więc nie personifikuję jej jak LOOP-a czy ZEPPELIN-a. Dzięki Wszystkim za podpowiedzi.  :)

• Like 1