Skocz do zawartości

Przynęty Ubik.

Fin333

Rekomendowane odpowiedzi

Weekendowo nie za bardzo byłem, ale teraz przejrzałem ostatnie posty dokładniej, pomyślałem i wychodzi, że konkursik rozstrzygnięty :)

Nazwę nieco przerobiłem, ale pomysł podsunął Artech i to właśnie do niego poleci upominkowy woblerek. Podaj Arturze adresik na priv. I proszę o chwilkę cierpliwości, bo poleci z następnej seryjki. Z ostatniej zostało mi tylko kilka testowych sztuk, a teraz mam na warsztacie partyjkę krąpików mikro (chyba, że ewentualnie wolisz krąpika to będzie szybciej).

Nazwa dla modelu dość szumna i anglojęzyczna: Ubik Twitcher. Myślę, że nieźle brzmi ;)

Dziękuję pięknie za wszystkie propozycje w tej małej zabawie :)

• Like 5

Uwaga, mały HIT! 

Robię właśnie wielkie porządki (końca nie widać) i trafiłem na pudełko pokroju "woblerowa izba pamięci". Moje najstarsze zachowane "dzieła".

Nie powiem, z sentymentem sięgnąłem po te antyki. Aż trudno uwierzyć, miało się naście lat i pomysł, by zrobić sobie woblera. Tylko jak? Ot i cały wówczas problem, a efekty poniżej. Żeby nie było: niektórym wypada nadać status weterana, bardzo ochoczo ważniakowały wśród zębatych :P Widać tam nawet jakieś przebłyski myśli twórczej. I jakie nazwy! Doczytałem się takich: Black Phantom, Esox, Predator, Violet Shiver, Osa, Robak, Debil,  :lol:

Proszę:

IMG_5351.JPG

post-51493-0-07901400-1443222758_thumb.jpgpost-51493-0-48268500-1443222759_thumb.jpgpost-51493-0-43052400-1443222760_thumb.jpgpost-51493-0-53500300-1443222761_thumb.jpgpost-51493-0-62696200-1443222762_thumb.jpgpost-51493-0-75929800-1443222763_thumb.jpg

A te dwa z pierwszego planu to w kolejności wykonania numery bodajże 2 i 3. Okryte największą chwałą :D

IMG_5360.JPG

• Like 17

kurde ten pod szczupakiem oklejany zlotkiem z papierosow to wygada prawie identycznie jak wobler mojej kumpeli

srzedawales/rozdawales te wobki kiedys ?

nie ma na nim zadnego podpisu zastanawialismy sie ostatnio nad woda czyja to moze byc produkcja

mozliwe ze twoja

jak znajde to wysle Ci pozniej fotke:D

• Like 1

Kuzwa ją widzę że prawdziwym twórca The Pig byłeś Ty wiele lat temu!! Zajebiste wobki :D pajkus też ładny!

Pozdr

M

Kurczę, a The Pig co to jest?  :rolleyes:

Ale piękne brzydale! :)

No, brzydkie to one są, nie zaprzeczę :)

kurde ten pod szczupakiem oklejany zlotkiem z papierosow to wygada prawie identycznie jak wobler mojej kumpeli

srzedawales/rozdawales te wobki kiedys ?

nie ma na nim zadnego podpisu zastanawialismy sie ostatnio nad woda czyja to moze byc produkcja

mozliwe ze twoja

jak znajde to wysle Ci pozniej fotke:D

To nie może być mój, nie sprzedawałem i nie rozdawałem. No może jakieś ze dwa rozdałem, ale ogólnie nie chciałem nimi kogokolwiek karać :)

A swoją drogą: niech te kilka powyższych zdjęć będzie przykładem dla kolegów, którzy chcą rozpocząć przygodę z lurebuildingiem, ale uważają, że mają dwie lewe ręce. I dla tych co tworzą, ale im we własnej ocenie nie wychodzi jak zamierzali. I dla tych też, którzy chcieliby od razu robić Rapale, JS, TG, Jokery, Parfy, Melanże i Spinnermany - początki bywają trudne, krok po kroku można poczynić jakieś tam postępy, z czasem wychodzi coraz lepiej. Tak to się mniej więcej odbywa.

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Ledwie odnalazłem swój wątek :)  Ale co zrobić, życie gna naprzód i trudno nadążyć, zawsze na coś musi braknąć czasu.

Rzutem na taśmę, ale wyrobiłem się żeby dorzucić coś do składki na szczytny cel niedalekich licytacji. Konkurs konkursem, ale świetny pomysł na całą akcję jest najważniejszy. Uraduję się niezmiernie, jeśli te moje stworki znajdą nabywcę. Na pomoc dzieciom pokrzywdzonym przez los każda złotówka ma wartość x10, więc pozwólcie, że wyjątkowo zareklamuję coś niecoś przygotowane na ten cel.

4,5cm, ok. 4g, tonący. Trochę eksperymentalny egzemplarz z oczkiem na grzbiecie, przy jednostajnym zwijaniu praca drobniutka, można podszarpywać itp.

IMG_5514.JPG

IMG_5518.JPG

IMG_5541.JPG

4,5cm, ok.3,5g, pływający. Praca żywa, gęsta, z szybkim migotaniem.

IMG_5593.JPG

IMG_5607.JPG

IMG_5714.JPG

4,5cm, ok. 4g, tonący. Gęste, drobne zamiatanie ogonkiem + lusterkujące migotanie.

IMG_5620.JPG

IMG_5628.JPG

IMG_5709.JPG

4,5cm, ok. 3,5g, pływający. Praca żywiołowa, odpowiednio gęsta, mocno błyskające migotanie.

IMG_5661.JPG

IMG_5669.JPG

IMG_5660.JPG

7cm, ok.5,2g, pływający. Pierwsza próba ze strzeblą w wersji kolorowo bajkowej ;) Praca kolebiąca, lusterkująca, umiarkowana i w sam raz

IMG_5690.JPG

IMG_5687.JPG

5,5cm, ok.3g, pływający. Klasyczna praca i też z lusterkiem, ale przy takim malowaniu nie za bardzo widać. Dołożę go tak przy okazji, bo akurat wisiał na suszarce niedokończony. 

IMG_5698.JPG

I jeszcze jedna bajkowa strzebla, ale ta musi zostać w pudełku (niechcący trochę ją uszkodziłem na brzuszku), więc jej nie reklamuję ;)

IMG_5571.JPG

IMG_5575.JPG

IMG_5577.JPG

Wszystko uzbrojone w kotwice VMC / Mustad, mocne kółeczka, utwardzona balsa, stelaż przez całość, Hartzlack. Śmigają, nic tylko łowić - od pstrąga do szczupaka wszystko jak leci :)

Więcej niestety nie udało mi się skończyć na czas, wiszą na suszarce i na różnych etapach wykonania.

Będzie świetnie jeśli powyższe znajdą nabywców, sam również zamierzam coś na licytacjach upolować :)

Pozdrawiam!

• Like 19

Jeśli jest właściwa motywacja, to i czas się znajdzie. Wiem po sobie ;)  :D

Bardzo podobają mi się Rafale Twoje zabawy s łuską. Świerze pomysły w nieco już "oklepanym" temacie. Jak widać, jeśli pozwoli się sobie na nutkę szaleństwa i eksperymentu, to efekty bywają znakomite. Brawo! :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za przylicytowanie moich woblerków na aukcji charytatywnej! Kasa znajdzie pożyteczne ujście, a przynęty niech pływają, łowią i unikają zaczepów. :)

W międzyczasie działam nad kolejnymi wymysłami. Jeszcze etap lakierowania, ale zrobiłem kilka fotek. Wyszło mniej lub bardziej, ale temat dla mnie nowy, dopiero się rozkręcam :lol: :

IMG_5862.JPG

IMG_5926.JPG

IMG_5951.JPG

IMG_6027.JPG

IMG_6037.JPG

• Like 18

Normalnie @zahar, tylko nie blaszka a wobler. Cóż, wzorzec arcymistrzowski :good:

Dziękuję :) Zahar to przepiękna robota (mało powiedziane!), ale nie tutaj była inspiracja. Przy całej kolejnej serii starałem się dalej rozwijać temat mieszania z alu, początek to kilka sztuk przesłanych na aukcję charytatywną. Poszło mniej więcej w stronę działań, które pierwszy raz widziałem na naszym forum u Kacpra (ŁK Hand Made) - czyli połączenie woblera z wahadłówką w sensie dekoracji. Drugą inspiracją są piękne blachy robione przez kilku rodzimych rękodzielników i z naszego forum będzie to np. Igor Olejnik (cudne blaszki). Trzecią, mam nadzieję, jest drobny pierwiastek mój własny. Zastanawiałem się, co jeszcze można zrobić z aluminiową folią i samo wyszło jak wyszło :)

Toż to bursztyn oprawiony srebrem z gdańskiej gabloty !! Jestem pod wrażeniem !

Oryginalne precjoza. Świetnie wyglądają

Dziękuję :) Komentarze Wasze i na fb zdają się potwierdzać, że zamiast woblerów zrobiłem broszki :lol:

Co gorsze, nie wszystkie jeszcze pokazałem :blink:

Dzięki Pride za miłe słowo :) Cała w tym właśnie taka zabawa, żeby ciągle coś wymyślać i zaspokajać potrzebę tworzenia. Łowić będą, rybki na szczęście mają szeroki zakres tolerancji dla twórców rozmaitych przynęt. Śmiało można kombinować i mieć z tego dużo radochy.

I ogólnie - dziękuję panowie za wszelkie kliknięcia, zaglądnięcia i kilka słów komentarza. 

Nie wiem jak jutro będzie z czasem, Wigilia, zamieszanie, dlatego już teraz chciałbym Wam złożyć życzenia Spokojnych, Rodzinnych, Smacznych Świąt. Odpoczywajcie mocno i nie zapomnijcie któregoś dnia zerknąć łaskawie na kącik z wędkami. Pogoda niemal wiosenna, aż się prosi żeby wskoczyć w wędkarski gajerek i czmychnąć na parę godzin...  :)

• Like 2