Skocz do zawartości

Metoda Castingowa

bizon77

Rekomendowane odpowiedzi

no z tym revo stx (chociaz moze nowsze serie chodza lepiej) to bym był NIECO ostrozny. maszynka fajnie chodzi, rzuca piekielnie daleko, ale te 5 gram to trzeba bedzie troche kijem nadrabiac...

moim zdaniiem skupiłbym się na shimano (te maszyny uzywalem o daiwie nie bede sie wypowiadal) w rozmiarze 100/101 (seria D) oraz rozmiar 100/101 lub 50/51 serie póżniejsze - optymalniie seria E i rozmiar 50/51

co do kija - nie spiesz sie, sporadycznie strafiaja sie fajne kijki robione na lekkich blankach w cenie 200-400 pln. wolalbym celowac w coś takiego niż w kij fabryczny

z patykow fabrycznych mialem kiedys premierka 2 kawalki do 10 albo 14g. pozniiej kupil go ode mnie Robert Taszarek. Kijek nawet dawał radę i cenowo był dośc przyzjazny (200-300 za uzywke)

Tak sobie czytam... SX/STX to multiki od ~10gr. Premierek wiadomo zejdzie do 5gr. Zacznij od czegoś pośredniego M/ML i zobaczysz w którą stronę się potoczysz. Kamil wystarczająco ogarnął temat. Proponuje kolegom którzy nie mieli casta w ręce przejść się z nim nad wodę a nie siać farmazony tutaj. 

• Like 2

Wiatr przy gumach ma najmniejsze znaczenie a nie lotny wobler to i z spina daleko nie poleci :)

Jakos wiatr urosl do formy sciany͵ bariery ktora jest nie do pobicia. Trzeba zdac sprawe z wlasnych umiejetnosci i odpowiednio ustawiac hamulce rzutowe, sam nie raz mam dosyc mocno skrecony multik mimo 8-9 letniego stazu.

Poza tym jak juz mowa o wabikach polecam wobki z systemem rzutowym, nawet lil bug od salmo leci niczym pocisk nie mowiac o rapalach, savagear i innych wobach wyposazonych w ten system.

Jakos w Polsce utarly sie pewne stwierdzenia i zaniast probowac cos znienic i pokombinowac to sa powtarzane w kolko.

I tu od razu prosze nie wyskakiwac ze wobkami na klenie i jazie bo to inna bajka a i tez mozna :)

Co do zalozycieka watku

Casta nie ma co sie bac - wspanialy sposob lowienia ryb, i szlifowania swoich uniejetnosci. O czulosc nie boj sie nic nawet budowa samego multika pomaga czuc lepiej nie mowiac juz o otwartych uchytach kolowrotkow. Kamil podal Ci fajne zestawy na poczatek - sam dodan od siebie sakura rookie 5-20, 7-30 nieprodukowanego ale czasem do dostania pinacle 3/4 oz dragon gs mutant, savage gear finneze.

Edytowane przez meme174
  • Like 2

Jakoś nie widzę ,aby większość hamerykanów i chłopaków spod góry FIJI łowiła spinami,no oczywiście pomijając UL.

Czyżby u nich nie wiało?

Wiatr nie robi problemu,ale trzeba ćwiczyć,ćwiczyć.

Ja przeszedłem na casta w tym roku i nie zamierzam wracać do spina,ale cała zima na ćwiczeniach(zbiorniki pozamarzane są fajne do ćwiczeń,boiska szkolne itp.)

Teraz to tylko łowić,frajda niesamowita.

Ale dobór sprzętu to w tej metodzie podstawa.

Używam Curado E51 do takich zastosowań spięty z St.Croix 4SW70LM Inshore     i jestem mega zadowolony. Kij za 600 zł / używany/ i multik 450 zł.

Jak chcesz zejść poniżej 5 gram to trzeba zainwestować w magnetyk i avail . Czułość wabika wprost ideał.

Zapytaj o kij kolegę mekamil bo on czasami ma takie kije jak ty chcesz , zrobione przez siebie.

Mam od niego taki do 5 gram na blanku muchowym i jest super.

Edytowane przez rd1_68

Od maja łowię na casta . Nawet już kupiłem 2 kij do tej metody i przymierzam się do kupna multiplikatora drugiego . Pewnie do następnego sezonu to i 3 zestaw  ukompletuję :) Mam tradycjne spiningi , ale ten sprzęt jest taki inny ... amerykański  :) żartuje oczywiście .. Po prostu jest wygodny .. Nom czasami zdarzająsię straty przez nieuwagę i wtedy lecą k...wy w jezioro .. bo jak nam taki wobek tonacy o cenie 40zł z przyponem tytanowym poleci tooo... Trzeba się  potem wyszumieć ..

Powiem tak  do średniego i ciężkiego spiningu jest to metoda nawet bardziej wygodna jak się przyzwyczaisz niż normalny spin  , ale do lekkiego łowienia uważam że najlepszy zawsze będzie dużo.. dużo tańszy spining. I jeżeli zależy Ci na lekkim komfortowym  łowieniu, to  lepiej kup w tej cenie  naprawdę porządny, zwykły  zestaw spiningowy .. Lekki kast to nie jest sprawa dla zwykłych pożeraczy chleba ( bynajmniej  tak mi sie wydaje ) :)

Ja używam casta do średniego i bardzo ciężkiego spiningowania ...

Jednak jak już tak się uparłeś na ten lekki casting ... To moim zdaniem wiekszoś kwoty przeznacz na  multik , a resztę na kijek .. Ma większe znaczenie ..

Pozdrawiam.

Edytowane przez darkonis