Tomek88 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Ja również odnotowałem wzrost czułości przy przejściu na casta. Ps. Ludzie się naprodukowali nawet pokłócili i przeprosili po drodze a autor się nie odezwał nawet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 no z tym revo stx (chociaz moze nowsze serie chodza lepiej) to bym był NIECO ostrozny. maszynka fajnie chodzi, rzuca piekielnie daleko, ale te 5 gram to trzeba bedzie troche kijem nadrabiac... moim zdaniiem skupiłbym się na shimano (te maszyny uzywalem o daiwie nie bede sie wypowiadal) w rozmiarze 100/101 (seria D) oraz rozmiar 100/101 lub 50/51 serie póżniejsze - optymalniie seria E i rozmiar 50/51 co do kija - nie spiesz sie, sporadycznie strafiaja sie fajne kijki robione na lekkich blankach w cenie 200-400 pln. wolalbym celowac w coś takiego niż w kij fabryczny z patykow fabrycznych mialem kiedys premierka 2 kawalki do 10 albo 14g. pozniiej kupil go ode mnie Robert Taszarek. Kijek nawet dawał radę i cenowo był dośc przyzjazny (200-300 za uzywke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Mifku pisalem we wczesniejszym poscie ze zaczalbym od min 10gr i dlatego takie typy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 no jesli tak to luz... ja myslami ciagle jestem przy kryteriach zalozyciela A wracajac do tematu to w Drawnie BYWA Adrian S. Może warto z nim pogadac i pomachac troche pod okiem kto już ma jakieś doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Tak sobie czytam... SX/STX to multiki od ~10gr. Premierek wiadomo zejdzie do 5gr. Zacznij od czegoś pośredniego M/ML i zobaczysz w którą stronę się potoczysz. Kamil wystarczająco ogarnął temat. Proponuje kolegom którzy nie mieli casta w ręce przejść się z nim nad wodę a nie siać farmazony tutaj. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 <...> Proponuje kolegom którzy nie mieli casta w ręce przejść się z nim nad wodę a nie siać farmazony tutaj. Tak, tak! I do tego na początek jeszcze spróbować sobie porzucać... pod wiatr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Wiatr przy gumach ma najmniejsze znaczenie a nie lotny wobler to i z spina daleko nie poleci Jakos wiatr urosl do formy sciany͵ bariery ktora jest nie do pobicia. Trzeba zdac sprawe z wlasnych umiejetnosci i odpowiednio ustawiac hamulce rzutowe, sam nie raz mam dosyc mocno skrecony multik mimo 8-9 letniego stazu. Poza tym jak juz mowa o wabikach polecam wobki z systemem rzutowym, nawet lil bug od salmo leci niczym pocisk nie mowiac o rapalach, savagear i innych wobach wyposazonych w ten system. Jakos w Polsce utarly sie pewne stwierdzenia i zaniast probowac cos znienic i pokombinowac to sa powtarzane w kolko. I tu od razu prosze nie wyskakiwac ze wobkami na klenie i jazie bo to inna bajka a i tez mozna Co do zalozycieka watku Casta nie ma co sie bac - wspanialy sposob lowienia ryb, i szlifowania swoich uniejetnosci. O czulosc nie boj sie nic nawet budowa samego multika pomaga czuc lepiej nie mowiac juz o otwartych uchytach kolowrotkow. Kamil podal Ci fajne zestawy na poczatek - sam dodan od siebie sakura rookie 5-20, 7-30 nieprodukowanego ale czasem do dostania pinacle 3/4 oz dragon gs mutant, savage gear finneze. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez meme174 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Jakoś nie widzę ,aby większość hamerykanów i chłopaków spod góry FIJI łowiła spinami,no oczywiście pomijając UL. Czyżby u nich nie wiało? Wiatr nie robi problemu,ale trzeba ćwiczyć,ćwiczyć. Ja przeszedłem na casta w tym roku i nie zamierzam wracać do spina,ale cała zima na ćwiczeniach(zbiorniki pozamarzane są fajne do ćwiczeń,boiska szkolne itp.) Teraz to tylko łowić,frajda niesamowita. Ale dobór sprzętu to w tej metodzie podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Używam Curado E51 do takich zastosowań spięty z St.Croix 4SW70LM Inshore i jestem mega zadowolony. Kij za 600 zł / używany/ i multik 450 zł.Jak chcesz zejść poniżej 5 gram to trzeba zainwestować w magnetyk i avail . Czułość wabika wprost ideał.Zapytaj o kij kolegę mekamil bo on czasami ma takie kije jak ty chcesz , zrobione przez siebie.Mam od niego taki do 5 gram na blanku muchowym i jest super. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez rd1_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Od maja łowię na casta . Nawet już kupiłem 2 kij do tej metody i przymierzam się do kupna multiplikatora drugiego . Pewnie do następnego sezonu to i 3 zestaw ukompletuję Mam tradycjne spiningi , ale ten sprzęt jest taki inny ... amerykański żartuje oczywiście .. Po prostu jest wygodny .. Nom czasami zdarzająsię straty przez nieuwagę i wtedy lecą k...wy w jezioro .. bo jak nam taki wobek tonacy o cenie 40zł z przyponem tytanowym poleci tooo... Trzeba się potem wyszumieć .. Powiem tak do średniego i ciężkiego spiningu jest to metoda nawet bardziej wygodna jak się przyzwyczaisz niż normalny spin , ale do lekkiego łowienia uważam że najlepszy zawsze będzie dużo.. dużo tańszy spining. I jeżeli zależy Ci na lekkim komfortowym łowieniu, to lepiej kup w tej cenie naprawdę porządny, zwykły zestaw spiningowy .. Lekki kast to nie jest sprawa dla zwykłych pożeraczy chleba ( bynajmniej tak mi sie wydaje ) Ja używam casta do średniego i bardzo ciężkiego spiningowania ... Jednak jak już tak się uparłeś na ten lekki casting ... To moim zdaniem wiekszoś kwoty przeznacz na multik , a resztę na kijek .. Ma większe znaczenie ..Pozdrawiam. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez darkonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizon77 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Dzieki wszystkim za Pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi