Skocz do zawartości

Kijek pod DropShot'a

Filip14

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

A na ryby będziesz miał czas chodzić jak nie masz czasu na spacer do sklepu :D

Podaj gramature chociaż ... I jakie ryby będziesz łowił

PS . Przynajmniej nie sciemniasz ze szukałeś a nie znalazłeś na forum mimo że się starałeś. Za to szacun.

Edytowane przez Tomasz eS
  • Like 2

Używam taniego dragona millenium 2,40 5-25 Drop-Shot i jestem zadowolony. Mój ulubiony ciężarek kotwiczenia dropa to 19 gram. Takim zestawem mogę obłowić górki na żwirowni daleko od brzegu. Zostanawiałem się nad droższa ale okazało się że drop sprawdza się mi najbardziej wiosną i jesienią i szkoda kasy żeby leżała w szafie. Po testach na łódce okazało się że wędka musi być koło 2 metrów i delikatniejsza a z ciężarkiem można zejść do 12-15 gram. Za taką się teraz rozglądam ale jeszcze nie znalazłem.

Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka

Po co schodzić z ciężarkiem do 12-15g? Jak dla mnie to kotwiczenie ciężarka na dnie jest bardziej proste jak jego ciężar jest większy. Dropshot nie polega na zarzucaniu ale na opuszczaniu przynęty wiec może być nawet i 50g. Ciężarek stoi na dnie, nie rusza się, a my swobodnie pracujemy przynętą. Im bardziej napięta linka pomiędzy ciężarkiem, a szczytówką tym lepiej drgania są przenoszone i tym lepiej będziemy wiedzieli co się dzieje z przynętą. Co więcej nawet jak branie będzie z dołu ku górze to przy dobrym haku mamy zacięcie jak na karpiowym zestawie, a przy lekkim ciężarku ryba może zdążyć wypluć przynętę. Jedyne czego oczekuję od wędki do DS to czułość i długość bliżej 2m... albo i mniej.

• 1 rok później...

Witam, przeszukując forum nie znalazłem żadnego wątku na temat wędek właśnie do tej metody. Do tej pory łowiłem kijem Kongera stworzonym raczej nie do DS z całkiem dobrymi wynikami lecz przy dobrym żerowaniu okoni, problem w tym że kij nie sygnalizował delikatnych skubnięć nie czuć też było wystarczająco przynęty.

Jak łowię:

- plecionka 0,10mm (w planie zakup cieńszej),

- przynęty do maks. 7,5cm,

- ciężarki 10-25gr. wyjątkowo czasami 30gr.na krótkie rzuty niedaleko łodzi,

- łowię zarówno z brzegu jak i z łodzi.

Jaki kij możecie polecić z własnych doświadczeń, długość, cw oraz rodzaj szczytówki (pełna czy wklejka). Budżet myślę do 500zł. Dziękuje za podpowiedzi.

Edytowane przez damianowy

Siemasz ! Do takiego łowienia jakie opisałeś wziąłbym kij ok 200-240cm. Nie rozumiem tylko skąd te ciężary do 30 gram ? Po co ? Łowię z brzegu i od niedawna z łodzi, z brzegu do okoniowego DS i przynęt do 4cali używam max ( przy silnym wietrze i falce) 15 gramowych pałeczek. Najczęściej 7 lub 10 gram. Używam aktualnie Phenixa Mjedynkę do 14 gram, ryby mi z niej nie spadają a spokojnie radzi sobie z wszelkimi przyłowami, tyle że nowa to +/- 2 razy większy budżet chyba żebyś poszukał używki. Wcześniej łowiłem wklejanką Mikado flash perch do 18 czy 22 gram (nie pamiętam :) ) i też dawała radę. Z moich skromnych obserwacji wynika że do dobrej animacji przynęty sprawdzają się dość sztywne kijki z pracującą szczytówką. 

• Like 1

Z tym ciężarem powiem tak, mam często sytuacje w których okonie nie reagują na ciężarki 10 - 20gr, dopiero 25gr zaczyna na nie działać.. może intryguje ich samo uderzenie ciężarka o dno. Podaj dokładną nazwę Phenixa, thx.

Z tym ciężarem powiem tak, mam często sytuacje w których okonie nie reagują na ciężarki 10 - 20gr, dopiero 25gr zaczyna na nie działać.. może intryguje ich samo uderzenie ciężarka o dno. Podaj dokładną nazwę Phenixa, thx.

Ja łowię też ciężkimi "kulkami" do DS, ale dobieram tak dociążenie żeby ciężarek się nie odrywał od dna. Wg mnie magia tej metody właśnie w tym tkwi .

Pozdro