Skocz do zawartości

Przełożenia w kołowrotkach??

Patrinho

Rekomendowane odpowiedzi

Szybiej zwija ten co ma wyższe przełożenie :D ale to nie jest reguła. Zależne jeszcze od wielkości szpuli i ilości linki.

Im średnica większa tym za jednym obrotem więcej linki nawiniętej.

Coraz częsciej podaje się wartość: Ilość linki naiwnietej za jedenym obrotem- XXcm

Antares DC i Conquest 101 mają takie samo przełożenie 5,8 ale Antek zwija więcej linki bo ma wiekszą ( czyt. większa średnia ) szpulke.

Najprostsza wykładnia, to chyba taka:

1: 5.0

jeden pełny obrót korbki -DO- 5.0 pełnych obrotów szpuli.

Im wyższa liczba (cyfra), po stronie prawej, tym szybszy kołowrotek :D .

Teoretycznie, ponieważ dotyczy kołowrotków, jak już koledzy napisali, o tej samej średnicy szpuli.

Najprostsza wykładnia, to chyba taka:

1: 5.0

jeden pełny obrót korbki -DO- 5.0 pełnych obrotów szpuli.

Im wyższa liczba (cyfra), po stronie prawej, tym szybszy kołowrotek :D .

Teoretycznie, ponieważ dotyczy kołowrotków, jak już koledzy napisali, o tej samej średnicy szpuli.

Waldek, ta teoria odnosi się stricte do multików <_< ;), w normalnych kołowrotkach szpula jest nieruchoma ( no nie do końca, ma posuw :lol: ), a ruchomy rotor...

Patryk a co to zmienia?. Chodziło mi. Przedstawiłem najprościej jak umiałem zasadę przekładni.

Czy rotor, czy szpula podlegają tym samym zasadom mechaniki. Tak mi się wydaje ;) .

Inna rzecz to wielkość szpuli. Nie tylko stałoszpulowca.

Myślę jednak, że nie ma tu potrzeby, zgłębiania tego bardziej, niż to konieczne tym bardziej, że przełożenie przekładni niekoniecznie przekłada się, na odpowiednią długość/szybkość nawoju.

Zgaduj-zgadula? Nie wiem.

Mogę tylko przypuszczać związek pomiędzy wielkością i masą przekładni młynka a co za tym idzie wielkością i masą(!) korpusu oraz ergonomią posługiwania, połączoną z uśrednioną prędkością prowadzenia przynęt.

Ale to śliskie :lol:

Albo, może z historii.

Może średnia długość nawoju z młynka typu Nothingam ???

To wynika z pdst. zasad wytwarzania... :D

Nie wnikajac zbyt gleboko...posiadalem takie kolowrotki w wielkosci rzedu 3-4 o przelozeniach ok. 3,5 i ok. 7.

W 1szym przypadku najczesciej trzeba bylo krecic nienaturalnie szybko, zeby uzyskac odpowiednia prace przynety (chyba ze draznilem scczupaki spora wahadlowka wykonana z blachy 0,8 na blacie 3m :D )

W drugim przypadku krecilo sie nienaturalnie wolno, trudno bylo to wyczuc...chyba ze lowilem kawalkiem preta olowianego i ciagnalem expresowo pod bolenia (kiedys takie prowadzenie to byl glowny warunek skuszenia tej ryby... <_< )

Gumo

Jest to obojętne. Po prost kołowrotkami o większym przełożeniu musisz kręcić wolniej, a o mniejszym szybciej. Odpowiedzi na tak postawione na Ciebie pytanie podejrzewam że nie odpowie nikt! Odpowiedzią na takie pytanie jest praktyka. Osobiście nie polecam kołowrotków z dużym przełożeniem powiedzmy większym jak 5,2:1. Przy dużych obciążeniach np.: łowienie dużymi wirówkami nr 4 w rzece o silnym nurcie nie wytrzymuje przekładnia zazwyczaj hipoidalna w kołowrotku.

Witam ! Pytanko; jakie przełożenie polecacie do prowadzenia obrotówek ?

przelozenia kolowrotka do prowadzenia obrotowek nie mozna polecic ... to byloby w stylu pytania: czym sie rozni bocian od zwlaszcza?

prowadzenie obrotowki determinuje predkosc (ilosc) zwijanej linki, co rezultuje glebokoscia jej prowadzenia oraz prawidlowa (lub nieprawidlowa) praca ...

natomiast mozna zalozyc, ze kolowrotki o mniejszym przelozeniu, beda pracowaly dluzej bezawaryjnie z przynetami stawiajacymi duzy i bardzo duzy opor w wodzie, takimi jak np. duze bucktaile czy tez wieksze SDR'y