darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"... żeby nie było że to szarpak jakiś : http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Quantum 50 i 80 gr 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rafal_LBN Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Jakie główki do verta polecacie? Chodzi mi o wkręcane, do gum 17-25 cm, o wadze 30-60 gram.Z góry dzięki za rekomendację.Honky Lures 50,60,70 g 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 Proszę doradźcie co do kija i kołowrotka do łowienia sandaczy z verta. jeden zestawi z multikiem a drugi ze zwykłym kołowrotkiemwoda stojąca i płynąca , zakres przynęt to do gum 15-25 cm, o wadze do 20-80 gramCo byście proponowali, jaki kije się Wam sprawdziły / sprawdzają ? Dzięki za podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 http://jerkbait.pl/topic/183588-cast-sandacz-vert/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 danek Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2023 http://jerkbait.pl/topic/183588-cast-sandacz-vert/Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 2 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2023 Jak typujecie miejsca do łowienia wertykalnego ? 1) Jak do klasycznego spinningowania ? Twarde dno, górki , stop i vert ? 2) Bocznym sonarem szukanie ryby i próba ustawienia się nad nią ? 3) Jak pod lodem . Wydaje nam się ciekawe miejsce. Stajemy i patrzymy czy jakaś ryba w tym miejscu się zainteresuje ? Bardziej szukacie fajnych miejsc a w nich ryb czy szukacie ryb na echu i łowienie namierzonej ryby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 troutowy Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) ja osobiście plywam dziobówką i szukam na livescoopie ryb, jak coś jest rybopodobnego przy dnie to podaję i czasem odkleja się fajna ryba i zauważyłem, że tam gdzie kupa białej ryby ciężko o sandacza, ale już obok są Edytowane 3 Listopada 2023 przez damianb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 3 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Dziękuję za odpowiedź. W międzyczasie oglądałem filmik z Holandii gdzie facet łowi na vertikala w dryfie 1kh/h. Ok. to mniej więcej wygląda tak , że wlecze przynętę nad dnem i patrzy czy coś się podniesie. Można. To w zasadzie taki spining na wleczonego tylko na krótkiej lince. Niektórzy tak łowią sumy, że mają np. pęk rosówek i dryfują. Tylko tak sobie myślę, że jak znajdę się nad sandaczem , który stoi przyklejony w swojej miejscówce to mam szansę zaprezentować mu w dryfie przynętę przez kilka sekund bo za chwilę najczęściej będę już kilka metrów obok niego i prawie poza zasięgiem jeśli nie jest bardzo aktywny i nie goni przynęty. A to chyba nie o to chodzi w vertikalu , którego przewagą ma być to ,że widzimy rybę i mamy szansę prezentować jej przynętę znacznie dłużej niż spiningując klasycznie. Albo np. znajdują suma i co ? Dryfuję ? Za chwilę dmuchnie wiaterek i rozstanę się z potencjalnym sumem, który został w swoim rewirze żerowania a ja sobie dryfuję i oddalam się od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 4 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Sandacze podnoszą się do przynęty nawet wtedy, gdy nie żerują. Wielokrotnie wychodziły do przynęty daleko spoza zasięgu przetwornika i pozostawały przy przynęcie nawet kilka minut. Jeżeli wyjście do przynęty nie kończy się od razu strzałem, to marne szanse. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) 1) Ok. to już wiem , że wybieramy ciekawą miejscówkę i patrzymy czy pojawią się intersujące rozmiarowo ryby. Jak długo stoimy w jednym miejscu jak te ryby się nie pojawiają ??? Jest sens stać w jednym miejscu 30 minut i łowić pionowo czy lepiej się przestawiać częściej/dryfować ? 2) A co jeśli pojawi się zapis dużej ryby na echu a my nie jesteśmy zakotwiczeni ? Wykluczając flautę bo ta rzadko bywa na dużych zbiornikach to sandacz/sum będzie na swojej miejscówce a nas zaraz zniesie i tyle kontaktu i szansy złapania okazu. A późniejsze jego odszukanie może być kłopotliwe lub wręcz niemożliwe. To co wtedy robimy ? a) łowimy choćby krótko bo szkoda czasu i szansy ?B ) jak mamy elektryka z funkcją kotwicy to pomaga ?c) spuszczamy kotwicę i łowimy ? Edytowane 5 Listopada 2023 przez Jacky X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Łowimy w dryfie. Sandacze podążają za przynętą. Nie łowimy na kotwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Ok. Trochę tak właśnie podglądałem na YT a trochę jestem zdziwiony bo wiatr mocno będzie wpływał na warunki łowienia. O ile jak będzie bezwietrznie to silnikiem nadamy łódce ruch o tyle jak będzie spory wiatr i szybki dryf to będzie chyba dziwnie ale brań aktywnych ryb może to niewykluczać. Ryba "na chodzie" jest szybka i skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 troutowy Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 1) Ok. to już wiem , że wybieramy ciekawą miejscówkę i patrzymy czy pojawią się intersujące rozmiarowo ryby. Jak długo stoimy w jednym miejscu jak te ryby się nie pojawiają ??? Jest sens stać w jednym miejscu 30 minut i łowić pionowo czy lepiej się przestawiać częściej/dryfować ? 2) A co jeśli pojawi się zapis dużej ryby na echu a my nie jesteśmy zakotwiczeni ? Wykluczając flautę bo ta rzadko bywa na dużych zbiornikach to sandacz/sum będzie na swojej miejscówce a nas zaraz zniesie i tyle kontaktu i szansy złapania okazu. A późniejsze jego odszukanie może być kłopotliwe lub wręcz niemożliwe. To co wtedy robimy ? a) łowimy choćby krótko bo szkoda czasu i szansy ?B ) jak mamy elektryka z funkcją kotwicy to pomaga ?c) spuszczamy kotwicę i łowimy ?2) ja najczęściej na głębszej wodzie staram się podążać za taką rybą, zauważyłem, że podanie zza głowy w toni działa na sandacze okrutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Powyżej prędkości przesuwu 0,8km/h kończę łowienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 Dziękuję . To cenna dla mnie informacja. A jak ustawiasz parametry jak kąt widzenia na wodzie 8-10m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 9 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 High chirp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 18 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 (edytowane) Początki z Panoptixem PS30 mam za sobą. Choć na filmikach wygląda to bardzo łatwo to nie udało mi się znaleźć ani dużej ryby, ani takiej która by się zainteresowała moją przynęta choć "życie" na echu niewątpliwie było. Dużo ryb o echu...... podobnym do przynęty Natomiast nie zauważyłem, żeby jakakolwiek ryba z widocznych zainteresowała się przynętą lub przypłynęła spoza zasięgu echa do przynęty. PS. Na filmach z YT czasami widać jak płyną czasami na spalinie, dają po hamulcach i łowią rybę. Ja raczej byłem dziś długo w dryfie i czy to łowiąc vertykalnie czy z rzutu ale obserwując ekran nie widziałem nic co by mi przypominało rybę 60+. To jak to jest z tym vertkalem ? Sobie tak dryfować i dryfować godzinami i wpatrywać w ten "telewizor" ? Zwykle jest trochę akcji czy wzrok się męczy ? Inna sprawa , że z "rzuty" szału też nie było i to nie tylko dziś. Takie mam wrażenie jakby białorybu była masa ale z drapieżnikami odwrotnie. Edytowane 18 Listopada 2023 przez Jacky X 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jacky X Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Jak czytam gości którzy piszą, że łowienie z echem to za proste. Że się staje przy rybie i ona nie ma szans wyjść z tego żywa to mi się ciśnie na usta :" weź pokaż jakie to proste"..... . Już nie mówię o tym, że tak lekko 50% a prawdopodobnie 80% użytkowników echo nie do końca wie jak ten sprzęt działa i co widzi na ekranie. Jeśli dodamy do tego manewrowanie łódką na podstawie zapisów sondy oraz chimeryczne ryby ......... A koniec końców dziś dużo większą "nagrodą" nie jest smażona ryba dla rodziny tylko filmik z brania i wypuszczania ryby z powrotem do wody dla kolegów wędkarzy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Tak, tak. Vertical to "ciężki kawałek chleba". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 (edytowane) Tak, to jest święty Graal (finansowo) przewodników wędkarskich. PS30 to bestia. Szkoda, że kolejne softy zabiły jakość obrazu z niego na nowych ekranach. Kiedyś obrazował dużo lepiej. Edytowane 19 Listopada 2023 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 20 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Początki z Panoptixem PS30 mam za sobą. Choć na filmikach wygląda to bardzo łatwo to nie udało mi się znaleźć ani dużej ryby, ani takiej która by się zainteresowała moją przynęta choć "życie" na echu niewątpliwie było. Dużo ryb o echu...... podobnym do przynęty Natomiast nie zauważyłem, żeby jakakolwiek ryba z widocznych zainteresowała się przynętą lub przypłynęła spoza zasięgu echa do przynęty. PS. Na filmach z YT czasami widać jak płyną czasami na spalinie, dają po hamulcach i łowią rybę. Ja raczej byłem dziś długo w dryfie i czy to łowiąc vertykalnie czy z rzutu ale obserwując ekran nie widziałem nic co by mi przypominało rybę 60+. To jak to jest z tym vertkalem ? Sobie tak dryfować i dryfować godzinami i wpatrywać w ten "telewizor" ? Zwykle jest trochę akcji czy wzrok się męczy ? Inna sprawa , że z "rzuty" szału też nie było i to nie tylko dziś. Takie mam wrażenie jakby białorybu była masa ale z drapieżnikami odwrotnie. Kolego, jak w wodzie nie ma ryb to żadne cuda nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Enio Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Początki z Panoptixem PS30 mam za sobą. Choć na filmikach wygląda to bardzo łatwo to nie udało mi się znaleźć ani dużej ryby, ani takiej która by się zainteresowała moją przynęta choć "życie" na echu niewątpliwie było. Dużo ryb o echu...... podobnym do przynęty Natomiast nie zauważyłem, żeby jakakolwiek ryba z widocznych zainteresowała się przynętą lub przypłynęła spoza zasięgu echa do przynęty. PS. Na filmach z YT czasami widać jak płyną czasami na spalinie, dają po hamulcach i łowią rybę. Ja raczej byłem dziś długo w dryfie i czy to łowiąc vertykalnie czy z rzutu ale obserwując ekran nie widziałem nic co by mi przypominało rybę 60+. To jak to jest z tym vertkalem ? Sobie tak dryfować i dryfować godzinami i wpatrywać w ten "telewizor" ? Zwykle jest trochę akcji czy wzrok się męczy ? Inna sprawa , że z "rzuty" szału też nie było i to nie tylko dziś. Takie mam wrażenie jakby białorybu była masa ale z drapieżnikami odwrotnie. Moja rada to mniej oglądaj YT a więcej czasu poświęć na kombinowanie nad woda. Niestety jest masa filmów od osób, które same tego nie ogarniają, złowią kilka aktywnych ryb i myślą ze się znają. Musisz znaleźć swój skuteczny sposób namierzania i prezentacji a będą wyniki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Doman Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Moja rada to mniej oglądaj YT a więcej czasu poświęć na kombinowanie nad woda. Niestety jest masa filmów od osób, które same tego nie ogarniają, złowią kilka aktywnych ryb i myślą ze się znają. Musisz znaleźć swój skuteczny sposób namierzania i prezentacji a będą wyniki Dokładnie i jeszcze próbują biznes na tym kręcić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 Jest jakaś minimalna głębokość poniżej której vertical traci sens? Przeważnie łowie na 2,5-3m woda stojąca, obciążenie 30-40g będzie okej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dano-G Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 Jest jakaś minimalna głębokość poniżej której vertical traci sens? Przeważnie łowie na 2,5-3m woda stojąca, obciążenie 30-40g będzie okej?Jak nie płynie, to rzekłbym ze ciężko. Ale nie jestem zwolennikiem ciężkiego łowienia. Zawsze staram się łowić tak lekko, jak to możliwe. Ot taka indywidualna preferencja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
darkonis
Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"...
żeby nie było że to szarpak jakiś :
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie
Top użytkownicy dla tego pytania
26
25
21
20
Popularne dni
3 Mar
26
12 Sty
24
27 Lip
22
14 Gru
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 26 odpowiedzi
psulek 25 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
darkonis 20 odpowiedzi
Popularne dni
3 Mar 2015
26 odpowiedzi
12 Sty 2020
24 odpowiedzi
27 Lip 2017
22 odpowiedzi
14 Gru 2021
21 odpowiedzi
Popularne posty
Grecki
Jestem wędkarzem, członkiem PZW i nie ważne, że używam wszystkich metod spinningowych na sandacze, szczupaki i sumy. Wypowiadam się jako wertikalowiec. Nie jestem prawnikiem, ale za to ichtiologiem i
miramar69
Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość d
Jose
I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właś
Opublikowane grafiki
389 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi