Skocz do zawartości
  • 0

Vertical jiging (łowienie w pionie)

darkonis

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Osobiście używam dwóch patyczków Westin vertical jigging T-QL  W4 - do 40 i 52 gram ... bardzo elastyczne , czułe, pancerne kijki .. tymi dwoma kijami obsługuję główki 20-60 gram w pełnym komforcie ...plus guma...

• 0

Karol, na rzece nimi łowisz ?

Tak ..w większości przypadków tak z tym że czasami na odcinkach śluzowych ( woda pomiędzy śluzami w większości czasu praktycznie stoi lub jest minimalny uciąg ) 

W uciągu również nie ma problemów z utrzymaniem przynęty ... 

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

• 0

Osobiście używam dwóch patyczków Westin vertical jigging T-QL  W4 - do 40 i 52 gram ... bardzo elastyczne , czułe, pancerne kijki .. tymi dwoma kijami obsługuję główki 20-60 gram w pełnym komforcie ...plus guma...

Od tego kija zaczynałem przygodę z vertem, niestety nie podzielam Twojego optymizmu, wędka jest fatalnie wyważona, leci na pysk i do tego jest bardzo ciężka, wykonana jest poprawnie nie gubi ryb, ale użytkowo zupełnie nie jest warta ceny, męczy rękę na dłuższa metę, a bardzo krótki dolnik utrudnia zacinanie.

• 0

Możemy się przepychać na argumenty, ale jeden kolega z forum będzie miał chyba sprawę o verticala, więc może za pół roku dowiemy się, co to za zwierz ten vert - czy to forma trollingu, podnoszenia i opuszczania czy żadne z powyższych. O ile sprawa dojdzie do skutku i zechce się pochwalić wyrokiem.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Wiadomo juz cos? Lub tez moze wiadomo czy bedzie czekanie na stanowisko sadu?

• 0

W ostatnim czasie oferta wędek pod vertical znacznie się rozszerza ale wszystkie są relatywnie długie, szukam seryjnego patyka 150-165 cm istnieje coś takiego czy tylko pracownie takie rzeczy robią ? Poszukuję dwóch patyków Cw do 25/30 oraz cw do 70/80 będę wdzięczy za info. Pozdr

• Like 1

• 0

Siemka.
Na przyszły sezon szukam kija, którego zesparuje z multikiem pod sandacza/szczupaka, ogółem pod system Live.
Przynętami będą głównie jaskółki 18-20cm + trochę ołowiu coś w granicach 20-40g. Głębokość łowisk będzie wahać się między 3, a 10m, w 90% będzie to woda o głębokości 3-4m. Kij pod multik, celuję w długość 1,8m-1,9m cw z 50g ? Jakich kijów Wy używacie ? Z chęcią posłucham kogoś kto już kilka sandaczy złowił i mnie nakieruje bardziej sprzętowo, również z gramaturą główek do takich jaskółek jak i średnicy plecionki. Jestem w tym totalnie zielony. Z góry dzięki za pomoc :)

• 0

W mojej okolicy jest trochę ludzi co łowią z verta i nikt nie kotwiczy, praeie nikt nie ma dziobówki. Wszyscy dryfują. Robią po prostu kilka napłynięć i lecą dalej. Efekty jakieś mają.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Kuba żeby spowolnić dryf, oprócz silnika elektrycznego polecam użyć dryfkotwy :)

Na rzece raczej to nie pomoże. Łódka płynie z prędkością nurtu podobnie będzie zachowywała się dryfkotwa. Takie rozwiązanie  dobre jest na jezioro podczas wiatru. 

• Like 1