darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"... żeby nie było że to szarpak jakiś : http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RBTS Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Jeśli będzie to zestaw samego ciężarka (nie teasera wabiącego) z glizdą nanizaną na pojedynczy hak leżący na dnie, to wtedy będzie mógł być uznany za metodę gruntową. Jeśli jednak będzie nim wabiący teaser uzbrojony kotwicami pełnymi wijących się nanizanych glizd podnoszony i opuszczany w pionie (np. w pół wody), to nawet mając ogromną wyobraźnię i dobrą wolę będzie ciężko nazwać taki zestaw gruntowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Można pojedynczy haczyk jedynie .Pytanie czy teaser wabi sumy czy jedynie.weldarza w sklepie słyszałem takie opinie .Gdzie jest powiedziane że przy metodzie gruntowej zestaw musi lezec na dnie .O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Jeśli będzie to zestaw samego ciężarka (nie teasera wabiącego) z glizdą nanizaną na pojedynczy hak leżący na dnie, to wtedy będzie mógł być uznany za metodę gruntową. Jeśli jednak będzie nim wabiący teaser uzbrojony kotwicami pełnymi wijących się nanizanych glizd podnoszony i opuszczany w pionie (np. w pół wody), to nawet mając ogromną wyobraźnię i dobrą wolę będzie ciężko nazwać taki zestaw gruntowym.RBTS, powiedz, gdzie w metodzie gruntowej jest wskazane, że przynęta ma się znajdować na dnie? Hak pojedyńczy, ale o nie więcej niż trzech ostrzach. Edytowane 16 Stycznia 2023 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RBTS Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2023 Chyba nigdzie, to wynika z logiki, jeśli odrzucimy metodę spławikową. Myślę, że zainteresowani mogą zwrócić się do ZG o interpretację metody gruntowo-spławikowej. Ale nie sądzę, że pionowe podnoszenie i opuszczanie przynęty sztucznej z robalami zostanie uznane za takową metodę.PS Nie głoszę prawdy objawionej, zwracam jedynie uwagę na potencjalne ograniczenia i problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Ale dyskusja A jak założę duży spławik szczupakowy bez stopera i na końcu dam dociążoną jaskółkę to jaką metodą będę łowił? I czy jest to legalne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karolkrause Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 W w p... z tymi ich debilnymi przepisami, ograniczenia, nakazy, zakazy... a ryb nie ma...Niech każdy lowi jak uważa, każdy jest dorosły i ponosi odpowiedzialność za siebie...Niedługo będziemy chodzić na ryby w dni parzyste ????????????Od kilkunastu lat nikt z osób z którymi wędkuje ani ja nie zabraliśmy żadnej ryby z wody... a z roku na rok coraz słabiej... nawet debile ograniczenia metod nie są w stanie ukryć nieudolności i braku ryb na wodach PZW 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MajKar Opublikowano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 (edytowane) Ale dyskusja A jak założę duży spławik szczupakowy bez stopera i na końcu dam dociążoną jaskółkę to jaką metodą będę łowił? I czy jest to legalne? Uzależnione jest to od zapisów w danym okręgu, np.II. ZASADY WĘDKOWANIA2. Przynętya) Jako przynęty mogą być stosowane:- przynęty naturalne: zwierzęce i roślinne,- przynęty sztuczne.IlI. DOZWOLONE METODY POŁOWU1. Metoda gruntowo-spławikowa1.1. Łowienie ryb metodą gruntowo-spławikową dozwolone jest równocześnie na dwie wędki, każda z linką zakończoną jednym haczykiem z przynętą.2. Metoda spinningowa2.1. Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą, uzbrojoną w nie więcej niż dwa haczyki. Haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm; Wychodzi na to że, w okręgu lubelskim jeżeli wypłyniesz łódką na rzekę. Ustawisz się w nurcie i ustawisz wędkę w uchwycie z spławikiem a jako przynęta będzie to guma uzbrojona w jeden haczyk to możesz a nawet na dwie wędki.Ponieważ łowienie metodą spinningową to trzymanie wędki w ręce. W opisie przynęt w metodzie spławikowej jest zapis "przynęta" bez sprecyzowania czy sztuczna czy naturalna. Ze względu na to że przynęta naturalna może być uzbrojona w jeden haczyk a niema zapisu o tym że może mieć więcej ostrzy (kotwiczka) jak to jest zapisane przy przynęcie sztucznej w okręgu lubelskim żywiec jako przynęta naturalna nie może być uzbrojony w kotwiczkę. Edytowane 19 Stycznia 2023 przez MajKar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 havy Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Ile to się Polak nagłowi żeby ominąć przepisy....Jak każdy bedzie miał w dupie regulamin i łowił jak chce to po co regulamin.Zlikwidować przepisy,"wędkarze" wytną wszystko i git.To ,że 1 czy 2 na 10 łowiących w pionie wypuszcza,reszta wali w ĺeb.Dlatego tych 2 powinno dla dobra wody zrezygnować z łamania/omijania regulaminu.Jak ryby nie wyjadą z wody złowione niedozwolonymi metodami to bedą brały na dozwolone!A tak to ponarzekajcie sobie na brak ryb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 2 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2023 Obawiam się że to tak nie działa .Za niedługo to w ogóle zakaza wędkarstwa .I znajda się tacy co powiedzą zamdobrze robią.Za niedługo mogą zakazać spinningu .Lub np castingu a spinning tylko w weekendy .To jest celowe robienie na złość wędkarza . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kaczynumer1 Opublikowano 3 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2023 Obawiam się że to tak nie działa .Za niedługo to w ogóle zakaza wędkarstwa .I znajda się tacy co powiedzą zamdobrze robią.Za niedługo mogą zakazać spinningu .Lub np castingu a spinning tylko w weekendy .To jest celowe robienie na złość wędkarza .Dokładnie tak, wystarczy poczytać komentarze pod dzisiejszym artykułem o łowieniu sumów(wywiad z P. Boufałem) na gazeta.pl.A co do argumentu, że 2 na 10 łowiących w pionie wypuszcza, to mam dokładnie odwrotne proporcje, a trochę w tym siedzę i ludzi trochę również znam. To nie metoda zabija ryby, tylko wędkarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 To jest ból dupy bo dziady nie mają echo nie mają łódki ładnych wędek odzieży wędkarskiej itp .zamiast sobie po prostu to kupić i zarobić na to wola narzekać że ci z łódkami im ryby wyłowili . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RBTS Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Ktoś nie mający echa, ładnej wędki czy odzieży jest "dziadem". Ty zapewne masz echo, piękne wędki i szaty. Kim jesteś? PS Nie mam pięknych szat, ani echa, ale mam łódź, ponton i ładne wędki. Kim jestem? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek_M Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Ktoś nie mający echa, ładnej wędki czy odzieży jest "dziadem". Ty zapewne masz echo, piękne wędki i szaty. Kim jesteś?PS Nie mam pięknych szat, ani echa, ale mam łódź, ponton i ładne wędki. Kim jestem?Człowiekiem. Kolege jacoba chyba poniosło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Nie o to mi chodziło .Bardziej o to że mruczą te dziady pod nosem że masz kurtkę znanej marki to zawodowiec itp .A sami by tak chcieli tylko jakaś blokada psychiczną nie pozwala im przeznaczyć większych pieniędzy na lepszy sprzęt wędkarski .i tak jak popularna jest teoria że ryb nie ma bo zabierają .To oni sobie tłumaczą że zabierają ale mało ale ci co mają łódki to co dopiero kradną .I później głosują i jest zakaz echa.na zbiornikach PZW tbg zakaz jakiś zrywek na tbg i Tarnowie w sumie nikt nie wie o co chodzi .Zresztą stereotypy nie biorą się znikąd .I po sprzęcie nad wodą można poznać z kim ma się doczynienia .Widać zawiść i zadrosc w oczach tych ludzi i jakieś durne komentarze pod nosem .Ja w sezonie dużo wędkuje i wiem jakie towarzystwo jest nad Wisłą .Nie chciałem oczywiście nikogo obrazić .i nie wątpię że bezzębne dziadki w ogrodniczkach tlukacy młotkami po Łebie 180cm suma są też ludźmi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RBTS Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 I po sprzęcie nad wodą można poznać z kim ma się doczynienia .Widać zawiść i zadrosc w oczach tych ludzi i jakieś durne komentarze pod nosem .To nieprawda!Znam wielu wędkarzy posługujących się różnym sprzętem. Także ludzi majętnych, którzy nie przykładają wagi do klasy sprzętu. Cenią sobie przede wszystkim doznania płynące z obecności nad wodą.Nie można uogólniać, choć zauważyłem jedną prawidłowość - czym większa łódź i mocniejszy silnik, tym z reguły bardziej egoistyczne podejście wędkarza-sternika do innych użytkowników wód. Choć są wyjątki. Na Wiśle często spotykam starszego pana (sumiarza) na wypasionej łodzi, który nigdy nie wpływa na moje łowisko, omijając je zawsze z dala na zmniejszonej prędkości. Uchyla przy tym zawsze na pozdrowienie kapelusza, choć się w sumie nie znamy. U młodszego pokolenia nowobogackich nadwędkarzy to raczej rzadko spotykane... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Salmon63 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 (edytowane) Kasa zmienia mózg, u co po niektórych.Choć posiadam dużo sprzętu, to bardzo często lowie na budżetowe Mikado.........jestem DZIADEM Edytowane 5 Lutego 2023 przez Tom Rob 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 W moim rejonie Wisły jest zupełnie na odwrót .Zajmują dziadki stanowiska żeby nikt koło nich nie usiadł zostawiaj jakieś wiadra torby parasole itp mimo że jest to zakazane .Rzucają na wprost z lekkim ciężarkiem i nie przezucaja mając zestawy ściągnięte po 50m .Więc gdy spinningista łowi 25-30m od nich ściąga im ten zestaw grożą mu pobiciem itp .A jak trafi swój na swego to nawet policja .Mówię o jednym z lepszych miejsc na Wiśle .Masę zdjęć jest z kontroli z sandaczykami po 30-35cm z filetowamymi na brzegu .I moim zdaniem sumiarze spinningisci to są życzliwi ludzie a dziady w ogrodniczkach są roszczeniowe aż kipi z nich nienawiść .Jeden mi się chwalił że kupił sobie zamrażarkę Po lodach ze sklepu nawet zdjęciami mi się chwalił bo zrobili zimowisko na kanale w polancu i wszystko będzie tłukł.Też w niektórych miejscach dochodzi do przebijania opon w samochodach .I uważam że po sprzęcie widać jakie kto ma podejście do wędkarstwa oczywiście są wyjątki .Są też tacy co rozkładają się specjalnie w miejscu gdzie są wodowane łódki i kłócą się jak ktoś wraca na parking do samochodu .I też na złość głosują w kołach żeby utrudnić ludzia którzy kupili sobie łódkę echo i silnik wędkowanie .Może w innych regionach kraju to wygląda inaczej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Przemek_M Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 W moim rejonie Wisły jest zupełnie na odwrót .Zajmują dziadki stanowiska żeby nikt koło nich nie usiadł zostawiaj jakieś wiadra torby parasole itp mimo że jest to zakazane .Rzucają na wprost z lekkim ciężarkiem i nie przezucaja mając zestawy ściągnięte po 50m .Więc gdy spinningista łowi 25-30m od nich ściąga im ten zestaw grożą mu pobiciem itp .A jak trafi swój na swego to nawet policja .Mówię o jednym z lepszych miejsc na Wiśle .Masę zdjęć jest z kontroli z sandaczykami po 30-35cm z filetowamymi na brzegu .I moim zdaniem sumiarze spinningisci to są życzliwi ludzie a dziady w ogrodniczkach są roszczeniowe aż kipi z nich nienawiść .Jeden mi się chwalił że kupił sobie zamrażarkę Po lodach ze sklepu nawet zdjęciami mi się chwalił bo zrobili zimowisko na kanale w polancu i wszystko będzie tłukł.Też w niektórych miejscach dochodzi do przebijania opon w samochodach .I uważam że po sprzęcie widać jakie kto ma podejście do wędkarstwa oczywiście są wyjątki .Są też tacy co rozkładają się specjalnie w miejscu gdzie są wodowane łódki i kłócą się jak ktoś wraca na parking do samochodu .I też na złość głosują w kołach żeby utrudnić ludzia którzy kupili sobie łódkę echo i silnik wędkowanie .Może w innych regionach kraju to wygląda inaczej .To "ładnie" się bawicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Dawno mnie tu nie było. Widzę że wątek zszedł na "dziady". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Enio Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 No na to wygląda. Może odświeżę trochę temat i zapytam. Jako iż panuje przekonanie że wystarczy spuścic rybie gumę na głowę i siedzi. Ile na wypad macie wyjść do przynęty i ile % z tego udaje wam się skusić do brania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jacob1993 Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Łowi może ktoś sandacze na verta na dużych rzekach Wisła Odrą itp.Jakie obciążenie stosujecie i czy lowicie na kotwicy? I czy to płoszy ryby czy tylko dryf . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 No na to wygląda. Może odświeżę trochę temat i zapytam. Jako iż panuje przekonanie że wystarczy spuścic rybie gumę na głowę i siedzi. Ile na wypad macie wyjść do przynęty i ile % z tego udaje wam się skusić do brania?Trudno mówić o kuszeniu. Jeżeli sandacz jest aktywny, wyjście kończy się natychmiastowym strzałem. W innym przypadku wyjść może być kilkadziesiąt i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Enio Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 (edytowane) Łowi może ktoś sandacze na verta na dużych rzekach Wisła Odrą itp.Jakie obciążenie stosujecie i czy lowicie na kotwicy? I czy to płoszy ryby czy tylko dryf . Ja łowię. Co prawda nie na Odrze czy Wiśle. Co do obciążenia to zależy od miejsca. Generalnie stosuję 40-80g. Masz obszary gdzie woda praktycznie stoi jak wejścia do rzeki czy klatki oraz te z szybszym nurtem przy szczytach ostrogi, wzdłuż warkocza po stronie prądowej czy nawet w głównym korycie. Nie wiem jaką kotwicę masz na myśli. Jeśli tradycyjną to tak nie łowię gdyż głównie używam elektryka na pawezy oraz dziobówki i w niej wspomagam się kotwicy gps. W dryfie też można ale to raczej na stojącej wodzie i wykorzystując umiejętnie siłę i kierunek wiatru. Na rzece szybko poniesie cie z nurtem i nie masz kontroli nad łodzią. Nie lubię tak lowic z wyżej wymienionego powodu. Jak już to i tak wspomagam się elektrykiem. U mnie płoszy ryby. Im płycej tym bardziej a im głębsza woda i szybszy nurt tym mniej. Trudno mówić o kuszeniu. Jeżeli sandacz jest aktywny, wyjście kończy się natychmiastowym strzałem. W innym przypadku wyjść może być kilkadziesiąt i nic. Generalnie też to zauważyłem iż jeśli ryba nie uderzy w pierwszej chwili to później szansa na branie maleje wprost proporcjonalnie do czasu jaki śledzi naszą przynętę. Ale nie zawsze. Zacząłem doskonalić właśnie animacje przyneta imitując ucieczkę aby zmaksymalizować szansę na branie zainteresowanej ryby. Stosowałem różne kombinacje czy to szybsze czy wolniejsze. Ruchy gwałtowne bądź flegmatyczne. Myślę że moje wyniki poprawiły się z jakichś 5-10% do 10-20%. Czy to dużo czy mało? Myślę że sporo zakładając że w gorszy dzień zamiast 5 sandaczy złowię 10 a w lepszy zamiast 10 nawet 20 sztuk. Dlatego chciałem zapytać jak u was że skutecznością i czy ktoś robił coś w kierunku żeby ją poprawić np. animacja przynęty lub innym sposobem. Edytowane 20 Lipca 2023 przez Enio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2023 Jeżeli się podwoiły to wzrost jest 100% a nie 5-20. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jakub75 Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2023 Jakie główki do verta polecacie? Chodzi mi o wkręcane, do gum 17-25 cm, o wadze 30-60 gram.Z góry dzięki za rekomendację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
darkonis
Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"...
żeby nie było że to szarpak jakiś :
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie
Top użytkownicy dla tego pytania
26
25
21
20
Popularne dni
3 Mar
26
12 Sty
24
27 Lip
22
14 Gru
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 26 odpowiedzi
psulek 25 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
darkonis 20 odpowiedzi
Popularne dni
3 Mar 2015
26 odpowiedzi
12 Sty 2020
24 odpowiedzi
27 Lip 2017
22 odpowiedzi
14 Gru 2021
21 odpowiedzi
Popularne posty
Grecki
Jestem wędkarzem, członkiem PZW i nie ważne, że używam wszystkich metod spinningowych na sandacze, szczupaki i sumy. Wypowiadam się jako wertikalowiec. Nie jestem prawnikiem, ale za to ichtiologiem i
miramar69
Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość d
Jose
I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właś
Opublikowane grafiki
389 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi