Skocz do zawartości
  • 0

Vertical jiging (łowienie w pionie)

darkonis

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przy większym wietrze verta raczej sobie odpuszczę, po co się męczyć. Narazie nie będę robił wiekszych zakupów tylko kupię po parę sztuk z obciążenia 30-50g. Tylko zastanawia mnie czy vert może się sprawdzić gdy będę stał na wodzie 2,5m i kiwał zaraz pod łódka. Ale z drugiej strony ile to brań sandaczy było "spod nóg" Czy odprowadzen zębatego.

• 0

Przy większym wietrze verta raczej sobie odpuszczę, po co się męczyć. Narazie nie będę robił wiekszych zakupów tylko kupię po parę sztuk z obciążenia 30-50g. Tylko zastanawia mnie czy vert może się sprawdzić gdy będę stał na wodzie 2,5m i kiwał zaraz pod łódka. Ale z drugiej strony ile to brań sandaczy było "spod nóg" Czy odprowadzen zębatego.

Ja ostatnio z powodzeniem obserwowałem pstrągi na wodzie 2 metry wychodzące do przynęty - a cały dzień klasycznie rzucając brań nie było - więc sens jest

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Jest jakaś minimalna głębokość poniżej której vertical traci sens? Przeważnie łowie na 2,5-3m woda stojąca, obciążenie 30-40g będzie okej?

Myślę że te obciążenie będzie ok. Jeśli przyneta ucieka ci z pola widzenia na echo to jest też kilka sposobów aby to zniwelowac oprócz zwiekszania ciężaru główki. Ja najpłycej w vercie łowiłe w nocy na 1-1.5m przy brzegu. Generalnie im mniejszą głębokość i słabszy ruch wody tym ryba bardziej ostrożniejsza i ciężej je skusić do brania. Ale jeśli trafi się okres żerowania to w takich warunkach idzie bardzo skutecznie połowić. Staram się wtedy albo bardzo powoli naplywac na elektryku i jaknajmniej  sterować żeby nie robić silnikiem ruchu w wodzie albo jeśli jest to możliwe to rozpędzam się wcześniej delikatnie i samym pędem łódki wpływam w punkt gdzie wcześniej namierzyłem rybę. 

• 0

Czy metoda łowienia w pionie - tzw. vertical podchodzi pod spinning? Jeżeli jest już taki, podobny temat, to proszę o przeniesienie. 

Jezioro Wigry - spinning dozwolony od maja do września. Czy w październiku łowiąc metodą verticalną łamię prawo?

• Like 1

• 0

Czy metoda łowienia w pionie - tzw. vertical podchodzi pod spinning? Jeżeli jest już taki, podobny temat, to proszę o przeniesienie. 

Jezioro Wigry - spinning dozwolony od maja do września. Czy w październiku łowiąc metodą verticalną łamię prawo?

Pozdrawiam kolegę z Suwalszczyzny.

Wedle zarządzenia Dyrektora WPN

łowienie metodą spinningową to:

- Łowienie dozwolone jest na jedną wędkę z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą,

która wykonana jest z materiałów naturalnych lub sztucznych. Wędkarz łowiący tą

metodą zobowiązany jest do zachowania następujących, minimalnych odstępów od

innych wędkujących: łowiąc z brzegu lub brodząc – 25 m; łowiąc z łodzi – 50 m.

Zatem bez znaczenia czy łowisz z verticalu czy standardowo na spinning. Liczy się to co jest na końcu zestawu, więc wertikal też jest spinningiem wedle WPN-u.

• 0

Zatem bez znaczenia czy łowisz z verticalu czy standardowo na spinning. Liczy się to co jest na końcu zestawu, więc wertikal też jest spinningiem wedle WPN-u.

Również pozdrawiam Kolegę.

Wg  przytoczonego regulaminu zdejmuję z główki jigowej gumę i w to miejsce zakładam pęczek np. rosówek. Wtedy wszystko jest  oki?  Jeden hak, naturalna przynęta......

Czyli legalny vertical. Mam rację, czy błądzę?

Tak samo mogę tym zestawem spinningować?

Edytowane przez Janusszr

• 0

Również pozdrawiam Kolegę.

Wg  przytoczonego regulaminu zdejmuję z główki jigowej gumę i w to miejsce zakładam pęczek np. rosówek. Wtedy wszystko jest  oki?  Jeden hak, naturalna przynęta......

Czyli legalny vertical. Mam rację, czy błądzę?

Tak samo mogę tym zestawem spinningować?

Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami? 

• Like 1

• 0

Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami?

Zacznijmy od tego, że rosówka, trup czy filet na haku jigowyym to nie spinning tylko metoda gruntowo-spławikowa. Nie ma czegoś takiego jak spinning przynętą naturalną. Pomijając już fakt o samej zgodności verta z ustawą.

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Oczywiście że nie ma

2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno uŜywać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. 

To wyczerpuje wszelkie mięso na główkach itp. 

Edytowane przez Sonary i mapy
  • Like 1