darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"... żeby nie było że to szarpak jakiś : http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 Wartość obciążenia dobieram do prędkości przesuwu. Przy prędkości powyżej 0,8 km/h i małej głębokości, ciężko jest utrzymać przynętę w stożku, nawet przy obciążeniu 50g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek1989 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 Przy większym wietrze verta raczej sobie odpuszczę, po co się męczyć. Narazie nie będę robił wiekszych zakupów tylko kupię po parę sztuk z obciążenia 30-50g. Tylko zastanawia mnie czy vert może się sprawdzić gdy będę stał na wodzie 2,5m i kiwał zaraz pod łódka. Ale z drugiej strony ile to brań sandaczy było "spod nóg" Czy odprowadzen zębatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 Przy większym wietrze verta raczej sobie odpuszczę, po co się męczyć. Narazie nie będę robił wiekszych zakupów tylko kupię po parę sztuk z obciążenia 30-50g. Tylko zastanawia mnie czy vert może się sprawdzić gdy będę stał na wodzie 2,5m i kiwał zaraz pod łódka. Ale z drugiej strony ile to brań sandaczy było "spod nóg" Czy odprowadzen zębatego.Ja ostatnio z powodzeniem obserwowałem pstrągi na wodzie 2 metry wychodzące do przynęty - a cały dzień klasycznie rzucając brań nie było - więc sens jest Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Enio Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2024 Jest jakaś minimalna głębokość poniżej której vertical traci sens? Przeważnie łowie na 2,5-3m woda stojąca, obciążenie 30-40g będzie okej? Myślę że te obciążenie będzie ok. Jeśli przyneta ucieka ci z pola widzenia na echo to jest też kilka sposobów aby to zniwelowac oprócz zwiekszania ciężaru główki. Ja najpłycej w vercie łowiłe w nocy na 1-1.5m przy brzegu. Generalnie im mniejszą głębokość i słabszy ruch wody tym ryba bardziej ostrożniejsza i ciężej je skusić do brania. Ale jeśli trafi się okres żerowania to w takich warunkach idzie bardzo skutecznie połowić. Staram się wtedy albo bardzo powoli naplywac na elektryku i jaknajmniej sterować żeby nie robić silnikiem ruchu w wodzie albo jeśli jest to możliwe to rozpędzam się wcześniej delikatnie i samym pędem łódki wpływam w punkt gdzie wcześniej namierzyłem rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amalker Opublikowano 2 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2024 Czy wiosną stosujecie mniejsze przynęty, bardziej podobne do wiosennego narybku czy cały rok lecicie na tych samych przynętach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Enio Opublikowano 3 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2024 U mnie wiosna lecą do wody generalnie 15-20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Czy metoda łowienia w pionie - tzw. vertical podchodzi pod spinning? Jeżeli jest już taki, podobny temat, to proszę o przeniesienie. Jezioro Wigry - spinning dozwolony od maja do września. Czy w październiku łowiąc metodą verticalną łamię prawo? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sailfish Opublikowano 27 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2024 Ciekawe pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 vooletz Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 Czy metoda łowienia w pionie - tzw. vertical podchodzi pod spinning? Jeżeli jest już taki, podobny temat, to proszę o przeniesienie. Jezioro Wigry - spinning dozwolony od maja do września. Czy w październiku łowiąc metodą verticalną łamię prawo?Pozdrawiam kolegę z Suwalszczyzny.Wedle zarządzenia Dyrektora WPN łowienie metodą spinningową to: - Łowienie dozwolone jest na jedną wędkę z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą,która wykonana jest z materiałów naturalnych lub sztucznych. Wędkarz łowiący tąmetodą zobowiązany jest do zachowania następujących, minimalnych odstępów odinnych wędkujących: łowiąc z brzegu lub brodząc – 25 m; łowiąc z łodzi – 50 m. Zatem bez znaczenia czy łowisz z verticalu czy standardowo na spinning. Liczy się to co jest na końcu zestawu, więc wertikal też jest spinningiem wedle WPN-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 30 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2024 (edytowane) Zatem bez znaczenia czy łowisz z verticalu czy standardowo na spinning. Liczy się to co jest na końcu zestawu, więc wertikal też jest spinningiem wedle WPN-u.Również pozdrawiam Kolegę.Wg przytoczonego regulaminu zdejmuję z główki jigowej gumę i w to miejsce zakładam pęczek np. rosówek. Wtedy wszystko jest oki? Jeden hak, naturalna przynęta......Czyli legalny vertical. Mam rację, czy błądzę?Tak samo mogę tym zestawem spinningować? Edytowane 30 Września 2024 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Również pozdrawiam Kolegę.Wg przytoczonego regulaminu zdejmuję z główki jigowej gumę i w to miejsce zakładam pęczek np. rosówek. Wtedy wszystko jest oki? Jeden hak, naturalna przynęta......Czyli legalny vertical. Mam rację, czy błądzę?Tak samo mogę tym zestawem spinningować?Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2024 Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami? Nie jestem. Dlatego pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 (edytowane) Janusz a jesteś w stanie wskazać regulaminowe przyzwolenie na spinningowanie przynętami żywymi lub ich fragmentami?Zacznijmy od tego, że rosówka, trup czy filet na haku jigowyym to nie spinning tylko metoda gruntowo-spławikowa. Nie ma czegoś takiego jak spinning przynętą naturalną. Pomijając już fakt o samej zgodności verta z ustawą. Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Października 2024 przez psulek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2024 (edytowane) Oczywiście że nie ma2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno uŜywać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. To wyczerpuje wszelkie mięso na główkach itp. Edytowane 3 Października 2024 przez Sonary i mapy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
darkonis
Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"...
żeby nie było że to szarpak jakiś :
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie
Top użytkownicy dla tego pytania
26
25
21
20
Popularne dni
3 Mar
26
12 Sty
24
27 Lip
22
14 Gru
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 26 odpowiedzi
psulek 25 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
darkonis 20 odpowiedzi
Popularne dni
3 Mar 2015
26 odpowiedzi
12 Sty 2020
24 odpowiedzi
27 Lip 2017
22 odpowiedzi
14 Gru 2021
21 odpowiedzi
Popularne posty
Grecki
Jestem wędkarzem, członkiem PZW i nie ważne, że używam wszystkich metod spinningowych na sandacze, szczupaki i sumy. Wypowiadam się jako wertikalowiec. Nie jestem prawnikiem, ale za to ichtiologiem i
miramar69
Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość d
Jose
I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właś
Opublikowane grafiki
389 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi