Skocz do zawartości
  • 0

Vertical jiging (łowienie w pionie)

darkonis

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Metoda jak każda inna i różnie to można interpretować względem zakazów, w dryfie to chyba bardziej pod trolling podchodzi bo niby zawsze linka jest pod skosem, krzywdy ryby większej jak przy klasycznym spinie nie doznają a skuteczność nie wzrasta kilkukrotnie.To tak jakby zakazać łowienia na splawik, grunt czy żywca.

• 0

I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właśnie na potrzeby takich filmów. Tu gdzie mieszkam vertikal jest jedną z popularniejszych metod od wielu, wielu lat i spotykam masę wędkarzy tak łowiących, jakoś nikt nie ma studia telewizyjnego na łodzi, a i ryb ciągle jest w bród. W Polsce mogliby zakazać wszystkich dosłownie metod połowu, a i tak byłyby pustki w łowiskach, bo to nie metody zabijają ryby, a ludzie.

Ja sam nie wędkuję vertikalnie, bo najzwyczajniej nudzi mnie taki mało aktywny sposób, ale uważam za głupotę zakazywać tej metody jakimiś durnymi regulaminami.

Edytowane przez Fiskare
  • Like 12

• 0

Fakt jest faktem że w okoliach Szczecina  dużo ludzi lowi tak .

Są to raczej ludziki co nie maja nic wspólniego ze spinningiem  tylko przypływają po rybę .

Starcza im byle kij 15m gróbej plecionki i guma z  dużą kotwicą albo dwiema .

W tym przypadku jest to typowy szarpak  z łodzi i ten proceder trwa.

• 0

Jesli ktos nie ma nic do powiedzenia o danej metodzie to lepiej niech tylko czyta a nie wypisuje glupoty

Do skutecznego łowienia potrzebne sa 2 sonary i wiekszosc vertikalowcow je posiada.Boczny po prostu oszczedza ci czas.Jesli go nie masz to rzucasz bojki.Żyleczki od 0,08-0.12

Ja uzywam 0.10 ,wlasnie po to aby nie bylo spadachronu.

Jest na JB artykul o vertykalu.

• Like 1

• 0

Mam kilka pytań do Z Olsztyna. Na podstawie skandynawskich doświadczeń z verticalem, co byś zaadaptował do łowienia na naturalnych jeziorach w rejonie Warmii. Jaka pora roku, w toni, przy dnie, wielkość i rodzaj przynęt? Nie oczekuje na gotowe recepty, bardziej liczę na wskazówki praktyka, łowiącego na tych dwóch rodzajach wód. Dzięki.

• 0

Pare slow na temat lowienia w pionie.

Na filmiku jest Albin i to jest jego sprzecior  do wypadow a nie jak ktos tam bredzil pod filmik z TV

Caly ten sprzet byl do kupienie na necie na jesien.(taka ciekawostka)

Obejrzalem tylko poczatek takze (brak czasu) Albin uzywa tylko silnika zaburtowego ,nie bawi sie w elektryka jak czyni to np " jego guru" 

Jörgen Larsoon.

Ja dziele metode lowienia w pionie na 3 kat

Ludziska ktorzy wyplywaja z wedka podlodowa.

Maja swoje miejscowki i naplywaja na takie silnikiem i pozniej szarpia wabikiem nad dnem,a kieruja lodzia jednym wioslem.

Lodka najlepiej standardowe 4 m cos tam,silnik i wiosla

nie moze za mocno wiac,aby dalo sie panowac nad lodzia

2

Lodka obojetnie co ,oby nie uboat

Naplywasz na miejsce ktore cie interesuje ,ustawiasz krype z dryfem ku "twojemu eldorado" i podbijasz przynete blisko dna ,czy gdzie tam kto chce

I do tych dwoch metod nie musisz miec echa gps i calego vertikalowego sprzeciora

3

Tak jak to robi Albin,Lörgen czy od niedawna ichna uczennica Cecylia 

PLAYSTATION :) hihi

Duzo plywasz i szukasz ryby 

Nie ryb -a ryby !

Do takiego lowienia minimum to Lowrance 5 ,GPS i sonarek boczny 

Boczny po co ?

Ano zeby zaoszczedzic czas.Z bocznym przy jednym przeplywie i widzisz 10 m w lewo i 10 w prawo

Namacasz cos co cie interesuje to zaznaczasz na GPS ,robisz nawrot i przechodzisz na powiedzmy standardowego Lowransika hds7

Wiekszosc duzych ryb  nie stoi przy dnie jak sie ogolnie sadzi ( moje skromne spostrzezenia) 

No i .......zaczynasz grac na Playstation 5 ..... ty jej a ona moze tobie :))

Jak nie ma bocznego sonarku to najlepiej zaznaczac miejsca bojkami itd itd

To tak po krotce to wyglada.

• Like 4

• 0

Kolego antilag dziękuję za "zatwardziałego działacza pzw i beton". Wracając do vertikala czy też łowienia w pionie. Metoda bardzo pierwotna, jedna z pierwszych wymyślonych przez ludzkość, stosowana przez tysiące lat do pozykiwania rybiego mięsa (były kultury które łowiły żeby przeżyć). Metoda bardzo prosta, łatwa do opanowania i selektywna. Przy znajomości biologii ryb bardzo skuteczna.

Pod względem wędkarskim metoda jak każda inna. Niestety po "modyfikacjach sprzetowych" wykorzystywana przez kłusowników. Siejąca spustoszenie wśród ryb.

Co do doświadczeń z nią związanych. Moja ulubiona metoda przy połowie okoni na błystkę z pokrywy lodowej.

• 0

Metoda znana powszechnie i praktykowana przez pseudowędkarzy od badzo wielu lat. Dotychczas nielegalna i dobrze. Mam nadzieję, że forum nie będzie jej rozpowszechniać nawet jeśli regulamin dopuszcza jej stosowanie. Wystarczy nam, że mamy "kosiarzy".

Kolego antilag dziękuję za "zatwardziałego działacza pzw i beton". Wracając do vertikala czy też łowienia w pionie. (...) Metoda bardzo prosta, łatwa do opanowania i selektywna. (...)

Pod względem wędkarskim metoda jak każda inna. (...)

Dwa posty zamieszczone na jednej stronie tego tematu i wzajemnie sobie zaprzeczające. Autorytet moralny jest z Pana p. markir jak chyba z nikogo innego ;)

Edytowane przez Fiskare

• 0

Markir

Mylisz vertikala z szarpakiem.

Nie dziwi mnie to, bo twoje doswiadczenia z vertikalem (jak sam piszesz) to okon z lodu na szarpaka - czyli zadne

Ja podalem specjalnie tak szybciutko 3 przyklady lowienia w pionie 

Dwa pierwsze maja tyle samo wspolnego z vertikalem co twoje.

Przemilcze twoje dywagacje na temat tej metody bo szkoda czasu.

W nowoczesnym lowieniu vertikalowym nie ma nic z przypadku.

Lowisz rybe dokladnie ta ktora cie interesuje no i  sam moment zainteresowania ryby wywoluje juz przyplyw adrenaliny ,czego w innych metodach nie ma.

Marxxl5l

Na 8 namierzonych ryb jedna moze dwie sie skusza.Ja uwazam to za sukces :)

Mowie o sandaczach + 90 

Diabel jak zwykle tkwi w szczegolach.

Zylki musza byc cieniutkie aby nie bylo spadachronu.Uzywaj fluorocarbonu ,staraj sie nie uzywac agrawek

Jesli nastawiasz sie glownie na vertik.to zamontuj kotlet z boku lodzi.

Naplywaj nad rybe zawsze.......bla bla bla hihi

Nie jest to metoda zawsze skuteczna.

Ktoregos razu wybralem sie na miejscowe zawody(w takich najtrudniej zapunktowac)

W konkurencji sandacz tzw.polska szkola opadingu  dokopala miejscowym :)

Vertikal nie jest moja ulubiona metoda , ale stosuje ja dosyc czesto.

ps

Nie spotkalem w svensolandi wedkarza ktory nastawialby sie na sandala i lowil innaczej niz na vertika.

• 0

Stosujesz żyłki, czy miałeś na myśli plecionki? Jeśli przypon z fluoro, to jaka średnica? Co to jest ten kotlet przy łodzi? Do tej pory próbowałem verticala, kiedy zawodził rzut i trolling. Być może ryby po prostu nie żerowały. Wiem, że męczę pytaniami, ale w realu nie znam nikogo, kto by łowił tą metodą. Dzięki Krzysiek za wyrozumiałość i podzielenie się wiedzą z krajanem z Warmii :good:

• Like 1

• 0

Nie no spoko :)

Tak tak ,oczywiscie ze plecionki - nie napisalem? gapa ze mie hihi

carbonik ja akurat uzywam  0.36 dlugosci to min 50 cm i laczysz zdezakowym wezelkiem

Kotlet? no przetwornik :)

Jak nastawiasz sie glownie na verticala to najlepiej na mocowaniu bocznym 

Tak po prostu najwygodniej.

Znalm ludzi co maja 2 szt i przelanczaja se

Jak nie wiesz co mam na mysli to znajde fotke w necie i wstawie tego mocowania ( koszt to okolo 350 sek)

Naplyn najpierw na sandacze mniejsze.Poszukaj takiej zgrai i jednego stojacego troszku z boku.Na nim sie koncentruj :)

,ja uzywam tego typu

Cala trudnosc polega na byciu nad ryba ,jak to opanujesz to bedzie oki

post-57619-0-15025100-1425413312_thumb.jpg

Edytowane przez Z Olsztyna

• 0

Fiskare 

a o co ci biega?

Trza bylo napisac ze to Albin i jego codzienny sprzet do lowienia a nie wymyslac jakies glupoty ze pod tv  ( odnosilem sie do filmiku a nie ze niby reszta swiata)

Chlopie wez ostygnij albo sie przewietrz:

Zaciekle to szukam toalety jak mnie przycisnie  a co do reszty podchodze ze sporym usmiechem 

Jakbys czytal ze zrozumieniem moje wypowiedzi w C&R to znowu glupot bys nie pisal .

Nie chce mi sie drugi raz tlumaczyc ku czemu te 0.10 plecionka bo ty wiesz lepiej.

Wiec moze ja sie zamkne a ty dorzucisz jakies sensowne rady 

Wszyscy sie posmiejemy 

• Like 2

• 0

....glowki ja stosuje wkrecane 30-40g 

Ale to zalezy od lowiska,wiatru,linki  itd itd

Zdecydowanie multik,

I nie bierz niczego za wyrocznie ,ja tez sie ucze .

ps

Ja caly czas mowie o sandaczach , ale tak mozna wiele innych gatunkow

Edytowane przez Z Olsztyna

• 0

uchwyt boczny do przetwornika jest pokazany pare razy na filmiku , zreszta badzo fajny oxydowany na niebiesko :D .

Łowienie w pelagic to odmiana vertykala .

Pewnie pare osób  na zaporówkach u nast tez tak łowi z powodzeniem , pytanie o wielkości , czy wychodzicie ponad typowe rozmiary 4'' ?  bo z tego co zauważyłem za granicą przyjeło sie urzywać raczej wiekszych , dopiero przy  słabym żerowaniu stopniowo schodzi sie z rozmiarami