darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"... żeby nie było że to szarpak jakiś : http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antilag Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 jak słyszysz vertikal .... To wiedz że coś się dzieje! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Qowax001 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Metoda jak każda inna i różnie to można interpretować względem zakazów, w dryfie to chyba bardziej pod trolling podchodzi bo niby zawsze linka jest pod skosem, krzywdy ryby większej jak przy klasycznym spinie nie doznają a skuteczność nie wzrasta kilkukrotnie.To tak jakby zakazać łowienia na splawik, grunt czy żywca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jose Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właśnie na potrzeby takich filmów. Tu gdzie mieszkam vertikal jest jedną z popularniejszych metod od wielu, wielu lat i spotykam masę wędkarzy tak łowiących, jakoś nikt nie ma studia telewizyjnego na łodzi, a i ryb ciągle jest w bród. W Polsce mogliby zakazać wszystkich dosłownie metod połowu, a i tak byłyby pustki w łowiskach, bo to nie metody zabijają ryby, a ludzie.Ja sam nie wędkuję vertikalnie, bo najzwyczajniej nudzi mnie taki mało aktywny sposób, ale uważam za głupotę zakazywać tej metody jakimiś durnymi regulaminami. Edytowane 3 Marca 2015 przez Fiskare 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Doman Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Fakt jest faktem że w okoliach Szczecina dużo ludzi lowi tak .Są to raczej ludziki co nie maja nic wspólniego ze spinningiem tylko przypływają po rybę .Starcza im byle kij 15m gróbej plecionki i guma z dużą kotwicą albo dwiema .W tym przypadku jest to typowy szarpak z łodzi i ten proceder trwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Jesli ktos nie ma nic do powiedzenia o danej metodzie to lepiej niech tylko czyta a nie wypisuje glupotyDo skutecznego łowienia potrzebne sa 2 sonary i wiekszosc vertikalowcow je posiada.Boczny po prostu oszczedza ci czas.Jesli go nie masz to rzucasz bojki.Żyleczki od 0,08-0.12Ja uzywam 0.10 ,wlasnie po to aby nie bylo spadachronu.Jest na JB artykul o vertykalu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Mam kilka pytań do Z Olsztyna. Na podstawie skandynawskich doświadczeń z verticalem, co byś zaadaptował do łowienia na naturalnych jeziorach w rejonie Warmii. Jaka pora roku, w toni, przy dnie, wielkość i rodzaj przynęt? Nie oczekuje na gotowe recepty, bardziej liczę na wskazówki praktyka, łowiącego na tych dwóch rodzajach wód. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 majatony Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 jak słyszysz vertikal .... To wiedz że coś się dzieje!Lukasz to raczej tak ..jak styszysz vertikal .....to wiedz ze jest juz źle :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki72 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) .... Edytowane 1 Maja 2015 przez Darecki72 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pare slow na temat lowienia w pionie.Na filmiku jest Albin i to jest jego sprzecior do wypadow a nie jak ktos tam bredzil pod filmik z TVCaly ten sprzet byl do kupienie na necie na jesien.(taka ciekawostka)Obejrzalem tylko poczatek takze (brak czasu) Albin uzywa tylko silnika zaburtowego ,nie bawi sie w elektryka jak czyni to np " jego guru" Jörgen Larsoon.Ja dziele metode lowienia w pionie na 3 kat1 Ludziska ktorzy wyplywaja z wedka podlodowa.Maja swoje miejscowki i naplywaja na takie silnikiem i pozniej szarpia wabikiem nad dnem,a kieruja lodzia jednym wioslem.Lodka najlepiej standardowe 4 m cos tam,silnik i wioslanie moze za mocno wiac,aby dalo sie panowac nad lodzia2Lodka obojetnie co ,oby nie uboatNaplywasz na miejsce ktore cie interesuje ,ustawiasz krype z dryfem ku "twojemu eldorado" i podbijasz przynete blisko dna ,czy gdzie tam kto chceI do tych dwoch metod nie musisz miec echa gps i calego vertikalowego sprzeciora3Tak jak to robi Albin,Lörgen czy od niedawna ichna uczennica Cecylia PLAYSTATION hihiDuzo plywasz i szukasz ryby Nie ryb -a ryby !Do takiego lowienia minimum to Lowrance 5 ,GPS i sonarek boczny Boczny po co ?Ano zeby zaoszczedzic czas.Z bocznym przy jednym przeplywie i widzisz 10 m w lewo i 10 w prawoNamacasz cos co cie interesuje to zaznaczasz na GPS ,robisz nawrot i przechodzisz na powiedzmy standardowego Lowransika hds7Wiekszosc duzych ryb nie stoi przy dnie jak sie ogolnie sadzi ( moje skromne spostrzezenia) No i .......zaczynasz grac na Playstation 5 ..... ty jej a ona moze tobie )Jak nie ma bocznego sonarku to najlepiej zaznaczac miejsca bojkami itd itdTo tak po krotce to wyglada. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 O.k. Dzięki. Próbowałem trochę późną jesienią, jednak bez efektów. Niby wszystko robiłem zgodnie z Twoim opisem - echo z boczniakiem Hummin 798 si, napływanie na pojedyncze ryby i kończyło się na zero. No nic, byle do czerwca . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 markir Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Kolego antilag dziękuję za "zatwardziałego działacza pzw i beton". Wracając do vertikala czy też łowienia w pionie. Metoda bardzo pierwotna, jedna z pierwszych wymyślonych przez ludzkość, stosowana przez tysiące lat do pozykiwania rybiego mięsa (były kultury które łowiły żeby przeżyć). Metoda bardzo prosta, łatwa do opanowania i selektywna. Przy znajomości biologii ryb bardzo skuteczna.Pod względem wędkarskim metoda jak każda inna. Niestety po "modyfikacjach sprzetowych" wykorzystywana przez kłusowników. Siejąca spustoszenie wśród ryb.Co do doświadczeń z nią związanych. Moja ulubiona metoda przy połowie okoni na błystkę z pokrywy lodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jose Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Metoda znana powszechnie i praktykowana przez pseudowędkarzy od badzo wielu lat. Dotychczas nielegalna i dobrze. Mam nadzieję, że forum nie będzie jej rozpowszechniać nawet jeśli regulamin dopuszcza jej stosowanie. Wystarczy nam, że mamy "kosiarzy". Kolego antilag dziękuję za "zatwardziałego działacza pzw i beton". Wracając do vertikala czy też łowienia w pionie. (...) Metoda bardzo prosta, łatwa do opanowania i selektywna. (...)Pod względem wędkarskim metoda jak każda inna. (...) Dwa posty zamieszczone na jednej stronie tego tematu i wzajemnie sobie zaprzeczające. Autorytet moralny jest z Pana p. markir jak chyba z nikogo innego Edytowane 3 Marca 2015 przez Fiskare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 markir Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 W którym miejscu wykluczają się i co ma do tego autorytet moralny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 MarkirMylisz vertikala z szarpakiem.Nie dziwi mnie to, bo twoje doswiadczenia z vertikalem (jak sam piszesz) to okon z lodu na szarpaka - czyli zadneJa podalem specjalnie tak szybciutko 3 przyklady lowienia w pionie Dwa pierwsze maja tyle samo wspolnego z vertikalem co twoje.Przemilcze twoje dywagacje na temat tej metody bo szkoda czasu.W nowoczesnym lowieniu vertikalowym nie ma nic z przypadku.Lowisz rybe dokladnie ta ktora cie interesuje no i sam moment zainteresowania ryby wywoluje juz przyplyw adrenaliny ,czego w innych metodach nie ma. Marxxl5lNa 8 namierzonych ryb jedna moze dwie sie skusza.Ja uwazam to za sukces Mowie o sandaczach + 90 Diabel jak zwykle tkwi w szczegolach.Zylki musza byc cieniutkie aby nie bylo spadachronu.Uzywaj fluorocarbonu ,staraj sie nie uzywac agrawekJesli nastawiasz sie glownie na vertik.to zamontuj kotlet z boku lodzi.Naplywaj nad rybe zawsze.......bla bla bla hihiNie jest to metoda zawsze skuteczna.Ktoregos razu wybralem sie na miejscowe zawody(w takich najtrudniej zapunktowac)W konkurencji sandacz tzw.polska szkola opadingu dokopala miejscowym Vertikal nie jest moja ulubiona metoda , ale stosuje ja dosyc czesto.psNie spotkalem w svensolandi wedkarza ktory nastawialby sie na sandala i lowil innaczej niz na vertika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasz196209 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 http://www.polishanglers.com/spinning/62-z-jigiem-na-sandacze-spinning-wertykalny.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Stosujesz żyłki, czy miałeś na myśli plecionki? Jeśli przypon z fluoro, to jaka średnica? Co to jest ten kotlet przy łodzi? Do tej pory próbowałem verticala, kiedy zawodził rzut i trolling. Być może ryby po prostu nie żerowały. Wiem, że męczę pytaniami, ale w realu nie znam nikogo, kto by łowił tą metodą. Dzięki Krzysiek za wyrozumiałość i podzielenie się wiedzą z krajanem z Warmii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jose Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) (...) Edytowane 7 Marca 2015 przez Fiskare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Nie no spoko Tak tak ,oczywiscie ze plecionki - nie napisalem? gapa ze mie hihicarbonik ja akurat uzywam 0.36 dlugosci to min 50 cm i laczysz zdezakowym wezelkiemKotlet? no przetwornik Jak nastawiasz sie glownie na verticala to najlepiej na mocowaniu bocznym Tak po prostu najwygodniej.Znalm ludzi co maja 2 szt i przelanczaja seJak nie wiesz co mam na mysli to znajde fotke w necie i wstawie tego mocowania ( koszt to okolo 350 sek)Naplyn najpierw na sandacze mniejsze.Poszukaj takiej zgrai i jednego stojacego troszku z boku.Na nim sie koncentruj ,ja uzywam tego typuCala trudnosc polega na byciu nad ryba ,jak to opanujesz to bedzie oki Edytowane 3 Marca 2015 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 A podpytam jeszcze . Jaki stosujesz zakres wagowy główek? Wygodniejszy jest na pewno multik, czy też zwykły kołowrotek da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Fiskare a o co ci biega?Trza bylo napisac ze to Albin i jego codzienny sprzet do lowienia a nie wymyslac jakies glupoty ze pod tv ( odnosilem sie do filmiku a nie ze niby reszta swiata)Chlopie wez ostygnij albo sie przewietrz:Zaciekle to szukam toalety jak mnie przycisnie a co do reszty podchodze ze sporym usmiechem Jakbys czytal ze zrozumieniem moje wypowiedzi w C&R to znowu glupot bys nie pisal .Nie chce mi sie drugi raz tlumaczyc ku czemu te 0.10 plecionka bo ty wiesz lepiej.Wiec moze ja sie zamkne a ty dorzucisz jakies sensowne rady Wszyscy sie posmiejemy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AnrzejT Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 normalnie wertykalnie lowi sie przy dnie caly czas utrzymujac z nim kontakt a na tym filmie szukaja pojedynczych ryb w wyzszych partiach wody (pelagic style) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) ....glowki ja stosuje wkrecane 30-40g Ale to zalezy od lowiska,wiatru,linki itd itdZdecydowanie multik,I nie bierz niczego za wyrocznie ,ja tez sie ucze .psJa caly czas mowie o sandaczach , ale tak mozna wiele innych gatunkow Edytowane 3 Marca 2015 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antilag Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 uchwyt boczny do przetwornika jest pokazany pare razy na filmiku , zreszta badzo fajny oxydowany na niebiesko .Łowienie w pelagic to odmiana vertykala . Pewnie pare osób na zaporówkach u nast tez tak łowi z powodzeniem , pytanie o wielkości , czy wychodzicie ponad typowe rozmiary 4'' ? bo z tego co zauważyłem za granicą przyjeło sie urzywać raczej wiekszych , dopiero przy słabym żerowaniu stopniowo schodzi sie z rozmiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 AnrzejT Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Guma 7" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) ? Cos mi sie wydaje ze ta guma to 12" albo 13".Ta przywieszka to i owszem pewnie bedzie 7"psja uzywam od 6" w gore Edytowane 5 Marca 2015 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
darkonis
Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"...
żeby nie było że to szarpak jakiś :
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie
Top użytkownicy dla tego pytania
26
25
21
20
Popularne dni
3 Mar
26
12 Sty
24
27 Lip
22
14 Gru
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 26 odpowiedzi
psulek 25 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
darkonis 20 odpowiedzi
Popularne dni
3 Mar 2015
26 odpowiedzi
12 Sty 2020
24 odpowiedzi
27 Lip 2017
22 odpowiedzi
14 Gru 2021
21 odpowiedzi
Popularne posty
Grecki
Jestem wędkarzem, członkiem PZW i nie ważne, że używam wszystkich metod spinningowych na sandacze, szczupaki i sumy. Wypowiadam się jako wertikalowiec. Nie jestem prawnikiem, ale za to ichtiologiem i
miramar69
Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość d
Jose
I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właś
Opublikowane grafiki
389 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi