Skocz do zawartości
  • 0

Vertical jiging (łowienie w pionie)

darkonis

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prawisz o tych gumach wyzej na fotce ?  :rolleyes:

Nie jestem jakims fanatykiem sprzeciora i jak mowilem nie jest to moja ulubiona metoda,takze kij to shimano yasei vertical jiging 185cm  14-35g i  okuma tormenta .

Gumy i owszem te po 26cm waza okolo 40g .

Edytowane przez Z Olsztyna

• 0

Używam takiego samego yaseia, białego (chociaż wędkę na początek kupiłem właściwą :) ), ale w wersji spinning. Do tej pory podpinałem zwykły kołowrotek (niepraktyczne przy jednoręcznej obsłudze), ale jak bym chciał podpiąć multika, nie będzie problemu z brakiem pazura. Rzucać tym zestawem nie zamierzam, jedynie opuszczać pod łódkę, to może z ręki nie wyleci?

• 0

Używam takiego samego yaseia, białego (chociaż wędkę na początek kupiłem właściwą :) ), ale w wersji spinning. Do tej pory podpinałem zwykły kołowrotek (niepraktyczne przy jednoręcznej obsłudze), ale jak bym chciał podpiąć multika, nie będzie problemu z brakiem pazura. Rzucać tym zestawem nie zamierzam, jedynie opuszczać pod łódkę, to może z ręki nie wyleci?

Po co wywarzać otwarte drzwi?

• 0

panowie, nie ma co generalizowac, metoda jest stara jak swiat i zanim albin ja poznal, to kilkudzeisieciu mistrzow w holandii, belgii i NRW zjadlo na niej zeby a wczesniej lowiono tak w usa (to tylko dla przykladu), i caly czas mowimy o docelowym polowie sandacza :)

nie ma jednego wlasciwego zestawu tak jak nie ma jednej wlasciwej przynety, koloru czy wielkosci i ciezaru glowki :)

kazdy kto chce tak lowic musi sam na sobie wyprobowac i po czasie stwierdzic co lezy a co nie lezy ... mi np. nie lezy vertical z multikiem i dlatego lowie na spina ... np. nie lezy mi takie lowienie bez przyponu stalowego, poniewaz szczupak chetnie potrafi zagryzc taki wabik ... nie lezy mi lowienie na grube plecionki, poniewaz chce szybko zejsc na glebokosc i prowadzic wabik w pionie a nie po skosie (prowadzenie po skosie jest zupelnym zaprzeczeniem podstaw prezentacji wertykalnej) ... nie lezy mi opowiadanie, ze wertykal to tylko bliski kontakt z dnem, poniewaz to nie jest prawda i oczywiscie mozna lowic wertykalnie w pol wody ... z czasem rozwija sie horyzont i zmieniaja przekonania :)

nie lezy mi takze powielanie watkow o tej samej tematyce, zwlaszcza, ze o wertykalu sa co najmniej dwa, calkiem spore, tematy na forum :)  (szukajka)

• Like 1

• 0

Zgadza sie , wyzej wspominalem ze juz bylo o vertikalu.Tylko ze ten poscik odnosi sie do konkretnej odmiany(ja to tak odebralem)

Playstation 5 :) ,

gdzie duzo sie plywa a malo lowi hehe.

Gdzie duza role odgrywaja monitory,zwrotnosc lodzi i umiejetnosc panowania nad plywadlem.

ps

ktos kto bedzie sie decydowal na takie lowienie musi wiedziec ze sporo bedzie plywal tylem do przodu :)

Edytowane przez Z Olsztyna
  • Like 1

• 0

Łowie vertykalnie i prosze mi uwierzyc to nie jest takie proste jak sie oponentom wydaje oczywiscie technika pomaga , łowie duźo w trollu i odrazu przypominają sie mi zarzuty jak to ryby same wskakuja do łódki , pozdrawiam

oczywiście , tak jak i w trollu można pływać i pływać bez efektu ale nie zrozumie ten nie próbował , po pierwszym weekendowym łowieniu kpletynie zmieniłem zdanie o tej metodzie

wracajac do vertykala w zeszłym  roku pare razy widzielm duze ryby stojące w poł wody , z tąd też pomysł na tą metode.

Z tego co widze to , sg monster slug 25cm wazy 50g  a 20cm 30g do tego głowka 15-28g i mam konkretną pecyne na koncu zestawu.  Do tych lzejszych zestawów z 4-5 calowymi gumami  na da sie zestaw sandaczowy do 30g , do tych 6-10'' raczej 50-60g ( i tu mam kolejny powód by zrobić xzoge 7kg :P )

Edytowane przez antilag

• 0
  • 0

Hehe   dobre :)

"................... nie wazne jest na co sie idzie, wazn..." ...z kim  ;)

Forum po to istnieje aby dyskutowac .Wazne aby nikogo nie obrazac, a to czy ktos ma racje ...zapewne ma;)

Wracajac do filmiku ...

Technika " playstation 5 " jest  troszku inna od omawianych w Piotra linkach i zasluguje na uwage .

• Like 1

• 0

Zdecydowanie , myśle ze dzieki rozwiązaniom structurescan i. si metoda jest bardzie efektywna i szybsza niz 6-7 lat temu . Łowienie już nie ogranicza sie tylko na stukaniu o dno . To już lokalizacja pojedynczych ryb i prowokacja, przynęty tez widze ze raczej urosły...

• 0

Od kilku lat na forum piszecie o tej metodzie i wielu ludzi probowalo a nikt nie pisze o efektach w Polsce i na wodzie tez nie widac tak lowiacych. To znak ze nie dziala w Posce czy nikt sie nie chce sprzedac? Skuteczne metody szybko sie rozchodza i dawno pol kraju by lowilo wertykalnie tak jak bylo z opadem.

Moze to dziala tam gdzie jest duzo ryb w momentach jak nie zeruja a u nas ryb jest malo i trzeba rzucac rzucac rzucac.

Ja lowilem tak wiele razy i dupa. Kiedys sprobuje zagranica i sie przekonam czy to ja robie zle.

Edytowane przez henluk

• 0

Eeee .... tu w Svensolandii tez nie dziala ,sandaczyki tresowane jak w PL

Holenderskie sa mniej przebiegle ......eeee  ....co by nie powiedziec ze glupsiejsze  :D

To żeś Pan strzelił niczym kulą w płot :)

Pojedzie później taki jegomość do Holandii i się mocno zdziwi jak zobaczy kilkanaście łodzi łowiących wertykalnie w jednym miejscu ;)

Szwecja Panie, Szwecja jeśli już szukać wody nieprzekłutej. 

• Like 2

• 0

Metoda  jak metoda nie należy do prostych i na pewno nie jest to szarpak, bardziej porównał bym to do drop shota .. Na pewo trzeba mieć stabilną łódź z silikiem,  inaczej nie utrzymamy się na łowisku :) .. Co do echosondy to myślę, że nie trzeba takiego osprzętu jak ten  na filmiku ..Moim zdaniem wystarczy prosta echosonda  taka żeby pokazywała dno, rybę i zarys pracującej przynęty..Nawet najlepsza  echosoda i tak nam nie powie co za ryba jest pod nami :) 

Metoda w Polsce mało skuteczna bo rzadko stosowana ... Myślę że to dobra metoda na zbiorniki zaporowe gdzie  trzeba przynętę podać w  zaczepy, nieraz na dużych głębokościach.. Ja łowię w naturalnych jeziorach i pod sandacza raczej mi się nie sprawdzi ze względu na miejsca ich przebywania ( raczej płytko 1,5-4m)  . Każde napłynięcie nad ich głowy  na takich małych głbokościach  oznacza spłoszenie ryb.. A garbusy  w pionie raczej trudniej zwabić jak na przynętę wleczoną.. 

Metoda  na pewno skuteczna na grubszego zwierza, bo dłużej można utrzymać przynętę w okolicach ryby , a jak wiadomo stare wyjadacze nie należą do sprinterów i wolą jak im się coś samo nawinie na "ryj":) .. Bardzo dobrym dodatkiem wabiącym pewnie będzie jakiś atraktor ...

Pozdrawiam

• 0

Co do połowów za granicą ..Wolę chyba nasze Polskie rybki .. Może nie obłowię się jak w Szwecji , a każda kasa wydana na sprzęt to zmarnowane pieniądze,  jednak wolę nasze ryby. Są trude , rzadkie, a każdy złowiony okaz jak cieszy:) Ta Szwecja to dla mnie jak u nas łowiska komercyjne...Praktycznie zawsze coś się złowi.. A tutaj  wielka niewiadoma :)