darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"... żeby nie było że to szarpak jakiś : http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antilag Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 same gumy ważą od 20-do 50g wiec pewnie dość szybkich 2 uncjówek sie używa do tego celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Prawisz o tych gumach wyzej na fotce ? Nie jestem jakims fanatykiem sprzeciora i jak mowilem nie jest to moja ulubiona metoda,takze kij to shimano yasei vertical jiging 185cm 14-35g i okuma tormenta .Gumy i owszem te po 26cm waza okolo 40g . Edytowane 5 Marca 2015 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Używam takiego samego yaseia, białego (chociaż wędkę na początek kupiłem właściwą ), ale w wersji spinning. Do tej pory podpinałem zwykły kołowrotek (niepraktyczne przy jednoręcznej obsłudze), ale jak bym chciał podpiąć multika, nie będzie problemu z brakiem pazura. Rzucać tym zestawem nie zamierzam, jedynie opuszczać pod łódkę, to może z ręki nie wyleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jose Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Pazur jak pazur, a wysokość przelotek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kris1 Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Używam takiego samego yaseia, białego (chociaż wędkę na początek kupiłem właściwą ), ale w wersji spinning. Do tej pory podpinałem zwykły kołowrotek (niepraktyczne przy jednoręcznej obsłudze), ale jak bym chciał podpiąć multika, nie będzie problemu z brakiem pazura. Rzucać tym zestawem nie zamierzam, jedynie opuszczać pod łódkę, to może z ręki nie wyleci?Po co wywarzać otwarte drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 panowie, nie ma co generalizowac, metoda jest stara jak swiat i zanim albin ja poznal, to kilkudzeisieciu mistrzow w holandii, belgii i NRW zjadlo na niej zeby a wczesniej lowiono tak w usa (to tylko dla przykladu), i caly czas mowimy o docelowym polowie sandacza nie ma jednego wlasciwego zestawu tak jak nie ma jednej wlasciwej przynety, koloru czy wielkosci i ciezaru glowki kazdy kto chce tak lowic musi sam na sobie wyprobowac i po czasie stwierdzic co lezy a co nie lezy ... mi np. nie lezy vertical z multikiem i dlatego lowie na spina ... np. nie lezy mi takie lowienie bez przyponu stalowego, poniewaz szczupak chetnie potrafi zagryzc taki wabik ... nie lezy mi lowienie na grube plecionki, poniewaz chce szybko zejsc na glebokosc i prowadzic wabik w pionie a nie po skosie (prowadzenie po skosie jest zupelnym zaprzeczeniem podstaw prezentacji wertykalnej) ... nie lezy mi opowiadanie, ze wertykal to tylko bliski kontakt z dnem, poniewaz to nie jest prawda i oczywiscie mozna lowic wertykalnie w pol wody ... z czasem rozwija sie horyzont i zmieniaja przekonania nie lezy mi takze powielanie watkow o tej samej tematyce, zwlaszcza, ze o wertykalu sa co najmniej dwa, calkiem spore, tematy na forum (szukajka) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Zgadza sie , wyzej wspominalem ze juz bylo o vertikalu.Tylko ze ten poscik odnosi sie do konkretnej odmiany(ja to tak odebralem) Playstation 5 ,gdzie duzo sie plywa a malo lowi hehe.Gdzie duza role odgrywaja monitory,zwrotnosc lodzi i umiejetnosc panowania nad plywadlem.psktos kto bedzie sie decydowal na takie lowienie musi wiedziec ze sporo bedzie plywal tylem do przodu Edytowane 6 Marca 2015 przez Z Olsztyna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Łowie vertykalnie i prosze mi uwierzyc to nie jest takie proste jak sie oponentom wydaje oczywiscie technika pomaga , łowie duźo w trollu i odrazu przypominają sie mi zarzuty jak to ryby same wskakuja do łódki , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antilag Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) Łowie vertykalnie i prosze mi uwierzyc to nie jest takie proste jak sie oponentom wydaje oczywiscie technika pomaga , łowie duźo w trollu i odrazu przypominają sie mi zarzuty jak to ryby same wskakuja do łódki , pozdrawiamoczywiście , tak jak i w trollu można pływać i pływać bez efektu ale nie zrozumie ten nie próbował , po pierwszym weekendowym łowieniu kpletynie zmieniłem zdanie o tej metodzie wracajac do vertykala w zeszłym roku pare razy widzielm duze ryby stojące w poł wody , z tąd też pomysł na tą metode. Z tego co widze to , sg monster slug 25cm wazy 50g a 20cm 30g do tego głowka 15-28g i mam konkretną pecyne na koncu zestawu. Do tych lzejszych zestawów z 4-5 calowymi gumami na da sie zestaw sandaczowy do 30g , do tych 6-10'' raczej 50-60g ( i tu mam kolejny powód by zrobić xzoge 7kg ) Edytowane 6 Marca 2015 przez antilag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 mowiac szczerze cw nie odgrywa takiej roli jak w klasycznym spinie, ja lowie na kijek 1 oz wszystko od 5" do 7" z jigami 14-35 gram wiecejhttp://jerkbait.pl/topic/4467-vertical-for-zander-zbieramy-pytania/http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/wywiady/vertical-for-zander-%E2%80%93-czyli-rozmowa-z-verticalf-r225http://jerkbait.pl/topic/5591-vertical-for-zander-czyli-rozmowa-z-verticalfanatics-nowy-artyku%C5%82-na-jerkbaitpl/http://jerkbait.pl/topic/17454-artyku%C5%82-vertical-for-zander-%E2%80%93-czyli-rozmowa-z-verticalfanatics/http://jerkbait.pl/topic/10463-cr-barotrauma/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antilag Opublikowano 6 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 niewiem , ale wydaje mi się ze torche sie zmieniło od 2009roku , nie mówiąc już o ostatnim linku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 no oczywiscie, dlaczego nie mialo sie zmienic ... zaczekaj jeszcze z piec lat, kiedy sie okaze, ze wertykal to czysta forma polskiej szkoly spiningu, juz widze te mikrozestawy do polowu mikropredatorow ... a tym czasem zycze udanych eksperymentow i sukcesow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Jest mala roznica miedzy pojsciem do kina na to co graja,a pojsciem na film ktory cie interesuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marxxl5 Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Pitt, Twoje ostatnie wypowiedzi to wypisz, wymaluj kwestie wygłaszane przez taką jedną bajkową postać - smerfa Mądrale , czyli "ja wszystko wiem najlepiej, a wy się jeszcze przekonacie". Kiedy otwierasz sezon? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pitt Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 znajac krytykow filmowych nie wazne jest na co sie idzie, wazny jest projektor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Hehe dobre "................... nie wazne jest na co sie idzie, wazn..." ...z kim Forum po to istnieje aby dyskutowac .Wazne aby nikogo nie obrazac, a to czy ktos ma racje ...zapewne ma;)Wracajac do filmiku ...Technika " playstation 5 " jest troszku inna od omawianych w Piotra linkach i zasluguje na uwage . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 antilag Opublikowano 7 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 Zdecydowanie , myśle ze dzieki rozwiązaniom structurescan i. si metoda jest bardzie efektywna i szybsza niz 6-7 lat temu . Łowienie już nie ogranicza sie tylko na stukaniu o dno . To już lokalizacja pojedynczych ryb i prowokacja, przynęty tez widze ze raczej urosły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 henluk Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) Od kilku lat na forum piszecie o tej metodzie i wielu ludzi probowalo a nikt nie pisze o efektach w Polsce i na wodzie tez nie widac tak lowiacych. To znak ze nie dziala w Posce czy nikt sie nie chce sprzedac? Skuteczne metody szybko sie rozchodza i dawno pol kraju by lowilo wertykalnie tak jak bylo z opadem.Moze to dziala tam gdzie jest duzo ryb w momentach jak nie zeruja a u nas ryb jest malo i trzeba rzucac rzucac rzucac.Ja lowilem tak wiele razy i dupa. Kiedys sprobuje zagranica i sie przekonam czy to ja robie zle. Edytowane 13 Marca 2015 przez henluk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 15 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 ..........hm ........ no no ,trza tylko dobrze wybrac zagranice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 henluk Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 ..........hm ........ no no ,trza tylko dobrze wybrac zagranice Szwecja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 22 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Eeee .... tu w Svensolandii tez nie dziala ,sandaczyki tresowane jak w PLHolenderskie sa mniej przebiegle ......eeee ....co by nie powiedziec ze glupsiejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Eeee .... tu w Svensolandii tez nie dziala ,sandaczyki tresowane jak w PLHolenderskie sa mniej przebiegle ......eeee ....co by nie powiedziec ze glupsiejsze To żeś Pan strzelił niczym kulą w płot Pojedzie później taki jegomość do Holandii i się mocno zdziwi jak zobaczy kilkanaście łodzi łowiących wertykalnie w jednym miejscu Szwecja Panie, Szwecja jeśli już szukać wody nieprzekłutej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 23 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 tja ale oni tam w kupie dziela sie ziolem i poluja i owszem na rybke ale ze zlota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Metoda jak metoda nie należy do prostych i na pewno nie jest to szarpak, bardziej porównał bym to do drop shota .. Na pewo trzeba mieć stabilną łódź z silikiem, inaczej nie utrzymamy się na łowisku .. Co do echosondy to myślę, że nie trzeba takiego osprzętu jak ten na filmiku ..Moim zdaniem wystarczy prosta echosonda taka żeby pokazywała dno, rybę i zarys pracującej przynęty..Nawet najlepsza echosoda i tak nam nie powie co za ryba jest pod nami Metoda w Polsce mało skuteczna bo rzadko stosowana ... Myślę że to dobra metoda na zbiorniki zaporowe gdzie trzeba przynętę podać w zaczepy, nieraz na dużych głębokościach.. Ja łowię w naturalnych jeziorach i pod sandacza raczej mi się nie sprawdzi ze względu na miejsca ich przebywania ( raczej płytko 1,5-4m) . Każde napłynięcie nad ich głowy na takich małych głbokościach oznacza spłoszenie ryb.. A garbusy w pionie raczej trudniej zwabić jak na przynętę wleczoną.. Metoda na pewno skuteczna na grubszego zwierza, bo dłużej można utrzymać przynętę w okolicach ryby , a jak wiadomo stare wyjadacze nie należą do sprinterów i wolą jak im się coś samo nawinie na "ryj":) .. Bardzo dobrym dodatkiem wabiącym pewnie będzie jakiś atraktor ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Co do połowów za granicą ..Wolę chyba nasze Polskie rybki .. Może nie obłowię się jak w Szwecji , a każda kasa wydana na sprzęt to zmarnowane pieniądze, jednak wolę nasze ryby. Są trude , rzadkie, a każdy złowiony okaz jak cieszy:) Ta Szwecja to dla mnie jak u nas łowiska komercyjne...Praktycznie zawsze coś się złowi.. A tutaj wielka niewiadoma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
darkonis
Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"...
żeby nie było że to szarpak jakiś :
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie
Top użytkownicy dla tego pytania
26
25
21
20
Popularne dni
3 Mar
26
12 Sty
24
27 Lip
22
14 Gru
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 26 odpowiedzi
psulek 25 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
darkonis 20 odpowiedzi
Popularne dni
3 Mar 2015
26 odpowiedzi
12 Sty 2020
24 odpowiedzi
27 Lip 2017
22 odpowiedzi
14 Gru 2021
21 odpowiedzi
Popularne posty
Grecki
Jestem wędkarzem, członkiem PZW i nie ważne, że używam wszystkich metod spinningowych na sandacze, szczupaki i sumy. Wypowiadam się jako wertikalowiec. Nie jestem prawnikiem, ale za to ichtiologiem i
miramar69
Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość d
Jose
I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właś
Opublikowane grafiki
389 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi