Skocz do zawartości
  • 0

Vertical jiging (łowienie w pionie)

darkonis

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tez tak mysle.

Nie bede jechal na Ebro na sumy 

I gdzies mam lososie z Gauli 

Gdzie nie rzucisz tam bior .....ble ,normalnie ohyda/masakra jakas.

Na  Olsztynska Lyne se pojde , biora ladne jelce ,aaa waaalcza ze niejeden losos moze sie schowac.

Pod warunkiem ze lowisz na babie lato.

• Like 7

• 0

Co do połowów za granicą ..Wolę chyba nasze Polskie rybki .. Może nie obłowię się jak w Szwecji , a każda kasa wydana na sprzęt to zmarnowane pieniądze,  jednak wolę nasze ryby. Są trude , rzadkie, a każdy złowiony okaz jak cieszy:) Ta Szwecja to dla mnie jak u nas łowiska komercyjne...Praktycznie zawsze coś się złowi.. A tutaj  wielka niewiadoma :)

Serio tak piszesz, czy to ironia którą ciężko wyłapac? :)

• 0

To taki podwórkowy patriotyzm:) Wiadomo że marzy mi się Szwecja czy sumy z Ebro... Ale jak się nie ma co się chce mieć to się lubi co się ma :) A tak na poważnie jeżeli chodzi o szczupaka to z zeszłorocznego sezonu jestem zadowolony nawet w Polsce . Trzeba tylko poszukać, trochę poświęcić czas, i bardziej pogłówkować a się da połowić...W wodzie gdzie brały mi średnie i małe szczupaki lub nic strzałem w dziesiątkę okazały się duże przynęty ...:)

• 0

Sposób jak sposób . Bywa bardzo skuteczny , ale jest nudny , wręcz nagrobkowy - tak samo jak trolling . .

Nie ma czegoś takiego jak opad . No może coś by wygrzebał w prowincjonalnej nomenklaturze , albo w pożal się Boże miesięcznikowatej :)

• 0

Sposób jak sposób . Bywa bardzo skuteczny , ale jest nudny , wręcz nagrobkowy - tak samo jak trolling ...

Sławku tym razem się z Tobą nie zgodzę, NUDA JEST STANEM DUCHA!

Polecam Ci książkę W. Bartoszewskiego p.t: "Życie trudne, lecz nie nudne"

:)

• Like 4

• 0

Postanowilem, ze polowie w tym sezonie na vertcala. Szczegolnie na szwedzkim jeziorze bo ciezko tam zlowic sandacza powyzej 70cm. a kolega gadajac przez tel. opusczal i podnosil przynete pod lodzia i pizdgnol najwiekszy pod 80cm. U nas tez trzeba sprobowac, bo czasami przez pare godz. brak pstrykniecia. Jaskoly 7" juz nabyte-zobaczymy.

• 0

Jak z sandaczem w j.Niegocin i Jagodne, mozna cos wydlubac-lowisz tam?

Pochodzę z okolic  Giż. nie z samego Giż.. nie łowiłem w tych jeziorach , mam kolegę co czasmi łowi na Jagodne ale  nie radzi sobie .. Pewnie sie tam wybiorę ..

Z tego co się orientuje zmienili w regulaminie wpis odnośnie  podnoszenia , opuszczania i jest tylko że nie można łowić metodą szarpaka .. Szarpak to inna metoda... Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie  mylą pojęcia) .. nie mówię tu o morzu gdzie się ostro szarpie .. Ostro szarpiąc   sandacza nie złapiesz raczej w jeziorze chyba że za "kapotę"  ... Proszę się zapoznać z filmem i dopiero mówic że taka metoda jest zabroniona ..Jigowanie ciężką guma czy kogutem to też szarpak i też zabronione ?... Przecież to też podnoszenie i opuszczanie ..

• 0

Pochodzę z okolic  Giż. nie z samego Giż.. nie łowiłem w tych jeziorach , mam kolegę co czasami łowi na Jagodne ale  nie radzi sobie..  Pewnie się tam wybiorę .. Ogólnie to jest kiepsko z sandaczem w jeziorach .. Nawet jak jest to ciężko się do niego zabrać ze spinem.. Ja już ładne parę lat szukam różnych info odnośnie sandaczy w jeziorach naturalnych i odkrywam coś nowego .. dlatego  bardzo interesuje mnie ten gatunek bo nie każdy go potrafi złowić i dobrze :) 

Panowie,

przypominam, że vertical jiging jest w naszym kraju niedozwolony (lowienie przez ciągłe opuszczanie i podnoszenie przynęty )

Z tego co się orientuje zmienili w regulaminie wpis odnośnie  podnoszenia , opuszczania i jest tylko że nie można łowić metodą szarpaka .. Szarpak to inna metoda... Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie  mylą pojęcia) .. nie mówię tu o morzu gdzie się ostro szarpie .. Ostro szarpiąc   sandacza nie złapiesz raczej w jeziorze chyba że za "kapotę"  ... Proszę się zapoznać z filmem i dopiero mówic że taka metoda jest zabroniona ..Jigowanie ciężką guma czy kogutem to też szarpak i też zabronione ?... Przecież to też podnoszenie i opuszczanie ..

• 0

Pochodzę z okolic  Giż. nie z samego Giż.. nie łowiłem w tych jeziorach , mam kolegę co czasami łowi na Jagodne ale  nie radzi sobie..  Pewnie się tam wybiorę .. Ogólnie to jest kiepsko z sandaczem w jeziorach .. Nawet jak jest to ciężko się do niego zabrać ze spinem.. Ja już ładne parę lat szukam różnych info odnośnie sandaczy w jeziorach naturalnych i odkrywam coś nowego .. dlatego  bardzo interesuje mnie ten gatunek bo nie każdy go potrafi złowić i dobrze :) 

Panowie,

przypominam, że vertical jiging jest w naszym kraju niedozwolony (lowienie przez ciągłe opuszczanie i podnoszenie przynęty )

• 0

Z regulaminu usunęli, ale został zapis w akcie nadrzędnym, czyli w ustawie o rybactwie śródlądowym:

"Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

(...)

12) wędką:

(...)

c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem,"

Niestety część strażników dalej będzie vertical podciągało pod ten wpis :/

• 0

Bo  cześć strażników to niestety nie obrażając... nieuki , a ich praca niestety wymaga znajomość aktualnych przepisów itp.. Ale trudno się dziwić do ich podejścia w stosunku do swojej pracy ( zarobki jakie mamy w tym kraju)..W każdym bądź razie raczej sprawa jest do wygrania w procesie sądowym ... Widziałem gorszych szarpakowców z krótkimi wędeczkami po 30cm i podlodówką na łódce ... takich bym karał bezwzględnie .. Łowienie na podlodówkę z łodzi świadczy tylko o  nieudolności  na rybach takiego osobnika ..

• 0

Postanowilem, ze polowie w tym sezonie na vertcala. Szczegolnie na szwedzkim jeziorze bo ciezko tam zlowic sandacza powyzej 70cm. a kolega gadajac przez tel. opusczal i podnosil przynete pod lodzia i pizdgnol najwiekszy pod 80cm. U nas tez trzeba sprobowac, bo czasami przez pare godz. brak pstrykniecia. Jaskoly 7" juz nabyte-zobaczymy.

Odnosiłem do tej wypowiedzi.

• 0

".. Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie mylą pojęcia) .. .."

darkonis --możesz jaśniej z tym,że vertical to nie podnoszenie i opuszczenie.

Człek całe życie się uczy. :)

Edytowane przez Z Olsztyna

• 0

Przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku że warto pogłębić wiedze o vertical-u. Zdobyłem film Vertical jigging produkcji WMH, obejrzałem i entuzjazm opadł. Wiedziałem jest to sprzętowo wymagające łowienie ale takiego zagęszczenia elektroniki na m2 to się nie spodziewałem :).  A tak poważnie widziałem Niemców jak łapali verticalem na Odrze trzeba przyznać że mieli niezłe efekty.