darkonis Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"... żeby nie było że to szarpak jakiś : http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Tez tak mysle.Nie bede jechal na Ebro na sumy I gdzies mam lososie z Gauli Gdzie nie rzucisz tam bior .....ble ,normalnie ohyda/masakra jakas.Na Olsztynska Lyne se pojde , biora ladne jelce ,aaa waaalcza ze niejeden losos moze sie schowac.Pod warunkiem ze lowisz na babie lato. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Krzysiek poprawiles mi humor przed snem-naprawde dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Co do połowów za granicą ..Wolę chyba nasze Polskie rybki .. Może nie obłowię się jak w Szwecji , a każda kasa wydana na sprzęt to zmarnowane pieniądze, jednak wolę nasze ryby. Są trude , rzadkie, a każdy złowiony okaz jak cieszy:) Ta Szwecja to dla mnie jak u nas łowiska komercyjne...Praktycznie zawsze coś się złowi.. A tutaj wielka niewiadoma Serio tak piszesz, czy to ironia którą ciężko wyłapac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 To taki podwørkowy patryjotyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 To taki podwórkowy patriotyzm:) Wiadomo że marzy mi się Szwecja czy sumy z Ebro... Ale jak się nie ma co się chce mieć to się lubi co się ma A tak na poważnie jeżeli chodzi o szczupaka to z zeszłorocznego sezonu jestem zadowolony nawet w Polsce . Trzeba tylko poszukać, trochę poświęcić czas, i bardziej pogłówkować a się da połowić...W wodzie gdzie brały mi średnie i małe szczupaki lub nic strzałem w dziesiątkę okazały się duże przynęty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość mikolaj Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 No ,to ja Ci wód w mojej okolicy gdzie baaaardzo będziesz musiał pogłówkować mogę dużo polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Sposób jak sposób . Bywa bardzo skuteczny , ale jest nudny , wręcz nagrobkowy - tak samo jak trolling . .Nie ma czegoś takiego jak opad . No może coś by wygrzebał w prowincjonalnej nomenklaturze , albo w pożal się Boże miesięcznikowatej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Baars Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Sposób jak sposób . Bywa bardzo skuteczny , ale jest nudny , wręcz nagrobkowy - tak samo jak trolling ...Sławku tym razem się z Tobą nie zgodzę, NUDA JEST STANEM DUCHA!Polecam Ci książkę W. Bartoszewskiego p.t: "Życie trudne, lecz nie nudne" 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Jedno oko gapi się na echo , drugie obserwuje szyjkę butli z winem , łódka dryfuje , zestaw dynda spodem - mój trudny charakter , przy nudnym zajęciu . Ale opad - dno przy tym .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Całusek sandacza :_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) .Duzy sandacz oglada tylko przynete Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zuraw16 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Vertical jigging Od podstaw,posiada ktoś z Was ten film wmh? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Postanowilem, ze polowie w tym sezonie na vertcala. Szczegolnie na szwedzkim jeziorze bo ciezko tam zlowic sandacza powyzej 70cm. a kolega gadajac przez tel. opusczal i podnosil przynete pod lodzia i pizdgnol najwiekszy pod 80cm. U nas tez trzeba sprobowac, bo czasami przez pare godz. brak pstrykniecia. Jaskoly 7" juz nabyte-zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Na sandały z naturalnych jezior to to może być najskuteczniejsza metoda .. Kwestia tylko odpowiedniego sprzętu (echo , łódź )... ja takowego nie za bardzo posiadam to nie mam jak to ruszyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bomber Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Jak z sandaczem w j.Niegocin i Jagodne, mozna cos wydlubac-lowisz tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gadda Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Panowie,przypominam, że vertical jiging jest w naszym kraju niedozwolony (lowienie przez ciągłe opuszczanie i podnoszenie przynęty ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirko filipovic Opublikowano 1 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Panowie I Panie nie tylo poruszaja sie po Polskich wodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Jak z sandaczem w j.Niegocin i Jagodne, mozna cos wydlubac-lowisz tam?Pochodzę z okolic Giż. nie z samego Giż.. nie łowiłem w tych jeziorach , mam kolegę co czasmi łowi na Jagodne ale nie radzi sobie .. Pewnie sie tam wybiorę .. Z tego co się orientuje zmienili w regulaminie wpis odnośnie podnoszenia , opuszczania i jest tylko że nie można łowić metodą szarpaka .. Szarpak to inna metoda... Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie mylą pojęcia) .. nie mówię tu o morzu gdzie się ostro szarpie .. Ostro szarpiąc sandacza nie złapiesz raczej w jeziorze chyba że za "kapotę" ... Proszę się zapoznać z filmem i dopiero mówic że taka metoda jest zabroniona ..Jigowanie ciężką guma czy kogutem to też szarpak i też zabronione ?... Przecież to też podnoszenie i opuszczanie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Jak z sandaczem w j.Niegocin i Jagodne, mozna cos wydlubac-lowisz tam? Pochodzę z okolic Giż. nie z samego Giż.. nie łowiłem w tych jeziorach , mam kolegę co czasami łowi na Jagodne ale nie radzi sobie.. Pewnie się tam wybiorę .. Ogólnie to jest kiepsko z sandaczem w jeziorach .. Nawet jak jest to ciężko się do niego zabrać ze spinem.. Ja już ładne parę lat szukam różnych info odnośnie sandaczy w jeziorach naturalnych i odkrywam coś nowego .. dlatego bardzo interesuje mnie ten gatunek bo nie każdy go potrafi złowić i dobrze Panowie,przypominam, że vertical jiging jest w naszym kraju niedozwolony (lowienie przez ciągłe opuszczanie i podnoszenie przynęty )Z tego co się orientuje zmienili w regulaminie wpis odnośnie podnoszenia , opuszczania i jest tylko że nie można łowić metodą szarpaka .. Szarpak to inna metoda... Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie mylą pojęcia) .. nie mówię tu o morzu gdzie się ostro szarpie .. Ostro szarpiąc sandacza nie złapiesz raczej w jeziorze chyba że za "kapotę" ... Proszę się zapoznać z filmem i dopiero mówic że taka metoda jest zabroniona ..Jigowanie ciężką guma czy kogutem to też szarpak i też zabronione ?... Przecież to też podnoszenie i opuszczanie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Jak z sandaczem w j.Niegocin i Jagodne, mozna cos wydlubac-lowisz tam? Pochodzę z okolic Giż. nie z samego Giż.. nie łowiłem w tych jeziorach , mam kolegę co czasami łowi na Jagodne ale nie radzi sobie.. Pewnie się tam wybiorę .. Ogólnie to jest kiepsko z sandaczem w jeziorach .. Nawet jak jest to ciężko się do niego zabrać ze spinem.. Ja już ładne parę lat szukam różnych info odnośnie sandaczy w jeziorach naturalnych i odkrywam coś nowego .. dlatego bardzo interesuje mnie ten gatunek bo nie każdy go potrafi złowić i dobrze Panowie,przypominam, że vertical jiging jest w naszym kraju niedozwolony (lowienie przez ciągłe opuszczanie i podnoszenie przynęty )Z tego co się orientuje zmienili w regulaminie wpis odnośnie podnoszenia , opuszczania i jest tylko że nie można łowić metodą szarpaka .. Szarpak to inna metoda... Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie mylą pojęcia) .. nie mówię tu o morzu gdzie się ostro szarpie .. Ostro szarpiąc sandacza nie złapiesz raczej w jeziorze chyba że za "kapotę" ... Proszę się zapoznać z filmem i dopiero mówic że taka metoda jest zabroniona ..Jigowanie ciężką guma czy kogutem to też szarpak i też zabronione ?... Przecież to też podnoszenie i opuszczanie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siewicz Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Z tego co się orientuje zmienili w regulaminie wpis odnośnie podnoszenia , opuszczania i jest tylko że nie można łowić metodą szarpaka .. Szarpak to inna metoda... Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie mylą pojęcia) .. nie mówię tu o morzu gdzie się ostro szarpie .. Ostro szarpiąc sandacza nie złapiesz raczej w jeziorze chyba że za "kapotę" ... Proszę się zapoznać z filmem i dopiero mówic że taka metoda jest zabroniona ..Jigowanie ciężką guma czy kogutem to też szarpak i też zabronione ?... Przecież to też podnoszenie i opuszczanie .. Z regulaminu usunęli, ale został zapis w akcie nadrzędnym, czyli w ustawie o rybactwie śródlądowym: "Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:(...)12) wędką:(...)c) przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem łowienia ryb pod lodem," Niestety część strażników dalej będzie vertical podciągało pod ten wpis :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darkonis Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Bo cześć strażników to niestety nie obrażając... nieuki , a ich praca niestety wymaga znajomość aktualnych przepisów itp.. Ale trudno się dziwić do ich podejścia w stosunku do swojej pracy ( zarobki jakie mamy w tym kraju)..W każdym bądź razie raczej sprawa jest do wygrania w procesie sądowym ... Widziałem gorszych szarpakowców z krótkimi wędeczkami po 30cm i podlodówką na łódce ... takich bym karał bezwzględnie .. Łowienie na podlodówkę z łodzi świadczy tylko o nieudolności na rybach takiego osobnika .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gadda Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Postanowilem, ze polowie w tym sezonie na vertcala. Szczegolnie na szwedzkim jeziorze bo ciezko tam zlowic sandacza powyzej 70cm. a kolega gadajac przez tel. opusczal i podnosil przynete pod lodzia i pizdgnol najwiekszy pod 80cm. U nas tez trzeba sprobowac, bo czasami przez pare godz. brak pstrykniecia. Jaskoly 7" juz nabyte-zobaczymy.Odnosiłem do tej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) ".. Po za tym łowienie w pionie to nie tylko podnoszenie i opuszczanie (co niektórzy kompletnie mylą pojęcia) .. .."darkonis --możesz jaśniej z tym,że vertical to nie podnoszenie i opuszczenie. Człek całe życie się uczy. Edytowane 4 Marca 2016 przez Z Olsztyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek1 Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Przeczytałem cały wątek i doszedłem do wniosku że warto pogłębić wiedze o vertical-u. Zdobyłem film Vertical jigging produkcji WMH, obejrzałem i entuzjazm opadł. Wiedziałem jest to sprzętowo wymagające łowienie ale takiego zagęszczenia elektroniki na m2 to się nie spodziewałem . A tak poważnie widziałem Niemców jak łapali verticalem na Odrze trzeba przyznać że mieli niezłe efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
darkonis
Co o tym sądzicie ? Napewno lepsza ta metoda niż popularny "troling"...
żeby nie było że to szarpak jakiś :
http://www.wedkarskiswiat.pl/wedkarski-swiat/149-ws-112011/1763-vertical-jigging-czyli-dzigowanie-w-pionie
Top użytkownicy dla tego pytania
26
25
21
20
Popularne dni
3 Mar
26
12 Sty
24
27 Lip
22
14 Gru
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Z Olsztyna 26 odpowiedzi
psulek 25 odpowiedzi
Koza11 21 odpowiedzi
darkonis 20 odpowiedzi
Popularne dni
3 Mar 2015
26 odpowiedzi
12 Sty 2020
24 odpowiedzi
27 Lip 2017
22 odpowiedzi
14 Gru 2021
21 odpowiedzi
Popularne posty
Grecki
Jestem wędkarzem, członkiem PZW i nie ważne, że używam wszystkich metod spinningowych na sandacze, szczupaki i sumy. Wypowiadam się jako wertikalowiec. Nie jestem prawnikiem, ale za to ichtiologiem i
miramar69
Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość d
Jose
I jak każda metoda również wymagająca umiejętności. Proszę kolegów aby się tym filmikiem nie sugerowali, bo gość obstawiony echosondami to ekstrema i w rzeczywistości nikt tak nie łowi, chyba, że właś
Opublikowane grafiki
389 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi