Skocz do zawartości
  • 0

Vertical jiging (łowienie w pionie)

darkonis

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy możecie polecić  kijek , gotowiec , raczej budżetowy 500+- do wertykala pod sandałka  . Najlepiej gdyby parametry były : jednoskład 1.8m ( max 2m ) do 40g , z pazurem oczywiście . Coś z shimano , daiwy , jaxona , dragona  etc...  :D  

Edytowane przez 'mat

• 0

Temat galopuje aż miło, bo jest nieperspektywiczny w PL. Masz panoptixa?

Dla wędkarzy w PL ograniczenie ustawowe zaczyna przestawać być wiążące - zamieszczę niebawem zdjęcie ekipy z Z. Zegrzyńskiego, którą widziałem już kilka razy, a która to bez żenady praktykuje verta (pychówka ze spaliną i elektrykiem, echosonda na burcie i 2ch wędkarzy łowiących wertykalnie...)

• 0

Dla wędkarzy w PL ograniczenie ustawowe zaczyna przestawać być wiążące - zamieszczę niebawem zdjęcie ekipy z Z. Zegrzyńskiego, którą widziałem już kilka razy, a która to bez żenady praktykuje verta (pychówka ze spaliną i elektrykiem, echosonda na burcie i 2ch wędkarzy łowiących wertykalnie...)Ma

Mario, też zdaję sobie z tego sprawę, ale nie każdy ma zdrowie i czas przekonywać, że jaskółka na pojedynczym haku to nie jest szarpak...

• 0

Dla wędkarzy w PL ograniczenie ustawowe zaczyna przestawać być wiążące - zamieszczę niebawem zdjęcie ekipy z Z. Zegrzyńskiego, którą widziałem już kilka razy, a która to bez żenady praktykuje verta (pychówka ze spaliną i elektrykiem, echosonda na burcie i 2ch wędkarzy łowiących wertykalnie...)

czy Twoim zdaniem, to jest nie zgodne z jednym z regulaminów ?

• 0

Czy możecie polecić  kijek , gotowiec , raczej budżetowy 500+- do wertykala pod sandałka  . Najlepiej gdyby parametry były : jednoskład 1.8m ( max 2m ) do 40g , z pazurem oczywiście . Coś z shimano , daiwy , jaxona , dragona  etc...  :D  

SHIMANO YASEI AX SPG Vertical Jigging Cast, 1.85m

nie narzekam ;)

Edytowane przez Z Olsztyna
  • Like 1

• 0

czy Twoim zdaniem, to jest nie zgodne z jednym z regulaminów ?

Było już o tym wiele razy na forum...

Polecam lekturze art. 8 ustawy o rybactwie śródlądowym, która jest nadrzędna w stosunku do RAPR.

Myślisz, że ta metoda nie rozwijałaby się dynamicznie w PL gdyby nie to, ustawowe, ograniczenie?

• 0
Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:

12)wędką:

a)w odległości mniejszej niż 50 m od rozstawionych w wodzie narzędzi połowowych uprawnionego do rybactwa oraz oznakowanych przez

uprawnionego do rybactwa krześlisk,

b)w odległości mniejszej niż 75 m od znaku oznaczającego dokonywanie

podwodnego połowu ryb kuszą,

c)przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem

łowienia ryb pod lodem,

d)wytwarzającą w wodzie pole elektryczne;

Edytowane przez MajKar

• 0

Jak dla mnie to cały ten REGULAMIN oraz cała TA otoczka zła wokół : trolingu, Verticala, łowienia na martwą bądź żywą rybkę i td i tp JEST O DUPĘ POTŁUC> :P

Jest to tylko utrudnianie i upierdliwość dla NORMALNYCH WĘDKARZY.

Ci co kłusują siatami , szarpakiem , a ostatnio elektryczną wędką i kwokiem (TAK TAK panowie nie ma śmiacia) mają to wszystko do kupy w głębokiej DUP.........E.

Jeszcze raz powtarzam NIE TEDY DROGA , zakazami nic się nie zrobi tylko pogorszy sprawę. 

Poza tym Vertical to nie ciągłe podnoszenie i szarpanie , tak mogą tylko twierdzić Ci którzy tego nigdy nie próbowali. Bezmózgie trolowanie i szarpanie verticalne nie daje sukcesów. No ale "RÓBTA CO CHCETA"

Echosąd też już zakazują, połowu ze środków pływających też zakazują, brodzenia zakazują, wywozu zakazują, połowu na rybkę zakazują ..........

Niedługo strach będzie się pokazać nad woda..... 

...... a kłusole się cieszą i mają to wszystko w D......E , rybacy golą siatami aż miło, PZW robi wałki na zarybieniach  - a my trolujemy sobie na JERKU o jakiś niestworzonych sposobach wędkarskich czy przypadkiem to nie teges.

Murzyni mają lepiej , niż normalny wędkarz w tym kraju.

• Like 14

• 0

No i weź się o kijaszka zapytaj. A murzyni mają przesrane ;)

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Jak chcesz kijaszka to mam takie cudo na GAWASIE CONQER 60gr w caście NOWE i do tego jakieś NOWE Shimano CURADO tyż się znajdzie w szafie. 

Mam już dosyć VERTICALA - choć dopiero zacząłem ale przeczytałem ten tekst  :D  :D  :D  :D  :D  ;) .

post-47757-0-06860400-1501172587_thumb.jpg

post-47757-0-17650700-1501172662_thumb.jpg

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:
12)wędką:
a)w odległości mniejszej niż 50 m od rozstawionych w wodzie narzędzi połowowych uprawnionego do rybactwa oraz oznakowanych przez
uprawnionego do rybactwa krześlisk,
b)w odległości mniejszej niż 75 m od znaku oznaczającego dokonywanie
podwodnego połowu ryb kuszą,
c)przez podnoszenie i opuszczanie przynęty w sposób ciągły, z wyjątkiem
łowienia ryb pod lodem,
d)wytwarzającą w wodzie pole elektryczne;

a jak się ma to do połowu sandacza z opadu - czy nie jest to ciągłe podnoszenie i opuszczanie przynęty ?

• Like 1

• 0

A ja powiem jeszcze TAK: siedzą w tych swoich trolowniach i móżdżą jak psy ogrodnika jakby tu jeszcze sprawę skomplikować. 

Nie mamy łódki , echa. wędki - to KUR...... zrobimy im zakaz  i nie będę patrzył jak jeden z drugim mi tu po naszej wodzie pływają i łowią.

Panowie to nie metody są złe , tylko niektórzy ludzie "TROCHĘ" inaczej podchodzą do sprawy - jak Karol zauważył.

Przecież troling to jedna z dopuszczonych metod występujących w wędkarstwie , .................... dlaczego się więc ją ogranicza/zakazuje skoro jest zatwierdzona/dopuszczona  w podstawowym akcie prawnym - REGULAMINIE ???

Czym się różni wędkowanie vertykalne w lipcu od tego w styczniu ???

Bo chyba nie tym , że w zimie glut do nosa przymarza , a tu pot po d...e się leje.

Edytowane przez miramar69