Skocz do zawartości

Ryobi Arctica Dragon czy Konger

resiak82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś z kolegów jest posiadaczem kołowrotka Ryobi Arctica. Chodzi mi o to który jest z jakiej dystrybucji. Dragon niby robi lepszy i można je rozpoznać po napisie na stópce "Wszystkie kołowrotki wyprodukowane dla Design Fishing Sp. z o.o. będą łatwe do rozpoznania, ponieważ na stopce wybity będzie numer autoryzowanego dystrybutora w Polsce: G201, na pudełku znajdzie się naklejka „5 LAT GWARANCJI” a wewnątrz karta gwarancyjna DRAGON-RYOBI. Przypominamy, że zakupu sprzętu pochodzącego spoza oficjalnej sieci dystrybucji każdy wędkarz dokonuje na własne ryzyko i w przyszłości musi liczyć się z różnymi komplikacjami, np.w przypadku konieczności naprawy gwarancyjnej"

Wczoraj pisałem maila do przedstawiciela firmy dragon czy Ryobi ma korbkę z aluminiową gałką i odpisał że tak. Dzisiaj w sklepie oglądałem Arctica 5000 i miał plastikowe wykończenie korbki a sprzedawca twierdził, że są z dystrybucji Dragon i ku mojemu zdziwieniu na stópce miał napis G201... A więc teraz jestem kompletnie wygłupiony czy dla dragona robią z aluminiową i plastikową korbką.

Dlatego moje pytanie do posiadaczy tych młynków jak jest u Was?

W końcu czerwca dotarła do mnie Arctica 6000 z Pl według oznaczeń jest z dystrybucji Dragona.

Cena jest obecnie na tyle atrakcyjna, że wziąłem ją by m.in. porównać do modeli z lat wcześniejszych i mieć osobiste odniesienie do różnych forumowych ciekawostek głoszonych przez " specjalistów " . A w razie, gdyby faktycznie był to plastik, miałbym części zapasowe i skręcaną rączkę do starszych modeli. 

Zrobiłem test w celu zweryfikowania materiału z którego wykonano obudowę, dla zainteresowanych: rylcem zarysowałem obudowę od strony wewnętrznej i według mojej oceny, materiałem jakiego użyto na pewno nie jest tworzywo sztuczne. Materiał posiada cechy materiału metalowego, prawdopodobnie stop aluminium, czyli jest tak jak w opisie podaje producent i powtarza dystrybutor.

Rotor według opisu producenta jest wykonany z połączenia metalu i tworzywa sztucznego i to też mogę potwierdzić, z tworzywa jest element stylizowany z zewnątrz na włókno węglowe ( czarno-złoty).

Kołowrotek jest dobrze spasowany, po obwitym przesmarowaniu kręci tak jak lubię, pewnie wiele AJ pomoże wyciągnąć z morza nim się rozsypie  ;) .

Edytowane przez marek0l

W końcu czerwca dotarła do mnie Arctica 6000 z Pl według oznaczeń jest z dystrybucji Dragona.

Cena jest obecnie na tyle atrakcyjna, że wziąłem ją by m.in. porównać do modeli z lat wcześniejszych i mieć osobiste odniesienie do różnych forumowych ciekawostek głoszonych przez " specjalistów " . A w razie, gdyby faktycznie był to plastik, miałbym części zapasowe i skręcaną rączkę do starszych modeli. 

Zrobiłem test w celu zweryfikowania materiału z którego wykonano obudowę, dla zainteresowanych: rylcem zarysowałem obudowę od strony wewnętrznej i według mojej oceny, materiałem jakiego użyto na pewno nie jest tworzywo sztuczne. Materiał posiada cechy materiału metalowego, prawdopodobnie stop aluminium, czyli jest tak jak w opisie podaje producent i powtarza dystrybutor.

Rotor według opisu producenta jest wykonany z połączenia metalu i tworzywa sztucznego i to też mogę potwierdzić, z tworzywa jest element stylizowany z zewnątrz na włókno węglowe ( czarno-złoty).

Kołowrotek jest dobrze spasowany, po obwitym przesmarowaniu kręci tak jak lubię, pewnie wiele AJ pomoże wyciągnąć z morza nim się rozsypie  ;) .

Ja piszę na podstawie kołowrotka kolegi w rozmiarze 4000 i absolutnie nie jest to aluminium tylko jakiś kompozyt - wg producenta kompozyt (FG-HGN). Czyli mówiąc inaczej plastik  :D

Pokazała sie druga generacja tych kolowrotków.

Co o niej myslicie?

Jednego z tych trzech pora wybrac  :P fd ,cf ia moze druga generacja?

sorki za link ...pierwszy z brzegu..

http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-arctica-ii-2-3000-japan-ko-ph-i4537545444.html

Co o niej myslicie?

Jednego z tych trzech pora wybrac  :P fd ,cf ia moze druga generacja?

sorki za link ...pierwszy z brzegu..

http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-arctica-ii-2-3000-japan-ko-ph-i4537545444.html

Jeśli ma metalową obudowę i nie składaną korbkę jak na foto to może to być bardzo fajna, prosta w konstrukcji alternatywa dla stukających na wormshafcie Red Arców i Zauberów.

Nie bierz młynków Dragona . ..  Ja kupiłem ich 2 młynki  i ... stałoszpulowiec zajechał się po sezonie (jeszcze tak delikatnej przekładni to nie widziałem nawet w tańszych modelach).. A multiplikator to też porażka... kupiłem w maju i ostatnio  pękła sprężyna . Niby pięć lat gwrancji , ale  co z tego jak go musisz rozebrać , przesmarować i stracisz wtedy gwarancję. W ogóle to harczy i szumi   .. Jak już bierzesz młynek dragona to bierz z pobliskiego sklepu i wykorzystaj te ich 5lat gwarancji z każą pierdołą nieś go do serwisu , to Ci zrobią darmowy przegląd i przesmarują ..Ja zrobiłem błąd i kupiłem na allegro.. Naprawiam i smaruje sam..Porażka ...Jak bym mógł cofnąć czas..aj

Bierz tego Ryobi lub jakiś spro

Edytowane przez darkonis

Nie bierz młynków Dragona . ..  Ja kupiłem ich 2 młynki  i ... stałoszpulowiec zajechał się po sezonie (jeszcze tak delikatnej przekładni to nie widziałem nawet w tańszych modelach).. A multiplikator to też porażka... kupiłem w maju i ostatnio  pękła sprężyna . Niby pięć lat gwrancji , ale  co z tego jak go musisz rozebrać , przesmarować i stracisz wtedy gwarancję. W ogóle to harczy i szumi   .. Jak już bierzesz młynek dragona to bierz z pobliskiego sklepu i wykorzystaj te ich 5lat gwarancji z każą pierdołą nieś go do serwisu , to Ci zrobią darmowy przegląd i przesmarują ..Ja zrobiłem błąd i kupiłem na allegro.. Naprawiam i smaruje sam..Porażka ...Jak bym mógł cofnąć czas..aj

Bierz tego Ryobi lub jakiś spro

Zgadzam się w pełni,bierz spro lub ryobi.Zaczarowany przez pana z dragona kupiłem kiedyś Team Dragona roz.2000  jeden z klonów spro.Niewiem gdzie miałem oczy,już po nawinięciu plecionki żałowałem kasy na takiego klekota.Spasowanie elementów w porównaniu do spro dużo gorsze,luzy chyba wszędzie :angry: .Spro(mam red arca w tzw.rezerwie) moim zdaniem to dużo lepsza jakość.Kręcioły ryobi poznawałem tylko na sucho i wrażenia pozytywne jak na te ceny,a w dragonach fajna jest tylko gwarancja.TD nie używam nawet jako przewijaka bo leci mi z rąk,ze śmiechu ;) Moja opinia dotyczy modeli sprzed 3 i więcej lat.

Co o niej myslicie?

Ta druga generacja na antypodach jest dostępna od co najmniej dwóch lat.

W Europie sporadycznie ukazywała się u internetowych sprzedawców z UK.

W opisach zawsze stoi, że korpus, dekiel korpusu i rotor są z metalu.

Od pewnego czasu Tubertini na rynek włoski oferuje ten kołowrotek w barwach czarno-srebrnych ze składaną korbą.

Nie wiem kto dostrzegł podobieństwo do Vertigo, przecież to zupełnie inne korpusy. :rolleyes:

W wersji FD ze skręcaną korbą i gumowatym knobem, można zamienić dwie tuleje teflonowe w knobie na łożyska i masz wtedy 7+1 jak w wersji CF.