resiak82 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Witam. Czy ktoś z kolegów jest posiadaczem kołowrotka Ryobi Arctica. Chodzi mi o to który jest z jakiej dystrybucji. Dragon niby robi lepszy i można je rozpoznać po napisie na stópce "Wszystkie kołowrotki wyprodukowane dla Design Fishing Sp. z o.o. będą łatwe do rozpoznania, ponieważ na stopce wybity będzie numer autoryzowanego dystrybutora w Polsce: G201, na pudełku znajdzie się naklejka „5 LAT GWARANCJI” a wewnątrz karta gwarancyjna DRAGON-RYOBI. Przypominamy, że zakupu sprzętu pochodzącego spoza oficjalnej sieci dystrybucji każdy wędkarz dokonuje na własne ryzyko i w przyszłości musi liczyć się z różnymi komplikacjami, np.w przypadku konieczności naprawy gwarancyjnej" Wczoraj pisałem maila do przedstawiciela firmy dragon czy Ryobi ma korbkę z aluminiową gałką i odpisał że tak. Dzisiaj w sklepie oglądałem Arctica 5000 i miał plastikowe wykończenie korbki a sprzedawca twierdził, że są z dystrybucji Dragon i ku mojemu zdziwieniu na stópce miał napis G201... A więc teraz jestem kompletnie wygłupiony czy dla dragona robią z aluminiową i plastikową korbką.Dlatego moje pytanie do posiadaczy tych młynków jak jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Również posiadam arctice 5000 z "plastikowym" knobem. Wybity nr g201 na stopce. W pudełku karta gwarancyjna Dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Czyli wniosek taki z tego że dla dragona robią z plastikową i z aluminiową rączką. Jeśli masz wybite G201 to masz z dystrybucji Dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja mam od prawie 4 sezonów, na pewno nie dystrybucja Dragona ale i tak polecam, świetne relacja cena/jakość, u mnie rozmiar 1000 przy ul i klenio - jaziowym łowieniu sprawdza się wyśmienicie. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Piotreq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Foto i kilka słów o Arctica 4000 po czterech latach morskiego spinningu link 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Należy pamiętać, że Arctica z dystrybucji Dragona nie ma już metalowej obudowy i rotora tylko plastik i w zasadzie jest to teraz bliźniak Team Dragona FD700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Może to ktos potwierdzić? na zdjeciach wygląda identycznie z tą od ryobi? możliwe żeby specjalnie dla dragona wypuszzali plastikową arctice? (orginalna też nie jest full metal) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) W końcu czerwca dotarła do mnie Arctica 6000 z Pl według oznaczeń jest z dystrybucji Dragona.Cena jest obecnie na tyle atrakcyjna, że wziąłem ją by m.in. porównać do modeli z lat wcześniejszych i mieć osobiste odniesienie do różnych forumowych ciekawostek głoszonych przez " specjalistów " . A w razie, gdyby faktycznie był to plastik, miałbym części zapasowe i skręcaną rączkę do starszych modeli. Zrobiłem test w celu zweryfikowania materiału z którego wykonano obudowę, dla zainteresowanych: rylcem zarysowałem obudowę od strony wewnętrznej i według mojej oceny, materiałem jakiego użyto na pewno nie jest tworzywo sztuczne. Materiał posiada cechy materiału metalowego, prawdopodobnie stop aluminium, czyli jest tak jak w opisie podaje producent i powtarza dystrybutor. Rotor według opisu producenta jest wykonany z połączenia metalu i tworzywa sztucznego i to też mogę potwierdzić, z tworzywa jest element stylizowany z zewnątrz na włókno węglowe ( czarno-złoty). Kołowrotek jest dobrze spasowany, po obwitym przesmarowaniu kręci tak jak lubię, pewnie wiele AJ pomoże wyciągnąć z morza nim się rozsypie . Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez marek0l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Mam Arcticę 7000 - używam od 1,5 roku na dorsze. Trochę dziwił mnie na początku metalowy uchwyt korbki (w zimie "niefajny" )ale przyzwyczaiłem się. Poza tym nic się nie dzieje i na razie pracuje bardzo dobrze a trochęjuż popracował.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Ja też mam arctice 5000 z dystrybucji bezpośrednio od ryobi i nie mogę powiedziec złego słowa (z ciekawostek z plecionką wazy 450 gram) dzieki marek0l za info z pierwszej ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 W końcu czerwca dotarła do mnie Arctica 6000 z Pl według oznaczeń jest z dystrybucji Dragona.Cena jest obecnie na tyle atrakcyjna, że wziąłem ją by m.in. porównać do modeli z lat wcześniejszych i mieć osobiste odniesienie do różnych forumowych ciekawostek głoszonych przez " specjalistów " . A w razie, gdyby faktycznie był to plastik, miałbym części zapasowe i skręcaną rączkę do starszych modeli. Zrobiłem test w celu zweryfikowania materiału z którego wykonano obudowę, dla zainteresowanych: rylcem zarysowałem obudowę od strony wewnętrznej i według mojej oceny, materiałem jakiego użyto na pewno nie jest tworzywo sztuczne. Materiał posiada cechy materiału metalowego, prawdopodobnie stop aluminium, czyli jest tak jak w opisie podaje producent i powtarza dystrybutor. Rotor według opisu producenta jest wykonany z połączenia metalu i tworzywa sztucznego i to też mogę potwierdzić, z tworzywa jest element stylizowany z zewnątrz na włókno węglowe ( czarno-złoty). Kołowrotek jest dobrze spasowany, po obwitym przesmarowaniu kręci tak jak lubię, pewnie wiele AJ pomoże wyciągnąć z morza nim się rozsypie . Ja piszę na podstawie kołowrotka kolegi w rozmiarze 4000 i absolutnie nie jest to aluminium tylko jakiś kompozyt - wg producenta kompozyt (FG-HGN). Czyli mówiąc inaczej plastik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 W przypadku egzemplarza posiadanego przeze mnie, obudowy absolutnie nie wykonano z kompozytu FG-HGN, producent opisuje tymi słowy: High power full metal body of brilliant corrosion resistance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Arctica 5000 made in Japan ma aluminiowa okrągła rączkę z dziurami, to co robi teraz Dragon to plastik fantastik...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Arctica 5000 made in Japan ma aluminiowa okrągła rączkę z dziurami, to co robi teraz Dragon to plastik fantastik......Ja tez mam dokładnie taką, porównywałeś z nową wersją? moze ktos zważy nową wersje w wielkści 5000 na dokładnej wadze to będzie można coś porównać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 nie porównywałem z nową serią, użytkuję oryginał i jestem zadowolony...szukam właśnie ze starych zapasów lub lekko używana dla kumpla, może ktoś chce sprzedać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Ja zakupiłem Ryobi Arctice 6000 Z dystrybucji Dragona. Plus jest tego taki że dają 5 lat gwarancji, konger niestety 2 lata. Młynki nie różnią się tylko wykończeniem korbki ale również podzespołami. Tak mi powiedział przedstawiciel handlowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Pokazała sie druga generacja tych kolowrotków.Co o niej myslicie?Jednego z tych trzech pora wybrac fd ,cf ia moze druga generacja?sorki za link ...pierwszy z brzegu..http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-arctica-ii-2-3000-japan-ko-ph-i4537545444.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Pokazała sie druga generacja tych kolowrotków.Co o niej myslicie?Jednego z tych trzech pora wybrac fd ,cf ia moze druga generacja?sorki za link ...pierwszy z brzegu..http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-arctica-ii-2-3000-japan-ko-ph-i4537545444.htmlJeśli ma metalową obudowę i nie składaną korbkę jak na foto to może to być bardzo fajna, prosta w konstrukcji alternatywa dla stukających na wormshafcie Red Arców i Zauberów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Wizualnie trochę przypomina mi inny model Ryobi mianowicie Vertigo, mało popularny a u mnie w rozmiarze 4500 do ciężkiego spiningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Nie bierz młynków Dragona . .. Ja kupiłem ich 2 młynki i ... stałoszpulowiec zajechał się po sezonie (jeszcze tak delikatnej przekładni to nie widziałem nawet w tańszych modelach).. A multiplikator to też porażka... kupiłem w maju i ostatnio pękła sprężyna . Niby pięć lat gwrancji , ale co z tego jak go musisz rozebrać , przesmarować i stracisz wtedy gwarancję. W ogóle to harczy i szumi .. Jak już bierzesz młynek dragona to bierz z pobliskiego sklepu i wykorzystaj te ich 5lat gwarancji z każą pierdołą nieś go do serwisu , to Ci zrobią darmowy przegląd i przesmarują ..Ja zrobiłem błąd i kupiłem na allegro.. Naprawiam i smaruje sam..Porażka ...Jak bym mógł cofnąć czas..aj Bierz tego Ryobi lub jakiś spro Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez darkonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikuś Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Nie bierz młynków Dragona . .. Ja kupiłem ich 2 młynki i ... stałoszpulowiec zajechał się po sezonie (jeszcze tak delikatnej przekładni to nie widziałem nawet w tańszych modelach).. A multiplikator to też porażka... kupiłem w maju i ostatnio pękła sprężyna . Niby pięć lat gwrancji , ale co z tego jak go musisz rozebrać , przesmarować i stracisz wtedy gwarancję. W ogóle to harczy i szumi .. Jak już bierzesz młynek dragona to bierz z pobliskiego sklepu i wykorzystaj te ich 5lat gwarancji z każą pierdołą nieś go do serwisu , to Ci zrobią darmowy przegląd i przesmarują ..Ja zrobiłem błąd i kupiłem na allegro.. Naprawiam i smaruje sam..Porażka ...Jak bym mógł cofnąć czas..aj Bierz tego Ryobi lub jakiś sproZgadzam się w pełni,bierz spro lub ryobi.Zaczarowany przez pana z dragona kupiłem kiedyś Team Dragona roz.2000 jeden z klonów spro.Niewiem gdzie miałem oczy,już po nawinięciu plecionki żałowałem kasy na takiego klekota.Spasowanie elementów w porównaniu do spro dużo gorsze,luzy chyba wszędzie .Spro(mam red arca w tzw.rezerwie) moim zdaniem to dużo lepsza jakość.Kręcioły ryobi poznawałem tylko na sucho i wrażenia pozytywne jak na te ceny,a w dragonach fajna jest tylko gwarancja.TD nie używam nawet jako przewijaka bo leci mi z rąk,ze śmiechu Moja opinia dotyczy modeli sprzed 3 i więcej lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek0l Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Pokazała sie druga generacja tych kolowrotków.Co o niej myslicie? Ta druga generacja na antypodach jest dostępna od co najmniej dwóch lat.W Europie sporadycznie ukazywała się u internetowych sprzedawców z UK.W opisach zawsze stoi, że korpus, dekiel korpusu i rotor są z metalu. Od pewnego czasu Tubertini na rynek włoski oferuje ten kołowrotek w barwach czarno-srebrnych ze składaną korbą. Nie wiem kto dostrzegł podobieństwo do Vertigo, przecież to zupełnie inne korpusy. W wersji FD ze skręcaną korbą i gumowatym knobem, można zamienić dwie tuleje teflonowe w knobie na łożyska i masz wtedy 7+1 jak w wersji CF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi