Skocz do zawartości

Glowki jigowe - pytan kilka

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W zwiazku z gwaltownie rosnacym uzyciem tych tytulowych - wczesniej lowilem zdecydwowanie czesciej na woblery - pojawilo sie ostatnio kilka pytan.

Chetnie poznam Wasze opinie i rady w tej kwestii:

1. Czy ogolnie przyjety ksztalt glowki (okragly) jest optymalnym zastosowaniem gdy zalezy nam jak najszybszym osiagnieciu glebokosci ? Innymi slowy czy glowka typu POCISK albo jeszcze inna nie sprowadzi wabika szybciej na glebokosc ?

2. Jakos coraz czesciej w ofercie na stronach WW dostepne sa glowki, ktore sie integruja z korpusem gumy - mial ktos okazje poznac zalety tego rozwiazania ? poza oczywiscie tym, ze cieszy nasze oko :D

Chodzi mi o takie glowki:

http://www.otter-tackles.com/images/rig/jighead-ta1201-col.jpg

3. W moich srednio bardzo wolno plynacych wodach zastanawialem sie nad urzyciem glowki stojacej - stand up.

Czy uzywa ktos tego na co dzien ? z jakim skutkiem ?

http://www.specktacklelure.com/StandUpJig_pic1.jpg

Dzieki wielkie za informacje i porady B)

Guzu

Odpowiem częściowo tylko na jedno z nich.

.... Innymi slowy czy glowka typu POCISK albo jeszcze inna nie sprowadzi wabika szybciej na glebokosc ?...

Kiedyś kupiłem spory zapasik lżejszych jigów Gamakatsu, z główkami tego typu (pocisk). Miały za zadanie ułatwiać sprowadzenie przynęty bliżej dna, w rzecznym prądzie.

Nie wiem na ile niżej ale moje obserwacji potwierdzają, że schodziły szybciej i głębiej.

Przestałem stosować z tych samych względów.

Otóż bardzo trudno było mi utrafić, we właściwy moment podniesienia jiga, w celu ominięcia zaczepu (czyt. podstawy ostrogi).

Na nieznanych miejscówkach traciłem mnóstwo przynęt.

Właśnie z powodu tej cechy- czepliwości, przestałem ich używać w rzekach.

Główek stojących używałem do raczków i małych twisterków przy połowie okoni w wodzie stojącej. Kiedy okonie myszkują przy dnie, a nie uganiają się za drobnicą, uważam to za dobre rozwiązanie.

Łatwiej taką główką dyrygować małym jigiem, zwłaszcza jeśli chcemy by nasza przynęta wykonywała nieznaczne ruchy. Przynęta wtedy pracuje i wabi również w bezruchu, zamiast kłaść się na dno.

Najlepiej łowiło mi się stand-up'em na twardym podłożu, ale bez kamieni i zaczepów, też na nieznacznej warstwie mułu.

Na miękkim dnie o większej miąższości, czy porośniętym podłożu nie łowiło mi się tym dobrze.

Co do pocisków, nie mam wyrobionego zdania, więc nie będę bujał

Może schowanie przodu gumy w aerodynamicznej główce dodatkowo - poza kształtem - przyspiesza opadanie? Może. ;)

Pozdrawiam, Grzesiek

Witaj Guzu te główki holographic są świetne przy większej przejrzystości wód z dobrze dobraną kolorystycznie gumą dają lepsze efekty jak normalne okrągłe, ich wada to jedynie cena i brak dostępu dla większości wędkarzy w naszym kraju.Drugie stand up są świetne w momęcie kiedy ryby atakują z góry. Poza tym są mniej czepliwe,bardzo dobre na zaporowe sandały.Natomiast w rzekach za bardzo nie zdają egzaminu jak nie dobierzesz właściwej wagi bo nurt powoduje o wiele szybsze zejście do dna,jej podstawa działa jak statecznik w samolocie, tylko akurat ta to nie typ pocisk pocisk ma kształt dokładnie pocisku jak z pistoletu.

stand up sprawdza sie swietnie w przypadku bardzo sponiewieranego dna (mniej zaczepow) i kiedy ryby zbieraja wabie z dna, do szybkiego zejscia na glebokosc polecam earie jigs albo football jigs, w czasie lowienia wsrod gestej roslinnosci dobrze sprawdzaja sie slider jigs ... round head jig to raczej rozwiazanie uniwersalne ... te glowki w ksztalcie rybiej glowy nie rajcuja mnie jakos spacjalnie, nei widze tez wiekszej przewagi takiego ksztaltu nad glowkami do zastosowan specjalnych

zapomnialbym ... do klasycznych wabikow szczupakowych swietnie pasuje esox cobra jig

Glowka uksztaltowana w ten sposob, ze przypomina z przodu klin jest w dzialaniu podobna do steru woblera. Czyli wgryza sie szybciej w toń..

Podobnie tez uksztaltowanie takie, ze stanowi ciaglosc korpusu gumy, powoduje brak zawirowan wody (albo powstawania babla powietrza) czyli lepszy oplyw - moim zdaniem powinno sprzyjac szybszemu osiagnieciu glebokosci.

Z drugiej strony zalezy o co chodzi wedkarzowi, czy o tluczenie w dno czy o prowadzenie gumy w toni?

Do tluczenia w dno, zwlaszca jak jest niewielki przeplyw (ogonek caly czas pracuje, nawet jak glowka stoi na dnie) dobrze nadaje sie glowka stojaca.

Glowka okragla jest uniwersalna, dlatego jest najczesciej spotykana, da rade ciagac w toni i tluc w dno z dobrym skutkiem.

Warto tu dodac, ze duzo zalezy w jaki sposob jest wyprowadzone uszko (w przyp. glowki kulistej). Mozna tu sterujac katem wygiecia uszka osiagnac np. efekt kolebania sie na boki.

Gumo

no właśnie nieco słyszałem o tego typie główek nazywają się Wobble Jigs w zastosowaniu na zaporowe sandacze na mulistym dnie ,że wprawia gume w kolebanie czy coś takiego:roll: ...a co do kulistych główek efekt kolebania można chyba uzyskać odginając oczko do tyłu?

Dzieki za szeroki odzew :D

Czyli jesli mam gume uzbrojona 2 glowkami o takiej samej masie - jedna okragla druga podluzna, to ta druga zejdzie lepiej na glebokosc.

Teraz dodajmy jeszcze parametr taki by w poziomie nie wykazywala tendencji do kolebania - czyli by opor byl spowodowany tylko guma...

Znaczy sie musze zaopatrzyc sie w glowki typu BULLET (pocisk).

Zna kto zrodlo takich glowek 25 - 40 gramowych na hakach 7/0 lub wiekszych ? Bede zobowiazany :D

Haki BIG GAME B)

Z drugiej strony te glowki - rybie glowy - tez beda oplywowe - czyli moga spelniac podobnie warunki jak glowki BULLET ? nie ?

Guzu

p.s. u mnie woda ma przezroczystosc ok 40 cm w chwili obecnej, wiec o efekcie ladnej glowki nie ma mowy :(