Skocz do zawartości

Pytanie o blank na sandaczówkę : batson XSB783-TC - czy dobry wybór

biodar

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji mojego niewielkiego doświadczenia z blankami chciałem zapytać o blank:

Batson XSB783-TC    RX8    cz1    1,98m    cw 9-21    linka 10-17   akcja Fast    moc Med/H

Znalazłem na tym forum informacje w artykułach, że na tym blanku zbudowano wędkę obsługującą główki 30gr + guma :

Cytat - "Miałem możliwość przetestowania (niestety tylko rzutowego, brania się nie doczekałem) gotowego kija nad wodą. Komfortowo obsługuje typowe przynęty sandaczowe na główkach od 12 do 30 gramów, rzucałem również kogutami o gramaturze 30 gramów (bez najmniejszego problemu) oraz 35 gramów (tu już nie wiem czy podbicie nie było trochę za mało dynamiczne)"

Pytanie: jak sie ma cw blanku do cw wyniku ostatecznego gotowego kija, czy może być to aż tak rozbieżne. Blank teoretycznie obsługuje 21gr czyli 10gr główka + np guma maans - też 10 gr, co razem da 20gr. Pytam, bo chciałem ukręcić sandaczówkę na tym blanku właśnie a moje przynęty nie przekroczą raczej 20 gr. Czy powinienem wybrać słabszy blank?  - jesli tak to jaki podobny moglibyście polecić. Firma z ogólnie dostępnych. Musi być jednoczęściowy i max 205cm długości. Łowisko to jezioro max 2,5 - 3 m głębokości. Plecionka 0,10 PP. Planowana gramatura  przynęt: główka 7gr + guma  - - do główka 12gr + guma, czyli sumarycznie od 10-20gr (najczęściej)

Dziękuję za poświęconą uwagę i proszę o podpowiedzi :)

artykuł fajny - dzięki, nie widziałem go jeszcze choć sporo już przejrzałem. 

edit:

blank wybrany :)

Edytowane przez biodar