Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 3000F/4000F

Matta

Rekomendowane odpowiedzi

No,to jest kosa....Sam mam jednego odkupiony z rynku wtórnego lecz do tej pory hula.Padło mi łożysko oporowe i rolka od żyłki się wytarła ale poza tym jest baardzo fajną konstrukcją.W Mefisto dokupiłem łożysko lecz brak mi odwagi witek tam wsadzać...może jak złapię wene to wymienię...Poza tym jest ok.Wiadomo nawój żyłki też nie jest idealny ale subtelniejszy korpus od mych flagowych 4000FA.To jest młynek też wart polecenia mam ich kilka...Jak będziesz dbał o właściwe smarowanie i oliwka co jakiś czas w wiadome miejsca to na lata sprzęt. ;)

Ten młynek ma o ile mnie pamieć nie myli 8 łożysk. 2x podparcie korby, 2 x podparcie piniona, 1 x rolka, 1 x pod szpulką i 2 x knob. Nie pamiętam , czy w szpulce również nie siedzi łożysko

Wersje JDM TP 4000 F są wyposażone w 9 łożysk+1 (łożysko oporowe). 2 x podparcie korby, 2 x podparcie piniona, 1 x rolka, 2 x szpulka i 2 x knob.

Korby w wersjach JDM są składane tzw."one touch" i zakręcane po prawej stronie korbki na śrubę.Całość maskowana jest eliptyczną zasłonką przykręcaną na dwie śrubki. I tu jest różnica w porównaniu do wersji EU,śrubki te są na wkrętak płaski.Sam knob,uchwyt korbki jest piankowy w kształcie litery T osadzony na dwóch łożyskach.

Natomiast w wersji EU F-ka ma cały mechanizm na 5 łożyskach+1 . Nie ma podparcia szpulki na 2 łożyskach jak i w uchwycie korby

Knob Jest wykonany z drewna różanego. A śrubki użyte do przykręcania eliptycznej osłonki zarówno po prawej jak i po lewej stronie są przeznaczone pod wkrętak krzyżowy i są bardzo malutkie.Korba jest wkręcana w przekładnię.

Pozdrawiam

Józef Lesniak

• Like 3

• 1 miesiąc temu...

To ja mam jakąś dziwną hybrydę ;) Niby wszystko pasuje pod wersję F na EU (korba z jednego kawałka, wkręcana w koło, szpule z opisem 4000F bez podparcia łożyskiem) ale nie mam knoba z drewna, a "zwykły" czarny plastik - zatem najprawdopodobniej wymieniony na inny.

Dodam, że knob na 100% musi być podparty na łożyskach, bo nie miałem jeszcze kołowrotka, w którym knob obracałby się z taką łatwością i tak długo po zakręceniu ;) Dziś z ciekawości odkręcę knob i sprawdzę, czy są tam łożyska.

Edytowane przez Żbiku

• 1 rok później...
  • 2 miesiące temu...
  • 4 lata później...

miałem kiedyś Twin Powera 2000XT - kupiony 27 07 1997 (wg karty gwarancyjnej). Był to najlepszy kołowrotek jakim łowiłem. Podczepiony był do wędki Shogun Daiwy do bodajże 30gr (dł ok 2,4) Piszę był bo bodajże w 2014 roku wędka wypadła mi z łódki i niestety nie wyłowiłem jej, To był mój podstawowy zestaw spinningowy używany przez wiekszość czasu poświęconego na spining. Kołowrotek był bardzo mocno eksploatowany przez 14 lat. Oprócz tego że był poobijany i podrapany oraz oprócz tego że miał luzy na rączce był niezawodny. Co więcej - nigdy go nie otwierałem, Kołowrotek ważył 275 gr 5,2:1 4 łożyska plus oporowe. Była to konstrukcja aluminiowa. Została mi tylko używana szpula do tego kołowrotka

Ja obstawiam że się nadziejesz i zawiedziesz kupując ten młynek. One nowe nie są warte więcej jak 800zł.Przerobiłem tego sprzętu trochę i powiem tak... lepiej ten hajs wydać na obecnego stradica FL. Pewnym fenomenem będzie że obecne konstrukcje kołowrotków też będą legendarnymi.

• Like 1