Skocz do zawartości
  • 0

Silnik elektryczny + echosonda = problem

resiak82

Pytanie

Witam. Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc jak rozwiązać ten problem. Dzisiaj na wodzie kiedy płynąłem sonar który jest na uchwycie aluminiowym podniósł się do góry i uderzył w śmigło od silnika na szczęście nic się nie stało a le silnik się zatrzymał. Ten uchwyt mam maksymalnie zanurzony w wodzie tak aby był pod silnikiem bo inaczej są zakłócenia na echo. Przez to właśnie że jest tak głęboko zanurzony nie jest tak stabilny na uchwycie który jest przykręcony do łodzi. Ma ktoś lub miał podobny problem i wie jak temu zaradzić? Uchwyt mam taki jak na foto i w tym miejscu mam ten uchwyt do mocowania do łodzi

post-57799-0-48930200-1408899622_thumb.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A czy przy tym uchwycie silnik nie zastawia wiązek bocznego sonaru?

Nie, ponieważ jest na tyle długi, że może być poniżej silnika a po drugie wiązki skanujące są na tyle wąskie że mieszczą się pomiędzy kolumną silnika a pawężą. Ja używam  dużego przetwornika ze skanowaniem bocznym od echa Humminbird 998c i nie mam żadnych problemów.

• 0

Mam również uchwyt teleskopowy. Przy zbyt długim ramieniu uchwyt się łatwo przekrzywia nawet bez ślizgu przy skręcie, nawet gdy dokręcony jest na beton.  Przy prawidłowym wysunięciu nie ma problemów nawet w ślizgu.

mam taki:

http://bass-sklep.pl/uchwyt-teleskopowy-do-mocowania-przetwornika-traper.html

Edytowane przez rower26