witek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Witam wszystkich,po wizycie w serwisie (Fototronik Warszawa) w lampie FL-50 Olympus zniknął mi tryb TTL AUTO, mam tylko AUTO i MANUAL. Ma ktoś jakiś pomysł? Coś przycisnąłem niewłaściwie?Wizyta w serwisie była z powodu, że Olek E-3 nie wyzwalał błysku w lampie. Teraz wyzwala ale za to zniknęło sterowanie pozostałymi funkcjami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Jako Canonier nie znam się na Olkach ale proponowałbym wpierw dobrze przeczyścić (najlepiej jakimś alkoholem izopropylowym) zarówno styki w lampie jak i stopce aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 ...brak TTL może byc spowodowany brakiem komunikacji z body...za Pawgasem, przeczyścić styki.Jakie szkło na body?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 ...brak TTL może byc spowodowany brakiem komunikacji z body...za Pawgasem, przeczyścić styki.Jakie szkło na body??Dokładnie tak - brak komunikacji. Miałem podobnie w obu moich lampkach 580 EXII i objawiało się to tym, że lampa przełączała się z ETTL na TTL i waliła pełną mocą. Czyszczenie pomogło tylko chwilowo i trzeba było rozkręcić stopkę lampy i dokręcić 4 śrubki odpowiadające za docisk płytki z pinami. Jeśli ta lampka Olka była w serwisie to być może też nie skręcili wszystkiego jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 ...brak TTL może byc spowodowany brakiem komunikacji z body...za Pawgasem, przeczyścić styki.Jakie szkło na body??12-60 1:2.8-3,5 SWD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 ...nie znam się na systemie Pentaxa, ale te D w symbolu oznacza chyba komunikację z body i lampą w sensie doboru błysku w zależności od odległości sfokusowanego obiektu...i ostatecznie działania TTL... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) .. Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Pawgas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Serwis oddał sprzęt. Tak zrobili, że jest sterowanie błyskiem (tylko pełna moc) a zniknęły pozostałe opcje. No i od pana technika dowiedziałem się, że lampa Olympus FL-50 nie ma trybu TTL AUTO. Teraz się zastanawiam - w jakim trybie do tej pory robiłem fotki? Ps. Sprzęt od 3 tygodni jest w naprawie gwarancyjnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 12 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 "Opis naprawy: Gwarancja uznana - brak możliwości naprawy, uszkodzona elektronika sterowania lampą. Zwrot kwoty poprzedniej naprawy. Zapraszamy po odbior w godzinach 10-18 od poniedzialku do piatku oraz 10-14 w soboty. Koszt naprawy: -200zl brutto robocizna oraz 0zl brutto czesci. Pozdrawiamy: zespół Fototronik" Pozostaje tylko ASO Olympus i dochodzenie roszczeń od Fototronik za większe uszkodzenia niż były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi