Skocz do zawartości
  • 0

Czeburaszki - czyli jak to działa ?

suhhar

Pytanie

Witam !

Panowie mam straszny dylemat czy oby ta metoda działała tylko za wschodnią granicą ? Od czerwca próbuję coś wyłuskać dzięki takim zestawom czyli ciężarek ok 10-12 gram połączony z hakiem a na nim twisterek i ani brania do tej pory. Próbowałem na różnych łowiskach nawet na tych co jest multum okonia i co na zwykły zestaw czyli twiester+główka coś się dzieje ale jak założę czuberaszka kompletnie nic ani brania. Ktoś z kolegów używa tego na polskich łowiskach ? ma jakieś efekty ? gdzie może leżeć błąd ? może te nasze polskie ryby mają w 4 literach kombinację ze wschodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

... Stosuje zalewane czeburaszki - bo te z wkładanym drutem, aż tak nie przestawiają osi haka to jednak są słabe - ryba 100+ mi to rozgięła :/

...Del Toro, on 12 Feb 2016 - 10:16, said:

Co do tych czeburaszek z wkladanym drutem, to calkowita racja. Przy wiekszej rybie dosc latwo o rozgiecie, ja mialem szczescie, ale drucik byl prawie wyprostowany. Malo brakowalo  ;)

Cytaty kolegów Toudinho i Del Toro pochodzą z wątku "Okonie 2016".

Interesują mnie doświadczenia innych kolegów używających czeburaszek  z  wkładanym drutem. Czy według was takie czeburaszki są rzeczywiście dość słabe i łatwo w nich można rozgiąć drut i stracić rybę? Wiem, że na rynku są czeburaszki o różnej grubości drutu-zawleczki. Proszę o opinie.

Edytowane przez n15

• 0

Kolega Sport - Fishing ma bardzo dobre czeburaszki. Łapałem na 3g i na 14 g i wiele różnych. Kij przejmuje pracę i nigdy mi nic się nie wygięło.

A łapałem sandacze i nawet sumka 60 cm . Na spokojnie wyjechał na kiju do 13g  i czeburaszce 7g ze sztucznym robalem gumowym. Popłynął potem dalej dostając całusa .... :) .

Siłowo , to wszystko się da wyprostować i już .

• 0

...Del Toro, on 12 Feb 2016 - 10:16, said:

Co do tych czeburaszek z wkladanym drutem, to calkowita racja. Przy wiekszej rybie dosc latwo o rozgiecie, ja mialem szczescie, ale drucik byl prawie wyprostowany. Malo brakowalo  ;)

Cytaty kolegów Toudinho i Del Toro pochodzą z wątku "Okonie 2016".

Interesują mnie doświadczenia innych kolegów używających czeburaszek  z  wkładanym drutem. Czy według was takie czeburaszki są rzeczywiście dość słabe i łatwo w nich można rozgiąć drut i stracić rybę? Wiem, że na rynku są czeburaszki o różnej grubości drutu-zawleczki. Proszę o opinie.

Nasz przyklad odnosil sie do ryb 100+.

Przy mniejszych osobiscie nie mialem problemu. Szkoda ze zdjecia nie zrobilem tego drucika...

• Like 1

• 0

Nasz przyklad odnosil sie do ryb 100+.

Przy mniejszych osobiscie nie mialem problemu. Szkoda ze zdjecia nie zrobilem tego drucika...

U mnie podobnie - używam czeburaszek kupionych na forum. Przy lżejszych gramaturach udało mi sie odkształcić drut z linka główna Techron 0,03. Było to na zawadzie ale obawiam sie, ze przy jakimś niespodziewanym przylowie, przy lekkiej czeburaszce i mocniejszej plecione stanowiłaby ona zdecydowanie najsłabszy element zestawu.

• 0

Czeburaszki do 5g przy łowieniu okoni spinka 0.5mm w zupełności wystarczy ale powyżej powinna być grubsza.Kupiłem kiedyś oferowane na forum 7g z drutem 0.7mm i to są pancerne spinki.Gdzie teraz 0.7mm są dostępne w czeburaszkach powyżej 30g.

A od kogo kupowales te z drutem 0.7mm? Ja mam w sumie z drutem 0.55mm i to zdecydowanie za slabo, jak sie trafi np. jakis wiekszy szczuply.

• Like 1

• 0

Stosujecie czeburaszki do przy polowie szczupaka na gumy ? Powiedzmy takie od 4,5" w gore? Sa jakies przeciwwskazania? Pomijajac odpowiedniej grubosci drut w glowkach. Powoli raczkuje z czeburaszkami przy okoniowaniu. I zastanawiam sie na sprobowaniem tej 'metody' w maju w pogoni za zebatymi.

• 0

Nie ma żadnych przeciw wskazań do żadnych ryb. Łapie się białoryb, sandacze, szczupaki i sumy na Bugu targaliśmy. Płynny opad każdej gumy na czeburaszce i świetna prezentacja....oto cała jej zaleta. Przecież można również do niej stosować np; hak offsetowy. Pomysłów co niemiara. Pooglądaj ciut filmów na YouTube.

• Like 1

• 0

W szoku, że przy sumach Ci się nie powyginały te druciki. Ja dopiero raczkuję w temacie czeburaszek. Testowałem na małych gumach i muszę przyznać, że nie do końca wierzę w wytrzymałość tych drucików.

pzdr.

Nie ma żadnych przeciw wskazań do żadnych ryb. Łapie się białoryb, sandacze, szczupaki i sumy na Bugu targaliśmy. Płynny opad każdej gumy na czeburaszce i świetna prezentacja....oto cała jej zaleta. Przecież można również do niej stosować np; hak offsetowy. Pomysłów co niemiara. Pooglądaj ciut filmów na YouTube.