Skocz do zawartości
  • 0

Czeburaszki - czyli jak to działa ?

suhhar

Pytanie

Witam !

Panowie mam straszny dylemat czy oby ta metoda działała tylko za wschodnią granicą ? Od czerwca próbuję coś wyłuskać dzięki takim zestawom czyli ciężarek ok 10-12 gram połączony z hakiem a na nim twisterek i ani brania do tej pory. Próbowałem na różnych łowiskach nawet na tych co jest multum okonia i co na zwykły zestaw czyli twiester+główka coś się dzieje ale jak założę czuberaszka kompletnie nic ani brania. Ktoś z kolegów używa tego na polskich łowiskach ? ma jakieś efekty ? gdzie może leżeć błąd ? może te nasze polskie ryby mają w 4 literach kombinację ze wschodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z gumami raczej nie bedzie problemu ale gdzie zdobyc podwojne kotwice? Bez nich czeburaszki duzo traca :angry:  ach ta rosyjska szkola wedkarstwa

W sklepie SHANI mają wszystkie rozmiary.

Dodatkowo kuszą 30% promocją. Jedyny problem to to,że od kilku dni (przynajmniej ze mną)  :angry:

lecą w kulki - nie mogę  się zarejestrować -długo nie przysyłali linku aktywacyjnego.Po monicie

otrzymałem,ale nieaktywny. Ciekawe czy Twoją kasę zechcą przyjąć?

Edytowane przez Lepton

• 0

Link aktywacyjny był automatycznie odrzucany przez pocztę jako spam. Tak to się przedstawiało w przypadku mojej rejestracji w SHANI. Co do samych zakupów wszystko elegancko. Przesyłka zawsze w dwa-trzy dni, paragon w środku.

Wygrzebałem ze spamu i co z tego skoro okazał się nieaktywny.

Masz może nr telefonu do nich?

• 0

nowe Mannsy łatwo dostępne w sklepach również pływają - nie pamiętam nazwy modelu, ale jak nie znajdziesz, to podejdę do kolegi do sklepu i napiszę tutaj. Zwykłe rippery

a podwójne kotwice również widziałem w sklepie wędkarskim.

Mefisto też sprzedaje.

Nie ma problemu

• 0

Nie tylko przynęta Samba, ale także uzbrojenie do niej zostało precyzyjnie zaprojektowane.

Podwójne kotwiczki wykonywane są w dwóch wielkościach: Nr 1 i 1/0. Gdy przynętę uzbroimy kotwiczką nr 1, to jest ona pływająca, gdy natomiast przynętę uzbroimy kotwiczką nr 1/0, to ma ona pływalność neutralną.

Zbrojąc np. w hak offsetowy należy zdawać sobie z tego sprawę, aby nie popsuć unikalnych własności tej przynęty. 

• Like 1

• 0

Te kotwiczki rzeczywiście wykonała firma Izumi ale do innych przynęt, do przynęt typu Izumi Umami (wierna kopia rybki z komorą powietrzną w części ogonowej dla uzyskania efektu pływalności), które wbijane są w specjalnie wykonany kanał w tej przynęcie.

W Sambie natomiast kotwica obejmuje przynętę więc ma nieco inną konstrukcję: w szczególności większe ucho, aby można było odchylić trzonki obu haków, które trzymają przynętę typu Samba niczym szczypce.

Zarówno Izumi Umami jak i Mann's Samba, to współczesna wersja wymyślonej przez Rosjan przynęty "parałonki", wykonanej z gąbki rybki albo często jedynie stożka, przegubowo montowanego do "czeburaszki", która to przynęta zanim nabrała wody przez jakiś czas unosiła się jak te przynęty, które wymieniłem wyżej. O tym mówi m.innymi Rosjanin prezentujący Sambę.

• 0

W sklepie Shani są kotwiczki jedynie do przynęt Izumi Umami. 

Nie ma kotwiczek pod handlową nazwą А-Elita Samba przeznaczonych do zbrojenia gum Samba, czemu trudno się dziwić, gdyż ten sklep nie sprzedaje gum Mann's Samba.

Mogę się założyć że jedynym czym różnią się te haki to grubość drutu lub długość. Nie ma co wierzyć w każde brednie producentów...

• Like 1

• 0

Mogę się założyć że jedynym czym różnią się te haki to grubość drutu lub długość. Nie ma co wierzyć w każde brednie producentów...

Nie zakładaj się bo przegrasz!

Te od Samby mają "oczko"szersze i bardziej sprężyste.

Izumi - są z twardego drutu,generalnie dużo mocniejsze oraz zdecydowanie

ostrzejsze. :P

• 0

Zamiast wierzyć producentom, można to sprawdzić (zwykle zawsze to robię gdyż jestem ostatnim z tych, którzy wierzą w reklamy).

Mam Izumi Umami o długości 90mm i kotwiczkę do tej przynęty o długości 50mm. Kotwiczka ta ma inną budowę niż te do Samby. Kotwiczka А-Elita Samba nr 1 ma długość 45mm i szerokość łuku kolankowego 17mm a nr 1/0 odpowiednio 50 i 20mm.

Przynęty Mann's Samba już są w drodze do mnie, więc będę mógł sprawdzić, czy pasują do nich kotwiczki przeznaczone do przynęt Izumi Umami. Zakładam, że nie będą pasowały, gdyż mają zbyt małe uszko.

Zwykle haki różnią się długością i grubością drutu, dochodzi jeszcze kształt haka, ale pamiętać należy, że w zbrojeniu przynęty często decydującą rolę odgrywają bardzo na pozór drobne elementy i niuanse zbrojenia, decydujące o tym czy przynęta będzie łowna i chwytna czy czy też nie.

W tym przypadku zbrojąc tą przynętę zbyt ciężko utracimy jej najważniejszą właściwość, którą niewątpliwie jest pływalność.

Spróbuję Sambę także uzbroić offsetem, jak robię to z wieloma innymi przynętami, zobaczę czy się to zbrojenie sprawdzi tak dobrze jak sprawdza się w innych przynętach w tym pływających.

• 0

Siemka panowie ! zdarzył się wczoraj cud otóż złowiłem okonia takiego ok 18cm na zestaw czuberaszka na perłowym twisterze. Klasyczne uderzenie na kiju do 45gram ładnie było czuć. Widze też ze te zestawy sa bardzo fajne na zaczepy, korzenie itp, tylko jedną strate miałem stojąc w najwiekszych korzeniach, przy okazji kilka gałezi wyciągłem. A więc na 3 złowione ryby 1 została złowiona na czuberaszke ;)

• 0

Dostałem od znajomego Rosjanina dwie czeberaszki , zaciekawiło mnie fajne rozwiązanie szybkiej wymiany przynęty , przez kulkę przechodzi szczelina w klin na "spinke" , przynętę zakłada się na spinke i wsuwa w szczelinę z drugiej strony linka z agrafką.

post-49700-0-94078200-1411414841_thumb.jpg

• Like 4

• 0

W texas rigu jezeli chodzi o zestaw to idzie tak

Ciezarek (bulet)

Szklany koralik

Hak offsetowy

I polecam plecionka + fluorocarbon.

Jezeli koralik jest szklany to przy podciaganiu, podbijaniu dochodzi do stuku ciezarka o koralik - przy plastikowyn ten odglos jest mininalny albo wcale. Kiedys wyczytalem na jakies stronie aby przed hakiem dawac jeszcze stoper ale ja sensu nie widze zbytnio - tzn nie odnotowalem aby wezel cierpial przez sam koralik. Taki stuk bardzo dobrze wabi ryby

Co do samej metody mozna puscic sie wyobrazni podbijac szurac podrzucac podciagac i Bog wie co. Zaleta texasa jest bardzo mala czepliwosc - o ile hak dobrany jest do przynety i nie wystaje za jej obreb to smialo mozna rzucac w wszelakie ziela galezie itp.

Do texasa nadaja sie wszystkie gumowe przynety - ale nafajniej lowi mi sie gumami ktore plywaja albo maja komore powietrzna z tylu wtedy ladnie sie ustawia w wodzie.

Ogolnie texas zostal wymyslony po to aby ryba podczas brania nie czyla oporu ciezarka - ryba zasysa robala ciagnie fluoro a bulet sie przesywa samoczynie.

Takie troche ameryki w naszej Polsce :)

Choc powiem szczerze ja dopiero raczkuje w tym sposobie lowienia ( lowie okolo roku tym zestawem i tez nie zawsze ) - sa uzytkownicy bardziej zaawansowani ode mnie ktorzy pewnie zwroca uwage na wiecej szczegolow.

Tu masz sporo informacji

www.jerkbait.pl/topic/32413-texas-rig-carolina-rig/?fromsearch=1

Edytowane przez meme174

• 0

Witam! Mam pytanie odnośnie haków, bo postanowiłem spróbować tej metody. Jakie konkretnie haki, chodzi mi o firmę i model stosujecie. Bo zacząłem zbroić i mam problem z mniejszymi. Zbroję je kółkiem łącznikowym i do mniejszych rozmiarów jest za grube. Patrzyłem też na mniejsze agrafki, bo to też chyba powinno zadziałać. Jakie macie sprawdzone modele haków i reszty.

• 0

leslaw;

Przecież to świetny sposób na sandacza, okonia . Delikatnie unosząca się przynęta za podbijaną czeburaszką. Ja używam np;  IZUMI rybki które podłączam do czeburaszki.

Jak masz twarde dno ,to warto nawet kupić czeburaszki wolframowe, bo dają metaliczny dzwięk podczas podbijania  , jak szklana kuleczka w Texas Ring ... :)

• 0

Witam! Mam pytanie odnośnie haków, bo postanowiłem spróbować tej metody. Jakie konkretnie haki, chodzi mi o firmę i model stosujecie. Bo zacząłem zbroić i mam problem z mniejszymi. Zbroję je kółkiem łącznikowym i do mniejszych rozmiarów jest za grube. Patrzyłem też na mniejsze agrafki, bo to też chyba powinno zadziałać. Jakie macie sprawdzone modele haków i reszty.

SF S-60

thumb_e8dd0363-acd1-4635-8ca6-090d95daa7

Tani i dobry !

Edytowane przez koyot
  • Like 1

• 0

Forumowy kolega sprzedaję te haki... 

Link do strony z czeburaszkami i hakami do nich. Są różne modele. 

http://jerkbait.pl/topic/50733-czeburaszki-mandulehaki-decoyowner/

Edytowane przez karbusd