Skocz do zawartości
  • 0

Czeburaszki - czyli jak to działa ?

suhhar

Pytanie

Witam !

Panowie mam straszny dylemat czy oby ta metoda działała tylko za wschodnią granicą ? Od czerwca próbuję coś wyłuskać dzięki takim zestawom czyli ciężarek ok 10-12 gram połączony z hakiem a na nim twisterek i ani brania do tej pory. Próbowałem na różnych łowiskach nawet na tych co jest multum okonia i co na zwykły zestaw czyli twiester+główka coś się dzieje ale jak założę czuberaszka kompletnie nic ani brania. Ktoś z kolegów używa tego na polskich łowiskach ? ma jakieś efekty ? gdzie może leżeć błąd ? może te nasze polskie ryby mają w 4 literach kombinację ze wschodu ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Stosujecie czeburaszki do przy polowie szczupaka na gumy ? Powiedzmy takie od 4,5" w gore? Sa jakies przeciwwskazania? Pomijajac odpowiedniej grubosci drut w glowkach. Powoli raczkuje z czeburaszkami przy okoniowaniu. I zastanawiam sie na sprobowaniem tej 'metody' w maju w pogoni za zebatymi.

Zawsze zamiast gumy można założyć np: 12-20cm lub więcej ,obfitą ''muchę'' szczupakową na offsecie...u mnie szczupaki lubią takie patenty.

Edytowane przez Paavo
  • Like 3

• 0

Witam, czy czeburaszki, które ma w swojej ofercie Dragon, to coś podobnego do innych firm, czy to już nie czeburaszka tylko inny patent ?

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popengallery.php?kind=1&parent=17511&id=19283

czerubaszka, tylko zmiana przynety inaczej rozwiazana

• 0

@Lepton

Dlaczego? 

Zdecydowanie zbyt długi drucik do mocowania haka (kotwiczki).

Powyższe powoduje,że hak lata po nim jak przysłowiowy .... ;).

Jeżeli przynęta jest neutralna lub pływająca, to dodatkowo oczko włazi na zaczep

co skutecznie utrudnia lewitowanie przynęty. Zacięcie często jest problematyczne.

Przy stosowaniu większych przynęt problem nie występuje.

• Like 1

• 0

Jeżeli przynęta jest neutralna lub pływająca, to dodatkowo oczko włazi na zaczep

co skutecznie utrudnia lewitowanie przynęty. Zacięcie często jest problematyczne.

Ciekawe spostrzezenie :)

Ja akurat stosowalem wieksze przynety wiec roznicy nie zaobserwowalem :)

• 0

Potwierdzam, przy małych przynetach nie zdaje egzaminu.

• 0

Czeburaszki stosuje już od kilku sezonów i moim zdaniem haczyk musi być oddalony od główki około 3 cm. Osiągam to stosując,, łańcuszek " lub krętlik + agrafka zaciskowa. Oczywiście czeburaszki tylko stałe z wtopionym stelażem z jednego kawałka nierdzewnego drutu ...Używam drutu 0,8 m i jeszcze nigdy doszło do przykrych sytuacji :)

• 0

Czeburaszki stosuje już od kilku sezonów i moim zdaniem haczyk musi być oddalony od główki około 3 cm. Osiągam to stosując,, łańcuszek " lub krętlik + agrafka zaciskowa. Oczywiście czeburaszki tylko stałe z wtopionym stelażem z jednego kawałka nierdzewnego drutu ...Używam drutu 0,8 m i jeszcze nigdy doszło do przykrych sytuacji :)

Daj foto z tyl lanczuszkiem :)

• Like 1

• 0

Stosowałem takie rozwiazanie,ale nadaje się tylko do gumek które nie mają własnejj pracy (najlepiej pływajacych wormów).Przy zastosowaniu klasycznych dość agresywnie paracujacych gumek (riperów,twisterów czy nawet soft-swimbaitów),się nie sprawdza,przynajmniej u mnie,bo przynęta nie zachowuje się naturalnie podczas opadu czy ściagania,kręcąc się jak turbina dookoła własnej osi.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

• 0

Zdecydowałem się wypróbować metodę z czeburaszką.Pierzaste się robią,muszę dokupić główki..

Moje pytanie.Z uwagi na wiele rodzajów dostępnych na rynku czeburaszek nie potrafię się zdecydować które zamówić...

Są z typowym drutem prostym (czy kotwica przy podbiciu łapie pletkę?),wygięte pod kątem 60 stopni,z agrafką...

Proszę o opinie osób wędkujących na "czebuszkę".

• 0

Bardzo rzadko się to zdarza, ale czasem linka przejdzie przez ramię kotwicy jeśli o to Ci chodzi, bo średnio rozumiem pytanie, albo raczej twierdzenie :) : "Są z typowym drutem prostym (czy kotwica przy podbiciu łapie pletkę?),wygięte pod kątem 60 stopni,z agrafką..."

Edytowane przez count_martin3z

• 0

Ja kupuje zawsze u Kolegi z forum. SportFishing - podpięty jest wątek w dziale sprzedaży. 

Wydaje mi się, że zdążymy umrzeć, albo ołów się utleni zanim agrafka się zmęczy. Jak używasz dużych główek, to kup z grubszego drutu. Ja używam wszystko na cienkim i nigdy z żadną nic się nie stało. Agrafkami się nie rusza jak w przypadku agrafki przy krętliku, ktorą trzeba zginać i rozginać. W wypadku czeburaszki materiał się nie męczy gdyż nie ma tam żadnego ruchu. 

Tak, miałem porównanie z czeburaszkami zalanymi ołowiem na stałe. Dla mnie to nieporozumienie, ale są pewnie i tacy, którym może to odpowiadać. 

Edytowane przez count_martin3z